UR Play: Just nu 2431 program

TV. Isländsk skärgård

Längd
35:01

Island runt. Lara och hennes far Ómar åker med båt och flyg till de många öarna i fjorden Breiðafjörður som bjuder på tystnad, fågelsång och heta bad.

Dokumentärklassiker

Under hösten och vintern har UR sänt flera klassiska dokumentärer, här kan du se några av dem igen. 

Välja väg: Pajala State of Mind

TV. Pajala State of Mind

Längd
28:35

Välja väg. Sanna och Rebecka bor i Pajala och drömmer om att slå stort med sitt band The Magnettes. De är bästa vänner sedan de var små och är båda tornedalingar. Nu är de på väg in i vuxenlivet och Rebecka bestämmer sig för att flytta till Stockholm för att på allvar satsa på musiken. Sanna är övertygad om att hon kan bo kvar och ändå följa musikdrömmarna.

Livet som diktator - Stalin, Amin och Kadaffi: Del 2

TV. Livet som diktator: Del 2

Längd
48:51

Livet som diktator - Stalin, Amin och Kadaffi. Genom intervjuer med anhöriga och anställda får vi en inblick i diktatorernas privata sfär, där vardagsaktiviteter i lyxmiljöer ställs mot grymheter beordrade gentemot befolkning och meningsmotståndare. Del 2 av 2.

Kända byggnader berättar: Salkinstitutet i Kalifornien

TV. Lockande vackert i La Jolla

Längd
26:05

Kända byggnader berättar. Vetenskapsmannen Jonas Salk ville på 50-talet skapa ett internationellt forskningscentrum i La Jolla, Kalifornien. Dit skulle han med Louis Kahns vackra arkitektur locka världens ledande forskare inom biomedicin.

Une chanson - un artiste: Poupée de cire, poupée de son

Radio. France Gall

Längd
9:37

Une chanson - un artiste. France Gall är en av Frankrikes mest kända artister. Vi gör ett nedslag år 1965, då hon 17 år gammal vinner Eurovisionsschlagerfestivalen med låten som sedan dess kommit att bli en av Frankrikes musikhistorias stora klassiker: Poupée de cire, poupée de son.

Hans Rosling - Framtidens statistik

TV. Statistik som engagerar

Längd
58:53

Hans Rosling - Framtidens statistik. Hans Rosling, professor i internationell hälsa, gör statistiken begriplig och tillgänglig när han med hjälp av 3D-grafik visar hur befolkningstillväxt, fattigdomsbekämpning och resursfördelning förändrats över tid. Föreläsningen varvas med reportage från Bangladesh och Moçambique.

Pluggkoden

Serie. Pluggkoden

”Att plugga utan strategier är som att leta efter en skatt utan skattkarta.” Det säger guldäpplebelönade läraren Martin Fernström som här tillhandahålla praktiska tekniker och tips för hur man pluggar på bästa sätt. Strategier som syftar att ge eleverna självförtroende och motivation till en roligare och mer givande skolgång.

Barn TV. Nattliga tjuvar i Bokstavslandet

Längd
14:10

Livet i Bokstavslandet. Del 5 av 8. Showgruppen får bokstäverna T och J i en låda från teaterdirektören. Bokstavsbutiken får påhälsning mitt i natten av tjuven Tjalle Kofot. Inför matchen på Bokstavsarenan ställer Rockys nyinköpta ord till problem. Till Bobby och Epa kommer den tjatiga fotbollsspelaren Tjatan. Vilket ord behöver hon?

Livet i Bokstavslandet: Glass

Glass

Längd
14:30
Livet i Bokstavslandet: Vokaler

Vokaler

Längd
14:30
Livet i Bokstavslandet: Camping

Camping

Längd
14:28
Mitt liv som miljardär

TV. Mitt liv som miljardär

Längd
46:49

Mitt liv som miljardär. Möt tre entreprenörer som berättar hur visionerna blev verklighet och hur livet påverkas av att bli ekonomiskt oberoende.

TV. Ställ er på bänken

Längd
47:42

UR Samtiden - Begåvning - tillgång eller belastning?. Micael Dahlén är professor vid Handelshögskolan och föreläser här om sin skolgång. Den handlade mycket om att försöka anpassa sig, det var en kamp mot hans inre vilja. Betygen blev bra när han anpassade sig, men priset var högt. Inspelat den 11 december 2014 i Radiohuset i Stockholm. Arrangör: Mensa Sverige.

Låtarna som förändrade musiken: Touch me I'm sick

TV. Grungens barndom

Längd
7:35

Låtarna som förändrade musiken. Mudhoney från Seattle skapade grungens skitiga ljudbild redan tre år innan Nirvana erövrade världen med ”Smells like teen spirit” 1991. Sångaren Mark Arm berättar om hur låten ”Touch me I’m sick” kom till, och vi träffar också Megan Jasper på Sup pop records.

Vi vill också ha barn

TV. Mamma, mamma, barn

Längd
49:52

Vi vill också ha barn. Det är mycket att tänka igenom för Mirella som försöker få barn med sin fru Claudia. Finns det en perfekt lösning och hur kommer man fram till hur en familj ska se ut?

Besatt av porr

TV. Kan man missbruka porr?

Längd
46:54

Besatt av porr. Journalisten Martin Daubney undersöker porren av idag. Han har själv en gång varit redaktör för en porrtidning, idag är han förälder och oroar sig för hur lättillgänglig porren är. Vi får även träffa 19-årige Calum som är beroende av porr.

Kärlek till alla

Här hittar du program om kärlek för alla åldrar. Fira kärleken med en dokumentär, saga eller varför inte en föreläsning? 

Maten som gör dig fet

Serie. Maten som gör dig fet

Journalisten Jacques Peretti utforskar hur livsmedelsindustrin har revolutionerat våra matvanor de senaste 40 åren med resultatet att vi blivit fetare.