UR Play: Just nu 2277 program

Scenerna som förändrade filmen: Teknik

TV. Tekniken som förändrade filmen

Längd

Scenerna som förändrade filmen. Upplev kamerateknikens och specialeffekternas snabba utveckling. Steadicam, DV-kameror och Bullet Time gjorde "Rocky", "Festen" och "The Matrix" till tekniska milstolpar i filmhistorien. 

Titta

Bakom den lila rutan döljer sig vår nya betaplay. Klicka här för att se hur den ser ut. 

Testa

Vår nya betaplay har nytt utseende och nya funktioner. Klicka här för att utforska den!

Tyck till

Är du bra på att ge konstruktiv kritik? Testa vår nya betaplay och ge synpunkter!

Barnaministeriet dokumentär: Världens starkaste tjej

Radio. Världens starkaste tjej

Längd

Barnaministeriet dokumentär. 17-åriga Lee Winroth har trots sin skolios blivit inofficiell världsmästare i marklyft. Hennes stora dröm är att få spela fotboll i Allsvenskan och kanske bli proffs utomlands.

70-talets USA: Musiken

TV. 70-talsmusiken

Längd

70-talets USA. Årtiondet inleds tungt med förluster av Jimi Hendrix, Janis Joplin och Jim Morrison. Men populärmusiken utvecklas enormt med nya stilar som hårdrock, disco och punk.

UR Samtiden - Nyfikenhet och förundran: Björn Ulvaeus möter Richard Dawkins

TV. Björn Ulvaeus möter Richard Dawkins

Längd

UR Samtiden - Nyfikenhet och förundran. Björn Ulvaeus möter författaren, etologen och evolutionsbiologen Richard Dawkins i ett samtal om sitt liv vid forskningens frontlinjer och om sin kamp mot vidskepelse och villfarelser.

Livet i Mattelandet: Tiokompisar

BarnTV. Livet i Mattelandet: Tiokompisar

Längd

Livet i Mattelandet. Vilka är egentligen tiokompisarna? Det undrar Uno när gänget i Matematikrestaurangen får i uppdrag att göra en låt på det temat. En mycket trött person kommer in till Bråktemplet med sin luftmadrass som har tio hål. Hur ska han kunna laga dem när han bara har en enda lagningslapp?

#Mobbning

Ett urval av våra aktuella program kring mobbning >>

TV. The Shock Doctrine

Längd

The shock doctrine. Ekonomiska kriser och krig utnyttjas för att driva igenom en radikal marknadsekonomi, hävdar journalisten Naomi Klein.

Asien från ovan: Kambodja

TV. Asien från ovan: Kambodja

Längd

Asien från ovan. I Kambodja möter vi bland annat Apsara-dansare i huvudstaden Phnom Penh, bambutågen i Battambang och Angkor Vat, en av världens största tempelanläggningar. Under Pot Pots terrorregim dog omkring två miljoner människor. Vilka spår har regimen lämnat och på vilket sätt påverkar förbrytelserna fortfarande det kambodjanska samhället? Konstnären Lim Muy Theam berättar om sitt liv och konstnärskap och om sitt intresse för Kambodjas historia.

Bygga hus av skrot

Serie. Bygga hus av skrot

Kevin McCloud tar sina byggdrömmar till nästa nivå. Han använder nytänkande och äventyrslust i alla steg när han utvecklar sina planer och visioner om hållbarhet och rekreation. 

Vår tids fåfänga: Afrikanska influenser

TV. Afrikanska influenser

Längd

Vår tids fåfänga. Afropolitan, en ny generation världsmedborgare som bejakar sina afrikanska rötter. Chris Pedersen talar med afropolitaner om fåfänga, identitet och om hårets symboliska värde.

Kvalitet: Haute couture på auktion

TV. Haute couture på auktion

Längd

Kvalitet. Camilla Thulin åker till London, där hon ropar in fynd på haute couture-auktion. Vi besöker en korsettmakerska i Stockholm och får tips på hur vi reklamerar kläder som gått sönder.

