UR Play: Just nu 2327 program

Pop och politik: Änglar och demoner

Radio. Änglar och demoner

Längd
53:15

Pop och politik. Varför fascinerar våldsamma kvinnor? Hör historien om den mytomspunna Mata Hari som avrättades för spioneri och om vakten Irma Grese som var vakt på koncentrationslägret.

TV-sommar i UR Play

Äventyr, upplevelser, vetenskap och dramatik. Här är UR Play-listan för lugna stunder eller regniga sommardagar. 

Bildningsbyrån - skuldsatt: En uppväxt utan pengar

Radio. En uppväxt utan pengar

Längd
29:33

Bildningsbyrån - skuldsatt. Under hela Marias uppväxt var hennes föräldrar skuldsatta. Om hon skulle få ett par nya byxor eller om det behövdes en ny stekpanna var de tvungna att planera långt i förväg. Maria förstod tidigt att minsta lilla extra utgift var en stor påfrestning för budgeten så hon började ha strategier för att inte belasta hushållskassan, exempelvis genom att äta middag hos kompisar så ofta hon kunde. Marias föräldrar, som aldrig bott tillsammans, har valt två helt olika sätt att prata om skulderna med Maria. Medan mamman varit öppen med allt har pappan inte sagt någonting tills att han inte kunde dölja det längre.

Kinas konstskatter: Naturens närvaro

TV. Naturens närvaro

Längd
58:54

Kinas konstskatter. Programledaren Andrew Graham-Dixon berättar om Kinas utveckling från 900-tal till 1400-tal. Han undersöker kraften i kinesiskt landskapsmåleri och berättar om måleri på silke. Konstnärer och professorer ger en vetenskaplig och konstnärlig inblick i den dåtida kinesiska kulturen.

Låna för livet!

Serie. Låna för livet!

Fyra familjer är med i ett experiment för att se om deras ekonomi klarar tuffare tider, med stigande bolåneräntor, skärpta amorteringskrav och höjda skatter. Till sin hjälp har familjerna de ekonomiska coacherna Claes Hemberg och Birgitta Piper.

Cirkusseglarna: Del 2

TV. Diesel, hamnavgifter och cirkus

Längd
29:15

Cirkusseglarna. På väg mot Sicilien tar polisen cirkusseglarnas instrument och alla de pengar de har tjänat. Nästa dag får de tillbaka sina instrument men pengarna ser de aldrig igen. Del 2.

Historiedepartementet: Sigismund och hertig Karl

Barn Radio. Sigismund och hertig Karl

Längd
14:59

Historiedepartementet. Departementssekreterare Gustavsson lyckas flytta Anna och Johan framåt i tiden. De hamnar i ett dimmigt Stångebro där släktfejden mellan kung Sigismund och hans farbror, hertig Karl, ska avgöras. Lyckas barnen upptäcka någon historisk felaktighet i äventyret?

Sommarradio i UR Play

Om du är på språng i sommar eller inte orkar hålla upp skärmen, så passar det kanske bäst att bara lyssna? Här hittar du alla möjliga bra radioprogram, korta som långa.

JFK: Del 1

TV. JFK

Längd
53:36

JFK. När John F. Kennedys äldre bror Joe jr dör i andra världskriget 1944, står familjens politiska hopp istället till den sjuklige John. Del 1.

JFK: Del 2

Del 2

Längd
53:49
JFK: Del 3

Del 3

Längd
53:41
JFK: Del 4

Del 4

Längd
53:44
Livet på rättspsyk

TV. Livet på rättspsyk

Längd
55:59

Livet på rättspsyk. Carol och Michael är patienter på en rättspsykiatrisk klinik. De berättar om sina brott, sjukdomar och tankar om framtiden. För personalen pendlar det mellan att skydda patienter med självskadebeteende till glädjen över att se dem ta kliv mot tillfrisknande och frihet.

Livet är en tågresa: Tanzania

TV. Livet är en tågresa: Tanzania

Längd
51:37

Livet är en tågresa. Tågresan går från Mwanza vid Victoriasjöns strand, via Dar es Salaam till Mbeya i söder. Förutom orörd natur och Mount Kilimanjaro är Tanzania känt för sin fattigdom.

Hemlös och hoppfull

TV. Hemlös och hoppfull

Längd
51:19

Hemlös och hoppfull. Att leva utan bostad, vara studiemotiverad men att ständigt kämpa för att ordna en plats att sova är många studenters vardag i Chicago. Vi följer tre tonåringar med olika bakgrund som utsatts för missbruk, diskriminering och hemlöshet.

Våra sjukdomars historia

Serie. Våra sjukdomars historia

Varför blir vi människor sjuka? För att finna spår av sjukdomars ursprung går vi flera miljoner år tillbaka i tiden och följer hur de utvecklats över tid.

Världen: Berlinmuren och min partyfarbror

TV. Berlinmuren och min partyfarbror

Längd
59:10

Världen. Dragan levde på bordellverksamhet och handel mellan öst och väst, men sedan föll Berlinmuren. Filmaren Vuk reser till Berlin för att söka upp sin omtalade farbror Dragan och hans gamla kollegor.

Diktatorn: Dag 8

TV. Diktatorn: Dag 8

Längd
28:17

Diktatorn. Diktatorn har informerat om att det är en viktig dag. Morgonen börjar som vanligt, men när samhällets guide oväntat dyker upp inser deltagarna att något stort är på gång.

Att följa sina drömmar

Alla har vi drömmar, stora som små. Vissa följer vi och andra får vi ge upp för att sedan hitta nya. Att få ta del av andras drömmar hjälper oss att ta ställning till våra egna. Varsågod att drömma med!

Livet i Bokstavslandet

Serie. Livet i Bokstavslandet

ABC-program med sketcher om bokstäver och ord för barn som har knäckt läskoden och nu behöver få upp sitt läs- och skrivflyt. Sketcherna bygger på pedagogiska moment och är fulla av humor, lekfullhet och musik.