UR Play: Just nu 2303 program

TV. Se den spännande upplösningen av Diktatorn

Längd
28:17

Diktatorn. Det är den åttonde och sista dagen i diktaturen. Diktatorn har informerat om att det är en viktig dag. Morgonen börjar som vanligt, men när samhällets guide oväntat dyker upp inser deltagarna att något stort är på gång. Upplevelsen blir stark och samtidigt reagerar deltagarna på ett sätt som skrämmer dem själva.

Dokumentärklassiker

Här hittar du de klassiska dokumentärer som vi under hösten och vintern sänder på lördagskvällarna i Kunskapskanalen. Vill du se fler dokumentärer, klicka på Dokumentär i menyn. 

Kärlek i mitt sjuka liv

TV. Kärlek i mitt sjuka liv

Längd
58:06

Kärlek i mitt sjuka liv. Dokumentärfilmaren Jason DaSilva lever i New York och reser obehindrat över hela världen för att filma. Vid 25 års ålder får han diagnosen MS och livet förändras drastiskt. I filmen om sig själv visar han hur sjukdomen gradvis komplicerar hans liv, men också att den oväntat leder honom till den stora kärleken.

Skolministeriet: Skolan i grannlandet: Finland

Radio. Skolan i grannlandet : Finland

Längd
29:24

Skolministeriet. På 70-talet gjorde Finland en stor satsning för att höja utbildningsnivån i landet och införde en grundskola som i stort sett var en kopia av den svenska. Sedan dess har vi utvecklats åt olika håll - till finsk fördel, om man får tro internationella kunskapsmätningar. Men i Finland är det inte alla som är nöjda.

TV. Så har mobilen förändrat våra liv

Längd
58:00

Den mobila revolutionen. Den har beskrivits som en av de riktigt stora uppfinningarna i teknikhistorien, mobiltelefonen. Den har blivit en integrerad del av våra liv på ett sätt som få kunde ana för bara ett par decennier sen. Här berättas historien om hur mobiltelefonen skapades och hur den har förändrat vårt samhälle och vårt mänskliga beteende i grunden.

Världen: Filmens kraft i Rwanda

TV. Filmens kraft i Rwanda

Längd
56:10

Världen. Trots djupa sår av sorg lyckas Ayuub Kasasa Mago hitta tillbaka till livet med hjälp av film. Idag är han filmskapare i Rwanda och en av eldsjälarna bakom filmfestivalen Hillywood. Övertygad om filmens kraft och läkningsförmåga reser han runt i landet och visar filmer på det lokala språket Kinyarwanda.

Vad har du på dig?

Svenskarnas textilkonsumtion ökar, men vad köper vi? Här hittar du program om kläder, design och hållbarhet. 

Konsten att överleva

Serie. Konsten att överleva

Vi möter människor runt om i världen som lever i ekonomisk fattigdom men som med sin kreativitet och uppfinningsrikedom har skapat en bättre levnadssituation för sig själva eller för andra. Innovatörerna är många och exemplen likaså.

Serie. Se alla avsnitt av Kvalitet

Svenskarnas textilkonsumtion ökar. Men vad är det vi köper? Programledaren Camilla Thulin tar oss med på en resa där vi följer kläderna från ursprung till färdiga plagg. Vi tittar på material, hantverk och klädstilar och lär oss mer om farliga kemikalier som finns i flera av de plagg vi köper.

Kvalitet: I tvättstugan

I tvättstugan

Längd
28:29
Kvalitet: Köp smart

Köp smart

Längd
28:33
Kvalitet: Lappa och laga

Lappa och laga

Längd
28:30
Metallica - Some kind of monster

TV. Metallica - Some kind of monster

Längd
2:20:12

Metallica - Some kind of monster. Närgången skildring av heavy metal-bandet Metallica. Bandet påbörjar arbetet med en ny skiva, men stämningen mellan bandmedlemmarna är spänd och irriterad. För att förbättra relationerna börjar de gå i gruppterapi.

TV. Stalin, Amin och Kadaffi

Längd
47:29

Livet som diktator - Stalin, Amin och Kadaffi. Genom intervjuer med anhöriga och anställda får vi en inblick i diktatorernas privata sfär, där vardagsaktiviteter i lyxmiljöer ställs mot grymheter beordrade gentemot befolkning och meningsmotståndare. Del 1 av 2.

Barnaministeriet dokumentär: Vi vill inte bli döda

Radio. Vi vill inte bli döda

Längd
29:28

Barnaministeriet dokumentär. Barnen på Dimvädersgatans förskola i Biskopsgården i Göteborg har fått nog av allt våld som drabbat staden, och i synnerhet stadsdelen, på senare tid. Leyal och Salin är två av barnen som tillsammans med personalen mobiliserar för att visa sitt motstånd och sprida ett budskap om kärlek och vänskap.

TV. Möt ungdomarna som Sverige sviker

Längd
1:19:16

Sverige sviker. Vi möter några av de ungdomar som haft en tuff resa genom skolan och inte nått de uppsatta målen. Skolan har inte lyckats ge det stöd ungdomarna behöver. Nedskärningar, politiska beslut och mobbning har påverkat deras psykosociala situation. En filmversion med valda delar ur dokumentärserien Sverige sviker.

TV. Positiv

Längd
58:31

Positiv. Möt åtta personer från olika delar av världen, som berättar om hur det är att leva med eller i skuggan av hiv idag. Behandlingen av hiv har utvecklats så att man idag kan leva ett bra liv med viruset i kroppen, med hjälp av mediciner. Men myter kring och rädslan för viruset lever kvar. Projektet är ett samarbete med Musikhjälpen i P3.

Bokmässan 2014

Här hittar du spännande seminarier och föreläsningar som UR spelade in under Bokmässan i Göteborg den 25-28 september. 

Underverk i världen

Serie. Underverk i världen

Vi får stifta bekantskap med några av världens mest fascinerande byggnader, monument och konstverk. Kända och okända underverk skapade av människan.

Nyligen kommenterat

Diktatorn: Dag 8

TV. Dag 8

Längd
28:17

Diktatorn. Det är den åttonde och sista dagen i diktaturen. Diktatorn har informerat om att det är en viktig dag. Morgonen börjar som vanligt, men när samhällets guide oväntat dyker upp inser deltagarna att något stort är på gång. Upplevelsen blir stark och samtidigt reagerar deltagarna på ett sätt som skrämmer dem själva.

Världens bästa skitskola: Reformvirus i skolan

TV. Reformvirus i skolan

Längd
58:44

Världens bästa skitskola. Under åren 1991-2014 har reformerna regnat över den svenska skolan. Syftet har varit att förbättra skolan men i stället har resultaten sjunkit liksom lärarnas status. I Finland har inga reformer genomförts sedan grundskolan infördes. Är det arbetsro som gett Finland deras goda resultat?

Diktatorn: Dag 7

TV. Dag 7

Längd
28:25

Diktatorn. Den sjunde dagen får deltagarna ett brev som sätter hela deras medverkan på spel. Kan de lita på informationen eller är de utsatta för falsk informationsspridning? För Diktatorn är målet en befolkning som sköter sitt arbete varje dag, som lyder samhällets grundregler och som inte är i konflikt med varandra eller med Diktatorn själv. Uppnås målet det sjunde dygnet eller startas en revolution?