UR Play: Just nu 2076 program

Världen: Eltjuvar i Indien

TV. Stjäl el från de rika och ger till de fattiga

Längd
52:46

Världen. I Kanpur är skillnaderna i elförsörjning mellan rika och fattiga en het politisk fråga. Likt en modern Robin Hood förser Loha Singh fattiga familjer och småföretagare med elektricitet som han stjäl från det lokala kraftbolaget. Bolagets nya vd å sin sida skickar ut kontrollanter och polis för att få slut på stölderna.

Demokratins utmaningar

Här hittar du tänkvärda serier och program om det demokratiska samhällets utmaningar. Hör andras röster och berättelser om olika värderingar, rättigheter och skyldigheter i en demokrati.

En bok, en författare: Mer klirr i kassan

TV. Mer klirr i kassan

Längd
18:20

En bok, en författare. Många tillämpar strutsprincipen när det kommer till ekonomi. I ”Mer klirr i kassan” visar ekonomiexperterna Patrick Grimlund och Magnus Hedberg hur vi kan ta kontroll över vår ekonomi. Ofta räcker en minimal insats nu för att undvika framtida fällor. Magnus Hedberg intervjuas av Hélène Benno.

Mitt liv som Jackie Kennedy

TV. Mitt liv som Jackie Kennedy

Längd
52:39

Mitt liv som Jackie Kennedy. På kort tid nådde presidentparet John och Jackie Kennedy ikonstatus i den amerikanska historien. Några månader efter skotten i Dallas 1963 lät sig änkan Jackie intervjuas. Utifrån detta samtal återberättas Jackies relation till Jack och vi ser arkivfilmer från parets tid tillsammans.

Familjen: Arvet

TV. Att gå i sina föräldrars fotspår

Längd
28:32

Familjen. Hur kan man bryta ett socialt arv och mönster från barndomen? Vi träffar personer som på olika vis följt mönster från en utsatt barndom, men som nu hittat strategier för att hantera sina egna beteenden. Samtal med Gunilla Bergström, Lo Kauppi och Jonas Modig om arvets betydelse och betydelsen av förebilder.

Brev till makten: Min osynliga röst!

Barn Radio. Min osynliga röst!

Längd
14:33

Brev till makten. Vem har bestämt att man är vuxen när man är 18 år? Nils Carlius, 11 år, från Lund vill att barn ska kunna rösta redan i mellanstadiet. Han har skrivit till statsministern för att göra sin röst hörd och menar att han som minderårig känner sig osynlig när de vuxna går till vallokalen för att rösta.

Se världen med våra program

Du behöver inte köpa en resa för att upptäcka avlägsna platser och spännande kulturer. Här har vi samlat program från världens alla hörn som du kan njuta av från soffan!

Kalkyl

Serie. Kalkyl

Hur långt rep behöver man för att fira sig ner från Globens tak? Och hur många liter vaniljsås behövs för att fylla en stor glastank? Med hjälp av matte och olika gäster löser programledaren och matematikpedagogen Sabine Louvet matematiska uppdrag.

Ladyboys i Thailand

Serie. Ladyboys i Thailand

Om relationer, livsval och transsexualitet. Vi träffar unga transsexuella i Thailand som möter kärleken, påbörjar nya karriärer och deltar i skönhetstävlingar. De resonerar kring sin barndom, sina livsvillkor och traditioner.

Ladyboys i Thailand: Pappas nya partner

Pappas nya partner

Längd
43:33
Ladyboys i Thailand: Barliv

Barliv

Längd
43:52
Ladyboys i Thailand: Skönhetstävlingen

Skönhetstävlingen

Längd
43:50
Pirr!

Serie. Pirr!

Puberteten kan kännas på olika sätt, den kan vara spännande, jobbig och ibland helt fantastisk. Vi följer med programledaren Tora Sparkles på kroppens resa under de tidiga tonåren. Det handlar om allt från kroppsliga förändringar och kärlek till sociala mediers inflytande och att våga gå sin egen väg.

Hiv, hiv, hurra!

TV. Hiv, hiv, hurra!

Längd
55:49

Hiv, hiv, hurra!. Pauline är ung, hiv-positiv och söker efter kärleken. Hon lever ett aktiv liv och reser på semester med väskan full av mediciner. På ett bröllop möter hon kärleken i form av italienaren Lorenzo. Han blir först rädd när hon berättar att hon har hiv, men vill inte att deras kärlek ska begränsas av det.

Luke och Skvadern: Du är dum!

Barn TV. Du är dum!

Längd
4:30

Luke och Skvadern. Luke får besök av en skvader. Men vad är en skvader? Luke som är en djurtolkare och samlar på naturfilm vill lösa gåtan om det udda djuret. Kan skvadern förstå när andra djur blir sura eller rädda och säger att "Du är dum!"?

Bilderna som förändrade vetenskapen: Till universums slut

TV. Sex bilder som förändrade vår syn på världen

Längd
57:51

Bilderna som förändrade vetenskapen. Sex bilder som förändrat vår syn på vetenskapen och den yttre världen. Kopernikus diagram kullkastade tidigare uppfattning om universums centrum. Arthur Eddingtons bild bekräftade Einsteins relativitetsteori och Martellus världskarta beredde vägen för Columbus expedition.

Att skära sig fri

TV. Att skära sig fri

Längd
58:42

Att skära sig fri. Sofia Rapp Johanssons barndom präglades av missbruk, incest, övergrepp och misshandel. Hon berättar om sin uppväxt och ger en bild av vad det innebär att bli sviken och utnyttjad av familj, fosterfamilj och sociala myndigheter. I ett försök att få upprättelse polisanmäler hon Enköpings kommun. Idag använder Sofia skrivandet för att berätta om utsattheten och det som gör ont.

Rätten att klara skolan

Enligt skollagen ska alla elever få det stöd de behöver för att nå kunskapsmålen men varje år lämnar cirka 12,4 procent av niondeklassarna, ungefär 12 000 elever, grundskolan utan att ha behörighet till gymnasiet. Varför då?

Livet i Bokstavslandet

Serie. Livet i Bokstavslandet

ABC-program med pedagogiska sketcher om bokstäver och ord för alla som är på väg att knäcka läskoden, och för dem som precis har knäckt den. Med humor, lekfullhet och musik lär vi oss allt från att känna igen en viss bokstav och förstå hur den låter, till att kunna känna igen och skapa rim. Välkommen att ta del av livet i landet där bokstäver betyder allt!

Nyligen kommenterat

Dröm om demokrati: Utmaningar

Barn TV. Utmaningar

Längd
14:29

Dröm om demokrati. Många av de stora framtidsfrågorna kräver global samverkan. Vid ett rundabordssamtal utformar en grupp sjätteklassare förslag på ett demokratiskt sätt att lösa klimatkrisen och fattigdomsproblematiken. Förslagen utvärderas av Lisen Schultz och Anders Wijkman.

Bilderna som förändrade vetenskapen: Darwin's Tree of life

TV. Darwin's Tree of life

Längd
9:10

Bilderna som förändrade vetenskapen. När Charles Darwins bok Om arternas uppkomst publicerades 1859 slog den ner som en bomb. Men redan tjugo år tidigare hade han ritat en skiss i en anteckningsbok som visar hur allt liv på jorden delar ett gemensamt ursprung.