USA med Lisa Ling: Gay rodeo

TV. Gay rodeo

Längd

USA med Lisa Ling. Lisa Ling undersöker hur det är att komma ut som gay i vilda västern. För många är gay rodeo förknippat med friheten att få vara sig själv. Will drog sig länge undan eftersom han var rädd för att andra människor skulle prata bakom hans rygg. Han hade familj och tre barn när han 32 år gammal bestämde sig för att berätta för sin fru att han är homosexuell. Familjen hade svårt att acceptera och de tappade kontakten. Efter många år skall de nu vuxna döttrarna komma och titta på när deras pappa tävlar i gay rodeo.

Scenerna som förändrade filmen: Rollfigurer

TV. Rollfigurer

Längd

Scenerna som förändrade filmen. Kurosawas "Yojimbo" och Carpenters "Halloween" förändrade vår syn på hjältar, antihjältar och birollsfigurer. "Storstadshamn" med Marlon Brando introducerade en ny sorts skådespeleri. 

Scenerna som förändrade filmen: Öppningen

Öppningen

Längd
29:07
Scenerna som förändrade filmen: Genrer

Genrer

Längd
28:53
Bildningsbyrån - rasism: Rasismens orsaker

Radio. Bildningsbyrån - rasism: Rasismens orsaker

Längd

Bildningsbyrån - rasism. Bildningsbyrån tar oss med på en resa till London, där vi tittar närmare på kolonialismens historia och det mänskliga psyket. Vi försöker ta reda på varför rasism i olika former uppstår. En del forskare menar att vi kan finna förklaringar i psykologiska mekanismer medan andra menar att det är viktigt att utforska orsakerna på ett politiskt plan.

Heliga floder med Simon Reeve: Ganges

TV. Heliga floder med Simon Reeve: Ganges

Längd

Heliga floder med Simon Reeve. Indiens heliga flod Ganges löper från Himalaya i norr till Bengaliska viken och Indiska oceanen. Längs med floden träffar programledaren Simon Reeve västerlänningar som söker andlig upplysning i Rishikesh. Han tar sig också ett heligt dopp i Hardwar och får veta att heliga kor slaktas i Kanpur för att ge bränsle åt den blomstande läderhandeln. Hur ska den urgamla floden överleva i ett land där ekonomin frodas och befolkningen växer, vilket påverkar floden i form av smutsigt avloppsvatten och industriutsläpp?

Laura - yngsta världsomseglaren

TV. Laura - yngsta världsomseglaren

Längd

Laura - yngsta världsomseglaren. 14-åriga Laura Dekker fullföljer sin dröm och ger sig ut på en två år lång ensamsegling världen runt. På havet har hon bara sig själv att lita till. Med hjälp av handkameran berättar hon om sina upplevelser av stormar och ensamhet ute på oceanerna.

Islam och jämställdheten

TV. Islam och jämställdheten

Längd

Islam och jämställdheten. Nefise Özkal Lorentzen reser runt i världen och träffar muslimska män som kämpar för kvinnors lika rättigheter. De vill se en ny tolkning av islam, och resonerar kring vad det innebär att vara man. 

Atari - Game Over

TV. Atari - Game Over

Längd

Atari - Game Over. Legenden lever fortfarande om världens sämsta och helt osäljbara tv-spel "ET". Följ Ataris uppgång och fall och få svaret på vad som egentligen hände med spelet på soptippen i New Mexico.

Hans Rosling - Framtidens statistik

TV. Hans Rosling om framtidens statistik

Längd

Hans Rosling - Framtidens statistik. Hans Rosling, professor i internationell hälsa, gör statistiken begriplig och tillgänglig när han med hjälp av 3D-grafik visar hur befolkningstillväxt, fattigdomsbekämpning och resursfördelning förändrats över tid. Föreläsningen varvas med reportage från Bangladesh och Moçambique.