UR Play: Just nu 2151 program

Nyfiken på döden: Politiken

TV. Vem bestämmer hur vi ser på de döda?

Längd
53:02

Nyfiken på döden. Vid krig och katastrofer blir det tydligt att vem som dör och hur vi ser på dem som dör är en politisk fråga. Och hur vi minns politiker avgör hur vi ser på historien. 

Vad har du på dig?

Svenskarnas textilkonsumtion ökar, men vad köper vi? Här hittar du program om kläder, design och hållbarhet. 

Bäst klädd: Provhytten

Radio. Provhytten

Längd
26:50

Bäst klädd. Programledaren Sagal Hussein Omar tar med oss in i provrummet i jakten på en hållbar garderob. Vi lär oss tyda lappen som sitter på insidan av plagget med tvättips och materialkännedom. Vi får också lära oss vilka rättigheter vi som konsumenter har när vi reklamerar.

Barnaministeriet - unga sexualförbrytare

Serie. Unga sexualförbrytare

Hur kommer det sig att barn och unga begår sexuella övergrepp mot andra barn och ungdomar? Och vad gör samhället för att hjälpa förövarna så att de inte gör det igen? Programmen sänds inom ramen för Tendens i P1.

Den globala matresan: Frukost

TV. Han tar reda på vad som påverkar matpriserna

Längd
48:14

Den globala matresan. Hur påverkas våra frukostflingor av priset på olja? Efter att under lång tid ha minskat ökar nu priset på mat igen. Bonden Jimmy Doherty besöker bland annat USA och Etiopien för att ta reda på vad som påverkar priset på ägg, kaffe och cornflakes.

Kvalitet: Syjunta

TV. Kvalitet: Syjunta

Längd
28:32

Kvalitet. Vi träffar en sömmerska i Bangladesh som är en av alla dem som syr för svenska märken. Hennes liv skulle förändras om konsumenterna betalade två kronor mer per plagg som hon har sytt och pengarna tillföll henne. Vi får träffa en manlig syjunta och Ricardo lär oss att knyta en fluga.

Bokmässan 2014

Här hittar du spännande seminarier och föreläsningar som UR spelade in under Bokmässan i Göteborg den 25-28 september. 

Modematchen i New York

Serie. Modematchen i New York

Unga designers får i tävlingen The Fashion Fund i New York möjlighet att utveckla sina idéer, möta modevärldens ikoner och nå ut till en större publik. En jury bestående av framgångsrika personer från modebranschen väljer ut tio finalister som får uppdrag att genomföra. Vi får följa deltagarnas resonemang kring design och se hur de hanterar den kreativa processen under tidspress.

Afripedia: Senegal

TV. Hälsa på i Dakars konstnärskollektiv

Längd
28:31

Afripedia. I Senegals huvudstad Dakar bygger modedesignern Selly Raby Kane en digital bild av en framtida, utomjordisk stad i en gammal järnvägsstation. Dansaren Khoudia Roodia arbetar för att Afrika ska dominera streetdance och vi får se hur ikoniska bilder från Hollywood får en senegalesisk touch av fotografen Omar Victor Diop.

Afripedia: Angola

Angola

Längd
28:04
Afripedia: Kenya

Kenya

Längd
28:08
Afripedia: Sydafrika

Sydafrika

Längd
28:52
Kurt and Courtney

TV. Kurt and Courtney

Längd
1:34:59

Kurt and Courtney. Den 8 april 1994 hittas Kurt Cobain död i sin bostad i Seattle och dödsorsaken rubriceras som självmord. Men var det verkligen det? Personer som har levt omkring Kurt Cobain berättar om hans tuffa uppväxt och det tidiga intresset för musik, om drogerna och om hans komplicerade kärleksrelation med Courtney Love. En dokumentär av Nick Broomfield.

Bildningsbyrån - sex: Samma gamla visa i sängen

Radio. Samma gamla visa i sängen

Längd
29:32

Bildningsbyrån - sex. Många ungdomar ser sex som kravfyllt och styrt av normer och regler. Vi möter Elsa som hade en tidig sexdebut samt Ehsan som fortfarande är oskuld. De berättar om längtan, förväntningar och press.

Bläckets hjältar

Serie. Bläckets hjältar

Välkommen till de tecknade seriernas värld! I tio program utforskas seriekulturen genom teman som superhjältar, skurkar, politik och genus. Vi träffar författare, tecknare och forskare. Och så förstås seriehjältarna själva.

Sanningen om konsumtion: Handla som ett barn

TV. Handla som ett barn

Längd
48:00

Sanningen om konsumtion. Hur får marknadsföring vuxna att agera som barn och konsumera mer? Benjamin Barber, professor i statsvetenskap, lär oss hur kreditkort och online-shopping har påverkat vårt shoppingbeteende. Vi möter Avis som genom kreditkort tappade kontrollen över pengar och hamnade i ett shoppingmissbruk.

Världen: American vagabond

TV. American vagabond

Längd
59:32

Världen. När James föräldrar inte accepterar att han är homosexuell rymmer han hemifrån. Tillsammans med pojkvännen Tyler drömmer han om ett annat liv i San Francisco. Men utan vare sig jobb, pengar eller bostad lever de en utsatt tillvaro som hemlösa. Till slut blir livet i staden omöjligt.

Demokratins utmaningar

Här hittar du tänkvärda serier och program om det demokratiska samhällets utmaningar. Hör andras röster och berättelser om olika värderingar, rättigheter och skyldigheter i en demokrati.

Retorikmatchen 2014

Serie. Retorikmatchen 2014

Elever i årskurs sex tävlar i retorik. Det handlar om att göra sin röst hörd och att ta sig tid att lyssna på vad andra säger. Äran, en guldmikrofon och 10 000 kr till klasskassan står på spel. Programledare: Nassim Al Fakir.

Nyligen kommenterat

Tänk till med Dewide: Åldersgränser

TV. Åldersgränser

Längd
13:29

Tänk till med Dewide. Varför får man inte rösta förrän man är 18 år, när man anses "byxmyndig" redan vid 15? Dennis pratar med unga om de olika åldersgränserna och med professor Hugo Lagercrantz om hjärnans utveckling under uppväxten.