UR Play: Just nu 1982 program

Familjen: Kris

TV. Att hantera kriser i familjen

Längd
28:25

Familjen. Hur bearbetar man familjekriser och hur påverkas familjemedlemmarna? Vi träffar några familjer som har genomgått olika typer av kriser och får höra hur de hanterat dem. Samtal med Gunilla Bergström, Lo Kauppi och Jonas Modig om olika sorters kriser och bearbetningens faser.

Val 2014

Här hittar du tänkvärda serier och program om värderingar, politik, demokrati och samtiden inför valet 2014.  

MiffoTV möter politikerna

Serie. MiffoTV möter politikerna

Politiker från Sveriges riksdagspartier frågas ut av MiffoTV:s programledare och utsätts för svåra men roliga utmaningar.

Barnaministeriet dokumentär: Bryta sig loss

Radio. Bryta sig loss

Längd
29:25

Barnaministeriet dokumentär. Patryk och Darina går på Hindby skoldaghem, en liten specialskola i Malmö. Här går ungdomar som av en eller annan anledning inte kan eller får gå i sina vanliga skolor. Många av eleverna vill bryta sig loss från sitt gamla destruktiva liv.

Världen: Åter till hemlandet Zimbabwe

TV. Letar efter sin vän i Zimbabwe

Längd
44:46

Världen. Robyn återvänder till sitt forna hemland i hopp om att finna barndomsvännen Mercy. Resan försvåras av Robert Mugabes hårda regim och många hon möter vittnar om förföljelse och tortyr. Efter flera felaktiga spår ger hon upp och åker hem. Sex månader senare visar det sig att Robyn har letat på fel kontinent.

Här vill inte hundar bo

Serie. Här vill inte hundar bo

Året är 1974 och sexåriga Maria bor i ett miljonprogramhus i en förort till Stockholm. Hon längtar efter en hund, men får ingen. När Maria får veta att hennes föräldrar ska skiljas blir hon ledsen och arg. Hon tänker att om hon bara fick en hund skulle allt bli bättre. Johan Hallberg läser Anna Ehrings roman.

Se världen med våra program

Du behöver inte köpa en resa för att upptäcka avlägsna platser och spännande kulturer. Här har vi samlat program från världens alla hörn som du kan njuta av från soffan!

Dröm om demokrati

Serie. Dröm om demokrati

Vi får en grundkurs i hur demokratin i Sverige fungerar och en historisk tillbakablick samt får veta mer om kampen för allmän rösträtt, kvinnokamp och rättvisa villkor på arbetsmarknaden. Vi stiftar bekantskap med människor och organisationer som driver frågor utanför det politiska systemet samt med olika företrädare för de politiska blocken i Sverige.

Världens bästa skitskola: Reformvirus i skolan

TV. Har reformerna stjälpt den svenska skolan?

Längd
58:44

Världens bästa skitskola. Under åren 1991-2014 har reformerna regnat över den svenska skolan. Syftet har varit att förbättra skolan men i stället har resultaten sjunkit liksom lärarnas status. I Finland har inga reformer genomförts sedan grundskolan infördes. Är det arbetsro som gett Finland deras goda resultat?

Världens bästa skitskola: Hur skolan blev en marknad

Hur skolan blev en marknad

Längd
58:03
Världens bästa skitskola: I spåren av kommunaliseringen

I spåren av kommunaliseringen

Längd
57:57
Världen: Lyckat ledarskap

TV. Lyckat ledarskap

Längd
50:26

Världen. Den brasilianske entreprenören Ricardo Semler har byggt upp ett företagsimperium utifrån den enkla frågan: Vad gör egentligen mina anställda lyckliga? Här berättar han sin historia om framgångsrikt företagande utifrån ledorden öppenhet, tillit och kärlek.

Författarröster om demokrati: Oline Stig

Radio. Oline Stig

Längd
29:21

Författarröster om demokrati. Sedan debuten med novellsamlingen "Ryggen fri" har Oline Stig fått flera utmärkelser. Romanen "Jupiters öga" handlar om hennes farfar och farmor som gick med i det norska nazistpartiet 1942. Här läser Oline Stig en text som bygger på samma historia och söker svar på varför man blir nazist.

En bok, en författare: Maktspelet

TV. Maktspelet

Längd
18:28

En bok, en författare. Mentalisten Henrik Fexeus avslöjar de dolda teknikerna bakom konsten att övertyga. "Maktspelet" ger praktiska instruktioner i hur man får alla att dela ens åsikt, oavsett sammanhang. Intervjuare: Erik Fichtelius.

Löparnas ultimata utmaning

TV. Med vilja av stål genom fyra öknar

Längd
1:35:02

Löparnas ultimata utmaning. The 4 Deserts Race är fyra ultramaratonlopp som genomförs genom fyra öknar. Under plågsamma och intensiva dagar i ökenhetta, motvind och uppförsbackar visar de passionerade löparna prov på uthållighet och järnvilja. De plåstrar om skavsår, drabbas av krämpor och tvingas bemöta både inre och yttre hinder.

Idrottens himmel och helvete

Serie. Idrottens himmel och helvete

För vem finns ungdomsidrotten? Och varför är det så viktigt att vinna? En serie om krossade drömmar, starka känslor och vilka konsekvenser som vuxenvärderingar får för barn- och ungdomsidrotten. Men också om de goda exemplen och de inspirerande tränarna.

Rätten att klara skolan

Enligt skollagen ska alla elever få det stöd de behöver för att nå kunskapsmålen men varje år lämnar cirka 12,4 procent av niondeklassarna, ungefär 12 000 elever, grundskolan utan att ha behörighet till gymnasiet. Varför då?

Pirr!

Serie. Pirr!

Puberteten kan kännas på olika sätt, den kan vara spännande, jobbig och ibland helt fantastisk. Vi följer med programledaren Tora Sparkles på kroppens resa under de tidiga tonåren. Det handlar om allt från kroppsliga förändringar och kärlek till sociala mediers inflytande och att våga gå sin egen väg.

Nyligen kommenterat

Pop och politik: Ordning

Radio. Ordning

Längd
53:14

Pop och politik. Anna Charlotta granskar vårt behov av topplistor och musikaliska rättesnören. Hiphoparna Just D bröt mot många oskrivna regler när de slog igenom, sångaren Wille Crafoord berättar om att utmana normerna. Vi synar polisens roll i hitlåtarna och Marie Korpe från organisationen Freemuse berättar om artisterna som riskerat livet för sin musik.

Världens bästa skitskola: Reformvirus i skolan

TV. Reformvirus i skolan

Längd
58:44

Världens bästa skitskola. Under åren 1991-2014 har reformerna regnat över den svenska skolan. Syftet har varit att förbättra skolan men i stället har resultaten sjunkit liksom lärarnas status. I Finland har inga reformer genomförts sedan grundskolan infördes. Är det arbetsro som gett Finland deras goda resultat?