UR Play: Just nu 2094 program

Bully

TV. Dokumentärklassiker om mobbning

Längd
1:32:15

Bully. Mobbning drabbar miljoner amerikanska barn varje år. Här berättar drabbade barn och deras anhöriga om sin vardag, om skolor som inte agerar, om trakasserier och utsatthet. 

På flykt

Rekordmånga människor i vår värld är på flykt just nu. Här kan du få en liten inblick i vad det kan innebära.

Lärlabbet: Samverkan

TV. Lärlabbet: Samverkan

Längd
28:21

Lärlabbet. Ofta börjar mobbning på skolan och fortsätter sedan på fritiden. Men ibland är det tvärtom, konflikter som börjar efter skoltid följer med in i klassrummet nästa dag. Vilket ansvar har skolan för hur eleverna mår och vad de gör på sin fritid? Hur kan skolan samarbeta med föräldrar, föreningar eller andra delar av samhället för att förebygga mobbning efter skoltid?

Tripp, Trapp, Träd: Utflykt

Barn TV. Tripp, Trapp, Träd: Utflykt

Längd
14:23

Tripp, Trapp, Träd. Tripp och Trapp hittar en smörgås som de tar sig över sjön med. Inne i Träd mattetrollar barnen med kvadrater och cirklar. I fågelholken sjunger koltrasten Kol-Erik en sång om stora och små saker som rimmar. I biografen visas en dokumentärfilm om Max som ska tälta för första gången. Bokfågeln berättar godnattsagan "Utflyktarna" av Emma Adbåge.

Konsten att överleva: Grekland

TV. Uppfinningsrikt i Grekland

Längd
50:38

Konsten att överleva. Solidaritet, omtanke om familjen och uppfinningsrikedom präglar finanskrisens Grekland. Möt bland andra Kostas som brygger öl på balkongen och Marilena som säljer måltider via nätet.

Livet i Bokstavslandet: Tankar

Barn TV. Det är tanken som räknas

Längd
14:29

Livet i Bokstavslandet. Teatergruppen ska hitta på en show med N och K, och Dick och Doris hjälper Bokstavslandets största geni att få de rätta bokstäverna för alla sina kloka tankar.

Artityd perspektiv: Selfie och självporträtt

TV. Selfie och självporträtt

Längd
8:30

Artityd perspektiv. Genom alla tider har konstnärer varit intresserade av att arbeta med bilden av sig själv, sin identitet. De unga reportrarna möter fotokonstnären Ulf Lundin och testar att ta egna porträtt.

Pop och politik

Serie. Pop och politik

Möt fascinerande kvinnor som påverkat samhället på olika sätt men som i olika grad glömts bort i uppslagsverk och läromedel. Genom reportage, intervjuer och personliga analyser målas en liten bit av damernas århundrade upp. 

Sverige sviker: Skolan vill bara ha vanliga jävla ungar

TV. Skolan vill bara ha vanliga jävla ungar

Längd
58:30

Sverige sviker. Vi möter några av de ungdomar som haft en tuff resa genom skolan och inte nått de uppsatta målen. Skolan har inte lyckats ge det stöd ungdomarna behöver.

Sverige sviker: Jag vill inte ha nån framtid

Jag vill inte ha nån framtid

Längd
58:29
Sverige sviker: Du ska vara stolt över mig

Du ska vara stolt över mig

Längd
58:31
Sverige sviker: Jag vill vinna

Jag vill vinna

Längd
58:29
Dai, domanda!: La scuola

TV. La scuola

Längd
9:36

Dai, domanda!. Är italienska lärare stränga? Vilka är elevernas favoritämnen? Vi reser till Milano och besöker en gymnasieskola. Svenska och tyska elever ställer frågor och programledare Antonino Ognissanti gör allt för att ta reda på svaren under sin första dag i ett italienskt klassrum.

En bok, en författare: De förklädda flickorna i Kabul

TV. De förklädda flickorna i Kabul

Längd
18:35

En bok, en författare. I ”De förklädda flickorna i Kabul” berättar Jenny Nordberg om flickor i Afghanistan som kläs ut till pojkar av föräldrar som vill ha söner. Politikern Azita bestämmer sig för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Reportaget visar hur lite en kvinnas liv är värt i krigets Afghanistan. Intervjuare: Fredrik Önnevall.

Min genetiska upptäcktsresa

TV. Min genetiska upptäcktsresa

Längd
52:12

Min genetiska upptäcktsresa. Vetenskapsjournalisten Lone Frank undersöker människans genetiska arv och hur det påverkar psyke och beteende.

Kortfilmsklubben - spanska: Sin respuesta

TV. Sin respuesta

Längd
10:59

Kortfilmsklubben - spanska. Lola jobbar på ett finansbolags callcenter och hon ringer till folk som inte betalat sina skulder. Inga ursäkter biter på henne, men till slut kommer dagen när hennes rappa svar tar slut. 

Barnaministeriet dokumentär: Lajv mellan verklighet och fantasi

Radio. Lajv mellan verklighet och fantasi

Längd
53:10

Barnaministeriet dokumentär. Häng med 12-åringarna Ida och Oliver på lajv, ett rollspel där de under några dagar byter sitt vanliga liv mot ett liv där allt kan hända. Hur är det att växla mellan verklighet och fantasi?

Alkoholens konsekvenser

Vad betyder det att vara medberoende och vad händer i kroppen när man dricker alkohol? Här kan du lära dig mera om missbruk och riskbruk och möjliga konsekvenser av alkoholkonsumtion.

Historiedepartementet

Serie. Historiedepartementet

Anna och Johan tvingas tillbringa sommarlovet på Historiedepartementet där en mycket sträng minister är chef. Barnen skickas tillbaka i tiden med hjälp av en historieteleportör men någonting går väldigt fel.

Pluggkoden

Serie. Pluggkoden

”Att plugga utan strategier är som att leta efter en skatt utan skattkarta.” Det säger guldäpplebelönade läraren Martin Fernström som här tillhandahålla praktiska tekniker och tips för hur man pluggar på bästa sätt. Strategier som syftar att ge eleverna självförtroende och motivation till en roligare och mer givande skolgång.