UR Play: Just nu 2382 program

Mediatiden: Arabiska våren

TV. Möt 20-åringen som utmanar den ryska statsmakten

Längd
28:04

Mediatiden. Hur viktigt är det att få säga vad man tycker och tänker? Mohamed och Salsabil Barani följde revolutionen i Libyen från Sverige. I Ryssland möter vi den 20-åriga demokratiaktivisten Vera Kichanova som har blivit känd som någon som vågar kritisera den ryska statsmakten.

#delakunskap

På UR Play finns kunskap du vill dela. Här hittar du program som fördjupar och ger dig sammanhang om jorden, rymden, människor, djur och en massa annat.

Jordens farligaste vulkaner

TV. Jordens farligaste vulkaner

Längd
52:46

Jordens farligaste vulkaner. Forskarna tror att ett stort, förödande utbrott från en supervulkan är oundvikligt. Frågan är bara var och när detta inträffar. Det finns mer än 1500 aktiva vulkaner och en halv miljard människor lever under ständigt hot. Vi följer vulkanforskare från hela världen i deras arbete. Alessandro Aiuppas mätningar varnade för att ett utbrott var nära på Stromboli.

Barnaministeriet dokumentär: Det kunde varit min pappa

Radio. Det kunde varit min pappa

Längd
53:10

Barnaministeriet dokumentär. Tioårige Leo står tillsammans med sina kompisar Caan, Joel och Mattias utanför Stockholms Stadion. Mängder av människor har samlats för att hedra den Djurgårdssupporter som dagen innan misshandlades till döds på väg till en fotbollsmatch i Helsingborg. Hur tänker de unga supportrarna kring hatramsor, läktarvåld och att våga gå på fotboll?

Krigsbarnets dolda minne

TV. Överlevde andra världskriget i fosterfamilj

Längd
58:37

Krigsbarnets dolda minne. Anneke, född i Tyskland av judiska föräldrar 1940, överlevde andra världskriget tack vare att hennes föräldrar lämnade bort henne till en fosterfamilj. Under största delen av sitt liv har Anneke levt i ovisshet om sina första år i livet. Men en dag blir hon uppsökt av två personer från sitt förflutna.

Lässugen: Amanda och Leif Andrée

Barn TV. Amanda och Leif Andrée

Längd
14:26

Lässugen. Sexåriga Amanda klarar allt utan vuxna - utom att läsa högt för sig själv. När hennes föräldrar är och storhandlar använder hon sin lässug och får fatt på skådespelaren Leif Andrée. Han läser "Den stora smällen" av Mats Wänblad och Per Gustavsson.

"Jag har inget emot dem, men..."

Hatbrott, nazistklotter och attacker, högerextrema aktivister tar allt större plats i Sverige. Vad kan vi lära oss av historien när det gäller tolerans mot andra? Hör personliga berättelser i några av våra program. 

De obekväma

Serie. De obekväma

Här möter vi människor som brinner, lever och kämpar för sina åsikter. Våra huvudpersoner är engagerade konstnärer, bloggare, musiker, aktivister och fria opinionsbildare, som här släpper in oss i sina liv och tankar. Frågor som lyfts är bland annat klass, arbete, rasism och yttrandefrihet. Medverkande: Sebbe Staxx, Alice Teodorescu, Clara Lidström, Peter Sunde, Makode Linde, Foujan Rouzbeh, Ivar Arpi.

Programmen som förändrade TV: Talkshow

TV. Bakom kulisserna på Jerry Springer show

Längd
28:48

Programmen som förändrade TV. Politiskt, personligt, flamsigt eller kontroversiellt – innehållet i en talkshow kan spänna över hela registret. Michael Parkinson, Phil Donahue och Jerry Springer har alla gjort sina speciella avtryck inom genren. Och amerikanska The Daily Show har tagit den politiska satiren till en helt ny nivå.

Programmen som förändrade TV: Nyheter och sport

Nyheter och sport

Längd
28:42
Programmen som förändrade TV: Tävlingar

Tävlingar

Längd
28:46
Programmen som förändrade TV: Fakta och livsstil

Fakta och livsstil

Längd
28:45
Här kommer kungen: Vad är ränta?

Barn TV. Vad är ränta?

Längd
9:29

Här kommer kungen. Glasstanten trollar bort kungens pengar och han tvingas låna av henne för att få köpa glass. Han upptäcker att det blir dyrt att inte kunna betala direkt.

Dans i drakens tempel

TV. Dans i drakens tempel

Längd
53:27

Dans i drakens tempel. Hur regisserar man kung fu-munkar som aldrig har stått på en scen och som inte förstår ens språk? Den norske koreografen Hallgrim Hansegård reser till Kina med danskompaniet Frikar för att sätta samman en mycket speciell föreställning.

Tänk till med Dewide: Könssjukdomar

TV. Könssjukdomar

Längd
13:29

Tänk till med Dewide. Varför tar många inte könssjukdomar på allvar? Dennis till går till ungdomsmottagningen för att testa sig. Han bjuder även på kondomskola och berättar några pinsamma kondomminnen.

Världen: Kulturkrock i bil

TV. Kulturkrock i bil

Längd
57:59

Världen. Att ta körkort i ett nytt hemland kan vara ett större eldprov än man tror. Här får vi se prov på språkbarriärer och attitydskillnader i Japan, Indien och Tyskland. En film om bilkörning och att bättre lära känna sig själv och sin omgivning.

Vad tycker du om UR Play?

Hjälp oss att bli bättre genom att svara på några få frågor om vår playtjänst. 

Låtarna som förändrade musiken: Ring ring

TV. Ring ring

Längd
8:02

Låtarna som förändrade musiken. Ljudteknikern Michael B. Tretow var med och skapade det feta sound som hjälpte Abba att slå igenom över hela världen. Hans speciella ljudvägg kom till då budgeten inte räckte för att hyra in en stor orkester. Vi träffar Benny Andersson från Abba i studion där han berättar om hur låten kom till.

Konsten att överleva

Serie. Konsten att överleva

Vi möter människor runt om i världen som lever i ekonomisk fattigdom men som med sin kreativitet och uppfinningsrikedom har skapat en bättre levnadssituation för sig själva eller för andra. Innovatörerna är många och exemplen likaså.

Nyligen kommenterat

De obekväma: Sebbe Staxx

TV. Sebbe Staxx

Längd
28:34

De obekväma. Sebbe Staxx är frontfigur i hiphopkollektivet Kartellen. Han är känd för sina starka texter om klass och livet i förorten. Och det är en svidande bild av sagolandet Sverige som han ger. Vi följer med Sebbe när han spelar in en musikvideo och i Stockholms teatervärld när han planerar en ny teaterpjäs tillsammans med Lo Kauppi.

Dans i drakens tempel

TV. Dans i drakens tempel

Längd
53:27

Dans i drakens tempel. Hur regisserar man kung fu-munkar som aldrig har stått på en scen och som inte förstår ens språk? Den norske koreografen Hallgrim Hansegård reser till Kina med danskompaniet Frikar för att sätta samman en mycket speciell föreställning.

Livet i Bokstavslandet: Alfabetet

Barn TV. Alfabetet

Längd
14:30

Livet i Bokstavslandet. Del 1 av 16. Ami, Bruno, Coco och Dani får en chans att rädda teatern från nedläggning. På sjukhuset opereras ett trasigt ord som lämnats in akut, och i Bokstavsbutiken får butiksbiträdet Dick en chans att övertyga en kund som tvivlar på nyttan med bokstäver.