UR Play: Just nu 2211 program

TV. Sju skildringar av pappalivet

Längd
45:06

Pappaliv. Sju pappor berättar om sina upplevelser av att vara förälder, hur föräldraskapet förändrat deras tillvaro och prioriteringar i livet. Papporna befinner sig i olika familjesituationer och i olika skeden i livet. De gör alla sitt bästa för att undvika tidigare generationers misstag, men det är inte lätt.

Fyra dokumentärer av Broomfield

Filmskaparen Nick Broomfield är känd för sitt personliga berättargrepp där han använder så få medarbetare som möjligt för att göra djuplodande och närgångna dokumentärer. Broomfield väljer ofta ämnen som fått stort genomslag i media och hans skildringar ger alternativa beskrivningar av händelseförloppen. 

Sång i sikte: Lucia

Barn Radio. Lucia

Längd
11:30

Sång i sikte. Viggo, 8 år, får ett mejl från en klasskompis som berättar att de firat Lucia på skolan. Vem var Lucia egentligen? Och varför sjunger vi om henne? Den allvetande Peggy berättar konstiga och spännande historier om olika sånger.

Sachas livsfarliga bröst

TV. Sachas livsfarliga bröst

Längd
59:28

Sachas livsfarliga bröst. Sacha bär på genen BRCA1, som innebär ökad risk för bröst- och äggstockscancer. Nu står hon inför beslutet att operera bort brösten eller inte. Vi följer hennes oro, tankar och beslut kring operation, men också samtal om framtiden i sin relation med pojkvännen.

TV. Camilla Thulin lär dig konsten att lappa ihop trasiga kläder

Längd
28:30

Kvalitet. Vi tittar på plagg som lappats och lagats för att hålla ett helt liv och jämför med hur vi behandlar våra plagg i dag. Många av oss slänger hellre än att sy i knappen som fattas i skjortan. Camilla Thulin hjälper oss att ändra på det! I Rom träffar vi en kvinna som virkar lekparker. Vi ser hur bast blir till hatt och testar ullunderställ på laboratorium.

Kaos i kosmos

TV. Kaos i kosmos

Längd
59:20

Kaos i kosmos. Kaos finns nästan överallt omkring oss. Kaosteorins matematik kan förklara hur universum skapar ordning och mönster. Fysikprofessorn Al-Khalili berättar om denna vetenskap bakom naturens skönhet. Han vill ta reda på hur människan kan vara en sådan komplex varelse, i och med att hennes kropp består av enkla grundämnen.

Vad har du på dig?

Svenskarnas textilkonsumtion ökar, men vad köper vi? Här hittar du program om kläder, design och hållbarhet. 

Anthony Bourdain på okända platser

Serie. Anthony Bourdain på okända platser

Säsong 2. Kocken, tv-personligheten och författaren Anthony Bourdain besöker olika platser i världen och träffar köksmästare, journalister, författare och människor med lokalkännedom. Han provar maträtter och vi får lära oss om ländernas historia, aktuella politiska händelser och kultur.

Serie. Diktatorn

Åtta unga svenskar med olika bakgrund och starka åsikter om samhället har antagit utmaningen att leva i en diktatur. De ska under åtta dygn bo tillsammans och deras rättigheter och friheter kommer att inskränkas för varje dag som går. Deltagarna tävlar om 100 000 kr. Hur många av deltagarna är kvar när åtta dygn gått? Och vad händer om de väljer att trotsa Diktatorn?

Diktatorn: Dag 4

Dag 4

Längd
28:19
Diktatorn: Dag 3

Dag 3

Längd
28:14
Diktatorn: Dag 2

Dag 2

Längd
28:27
Anatomi från insidan: Handen

TV. Anatomi från insidan

Längd
50:48

Anatomi från insidan. Vad är det som ger våra händer en så oöverträffad kombination av kraft och precision? I ett dissektionslabb dissekeras en mänsklig hand för att visa vad som gör den så unik för oss människor.

Sy, sy, sy: Baggybyxa

TV. Baggybyxa

Längd
28:31

Sy, sy, sy. Designern Jenny Hellström inspirerar åtta ungdomar till att sy sina egna unika favoritplagg. Vi får användbara sy-tips i vardagen. David har siktat in sig på ett par baggybyxor.

Vykort som vapen mot Hitler

TV. Vykort som vapen mot Hitler

Längd
52:00

Vykort som vapen mot Hitler. År 1940 börjar det dyka upp vykort med antinazistiska meddelanden i trapphus och på offentliga platser i Berlin. Det är Otto och Elise Hampel som genom vykorten bedriver motstånd mot Hitler och den nazistiska regimen. Men Gestapo gör allt för att spåra och stoppa de antinazistiska meddelandena.

TV. Därför ockuperade de Wall Street

Längd
54:55

Världen. Hösten 2011 grundades rörelsen "Occupy" i New York. Människor protesterade mot sociala och ekonomiska ojämlikheter, företagens girighet och deras påverkan på regeringen. Kapitalismens ikoniska kärna Wall Street blev startplatsen för att väcka makthavarna. Men hotet mot aktivisterna fanns närmare än de anat.

Serie. Sverige sviker

Vi träffar ungdomarna som av olika anledningar har hoppat av skolan. Hemmasittarna, värstingarna och ungdomar som har blivit mobbade berättar sina egna historier. Varför blev det som det blev? Och vad hade samhället kunnat göra? Programmen sänds inom ramen för Verkligheten i P3.

Bokmässan 2014

Här hittar du spännande seminarier och föreläsningar som UR spelade in under Bokmässan i Göteborg den 25-28 september. 

Serie. Retorikmatchen 2014

Elever i årskurs sex tävlar i retorik. Det handlar om att göra sin röst hörd och att ta sig tid att lyssna på vad andra säger. Äran, en guldmikrofon och 10 000 kr till klasskassan står på spel. Programledare: Nassim Al Fakir.

Nyligen kommenterat

Svenska till varje pris - syntolkat: Del 6

TV. Del 6

Längd
28:34

Svenska till varje pris - syntolkat. Del 6 av 8. Det är tydligt att några av eleverna kan få svårt att klara slutprovet. Veckans utmaning handlar om att skriva en insändare tillsammans med en fullfjädrad proffsdebattör - Gudrun Schyman. Carol får reda på att hennes pappa blivit sjuk.

Kvalitet: Lappa och laga

TV. Lappa och laga

Längd
28:30

Kvalitet. Vi tittar på plagg som lappats och lagats för att hålla ett helt liv och jämför med hur vi behandlar våra plagg i dag. Många av oss slänger hellre än att sy i knappen som fattas i skjortan. Camilla Thulin hjälper oss att ändra på det! I Rom träffar vi en kvinna som virkar lekparker. Vi ser hur bast blir till hatt och testar ullunderställ på laboratorium.

Skolministeriet: Skolfotografen

Radio. Skolfotografen

Längd
29:25

Skolministeriet. Vi slår följe med en återkommande gäst i skolan, skolfotografen. Flera kommuner och skolor säger numera nej till skolfotografering. Obetalda skolfotoräkningar är en växande kategori hos Kronofogden och klagomålen till Konsumentverket ökar för varje år. Är skolfotot en hotad tradition?