UR Play: Just nu 2146 program

Teets resa med Simon Reeve

TV. Fattigdom, blodig revolt och barnarbete bakom en god kopp te

Längd
51:19

Teets resa med Simon Reeve. Var kommer egentligen teet vi dricker ifrån och under vilka förhållanden produceras det? Vi får lära oss om dryckens mörka historia med fattigdom, blodig revolt och barnarbete.

Vad har du på dig?

Svenskarnas textilkonsumtion ökar, men vad köper vi? Här hittar du program om kläder, design och hållbarhet. 

Bildningsbyrån - sex: Vad behöver man egentligen veta?

Radio. Vad behöver man egentligen veta?

Längd
29:26

Bildningsbyrån - sex. Det finns högstadieelever som tror att barn kläcks ur ägg. Andra experimenterar med avancerat sex på webben. Klarar skolans sex- och samlevnadsundervisning av att tillgodose ungdomars enormt skiftande behov av kunskap och vägledning?

Kurt and Courtney

TV. Kurt and Courtney

Längd
1:34:59

Kurt and Courtney. Den 8 april 1994 hittas Kurt Cobain död i sin bostad i Seattle och dödsorsaken rubriceras som självmord. Men var det verkligen det? Personer som har levt omkring Kurt Cobain berättar om hans tuffa uppväxt och det tidiga intresset för musik, om drogerna och om hans komplicerade kärleksrelation med Courtney Love. En dokumentär av Nick Broomfield.

Kvalitet: Läder och hårdrock

TV. Camilla Thulin åker på hårdrocksfestival

Längd
28:26

Kvalitet. I andra delen av Kvalitet åker vi på hårdrocksfestival för att putsa skor och prata läder.

Skolministeriet: Vem är Gustav Fridolin?

Radio. Vem är Gustav Fridolin?

Längd
29:33

Skolministeriet. Vi besöker Vittsjö i Skåne där utbildningsminister Gustav Fridolin växte upp. Vad har varit hans drivkraft? Och hur har hans syn på skolan förändrats på vägen till ministerposten? En del säger att det är mitt fel att han blev politiker, en del säger att det var min förtjänst, säger Gustav Fridolins gamla klassföreståndare Filippa Esayas.

Bokmässan 2014

Här hittar du spännande seminarier och föreläsningar som UR spelade in under Bokmässan i Göteborg den 25-28 september. 

Barnaministeriet - unga sexualförbrytare

Serie. Barnaministeriet - unga sexualförbrytare

Hur kommer det sig att barn och unga begår sexuella övergrepp mot andra barn och ungdomar? Och vad gör samhället för att hjälpa förövarna så att de inte gör det igen? En serie i tre delar.

Nyfiken på döden: Livet efter

TV. Vad händer efter döden?

Längd
53:02

Nyfiken på döden. Över nittio procent av världens befolkning tror på ett liv efter detta. Vad anser vetenskapen, filosofin och religionen händer när livet är över? Fotbollsspelaren Carl-Erik Torp berättar hur han upplevde en nära-döden-upplevelse. I Madagaskar gräver folkgruppen merina upp de begravda vart sjunde år och i Mexiko firas De dödas dag.

Nyfiken på döden: Kroppen

Kroppen

Längd
53:02
Nyfiken på döden: Skapande kraft

Skapande kraft

Längd
53:02
Nyfiken på döden: Kommersen

Kommersen

Längd
53:02
Världen: Bönder i rampljuset

TV. Bönder i rampljuset

Längd
51:33

Världen. I över tjugo år har en grupp schweiziska bönder sjungit tillsammans i kören Jodlerklub Wiesenberg. När de kommer på förstaplats i en tv-sänd talangtävling vänds deras liv upp och ner. I takt med berömmelsen ökar konflikterna i gruppen och vänskapen sätts på hårda prov.

Bäst klädd: Provhytten

Radio. Provhytten

Längd
26:50

Bäst klädd. Programledaren Sagal Hussein Omar tar med oss in i provrummet i jakten på en hållbar garderob. Vi lär oss tyda lappen som sitter på insidan av plagget med tvättips och materialkännedom. Vi får också lära oss vilka rättigheter vi som konsumenter har när vi reklamerar.

Retorikmatchen 2014: Slutaudition, del 1 av 2

Barn TV. Retorikmatchen: Slutaudition

Längd
28:25

Retorikmatchen 2014. Tio utvalda lag från hela Sverige i årskurs 6 samlas i Stockholm för att tävla om att bli bäst på att tala och lyssna. På spel står titeln "UR:s retorikpris", 10.000 kronor till klassen och guldmikrofonen.

Den globala matresan: Frukost

TV. Han tar reda på vad som påverkar matpriserna

Längd
48:14

Den globala matresan. Hur påverkas våra frukostflingor av priset på olja? Efter att under lång tid ha minskat ökar nu priset på mat igen. Bonden Jimmy Doherty besöker bland annat USA och Etiopien för att ta reda på vad som påverkar priset på ägg, kaffe och cornflakes.

Dans i drakens tempel

TV. Dans i drakens tempel

Längd
53:27

Dans i drakens tempel. Hur regisserar man kung fu-munkar som aldrig har stått på en scen och som inte förstår ens språk? Den norske koreografen Hallgrim Hansegård reser till Kina med danskompaniet Frikar för att sätta samman en mycket speciell föreställning.

Demokratins utmaningar

Här hittar du tänkvärda serier och program om det demokratiska samhällets utmaningar. Hör andras röster och berättelser om olika värderingar, rättigheter och skyldigheter i en demokrati.

Afripedia

Serie. Afripedia

Afripedia tar oss med bortom den gängse bilden av Afrika. Det handlar alltså inte om krig, svält och sjukdomar. Vi får istället se ett ungt, energiskt kulturliv som växer fram i de afrikanska storstäderna och möter musiker, filmskapare, konstnärer och sjudande kreativitet.

Nyligen kommenterat

Kvalitet: Läder och hårdrock

TV. Läder och hårdrock

Längd
28:26

Kvalitet. Camilla Thulin åker på hårdrocksfestival för att putsa skor och prata läder. Vi följer ekologisk tillverkning av skor, från hud till färdig produkt. Vi mäter gifter i T-tröjor med tryck och får se hur högklackade sövlar skapas i näver.