UR Play: Just nu 2393 program

Berättelser på väg: Kärlek

TV. Personligt om kärlek

Längd
29:04

Berättelser på väg. Programledaren Olav Brenner vrider och vänder på begreppet kärlek tillsammans med gäster i bilen. Hur uppstår den och hur dör den? Vad händer med vårt fysiska hjärta när vi har hjärtesorg?

Kvinnan i fokus

Hur ser situationen ut för världens kvinnor och vilka utmaningar finns?

Världen: Blodsbröder - volontärliv i Indien

TV. Blodsbröder - volontärliv i Indien

Längd
59:03

Världen. Rocky lever ett traditionellt liv i USA och delar lägenhet med sin vän Steve. Under en turistresa i Indien besöker han ett barnhem med barn som har hiv. Han känner starkt för barnen, deras liv och öden och börjar arbeta som volontär på barnhemmet och finner samtidigt mening med tillvaron.

Undercover på bordell

TV. Undercover på bordell

Längd
58:29

Undercover på bordell. Journalisten Hsiao-Hung Pai går undercover och tar arbete som hushållerska på en illegal bordell i London. Där lever hon med sexarbetare och en sadistisk bordellmamma. Med hjälp av specialglasögon filmas allt och vi får en skakande inblick i vardagens förtryck. En dokumentär av Nick Broomfield.

TV. Provet blir enklare med minnesstrategier

Längd
28:25

Pluggkoden. Rihem är skoltrött och har svårt att minnas saker. När hon provar att plugga till prov med hjälp av olika metoder visar det sig att hon höjer sina resultat rejält. I programmet får vi tips på strategier som hjälper hjärnan att minnas bättre, till exempel genom association och repetition enligt ett särskilt mönster.

Radio. Lögn

Längd
56:10

Mifforadio. Mifforadio pratar med lyssnare om lögner. 90-åriga Mildred gör en krönika. Frukost serveras och skön musik spelas.

Dokumentärklassiker

Här hittar du de klassiska dokumentärer som vi under hösten och vintern sänder på lördagskvällarna i Kunskapskanalen. Vill du se fler dokumentärer, klicka på Dokumentär i menyn. 

Singel med barnlängtan

Serie. Singel med barnlängtan

Filmaren Nina Davenport, 41 år, lever i New York och längtar efter barn men lever som singel. Hon ber sin vän Eric att donera sperma till en provrörsbefruktning utan krav på aktivt föräldraskap. I två program följer vi Nina genom processen med hormonsprutor och insemination till graviditet och livet som singelmamma.

Serie. Se den hyllade serien Geografens testamente

Säsong 1. När Holger Nilsson visar sig vara arvinge till den världsberömda geografen Mary Diana Graaf tvingas han ge sig ut på en rafflande skattjakt över hela Sverige för att hitta de sju nycklarna till Marys mytomspunna laboratorium.

Geografens testamente - eller Den stora Sverigeresan: De stora sjöarna

De stora sjöarna

Längd
23:12
Geografens testamente - eller Den stora Sverigeresan: De stora slätterna

De stora slätterna

Längd
23:09
Geografens testamente - eller Den stora Sverigeresan: De djupa skogarna

De djupa skogarna

Längd
23:04
Rawfood inför rätta

TV. Rawfood inför rätta

Längd
54:50

Rawfood inför rätta. Francis har valt strikt kosthållning, rawfood, till sig själv och sonen Tom. Men skolan och sjukvården tycker inte att Tom växer som han ska och hälsotester visar att han är undernärd. Myndigheter och åklagare kopplas in och Francis blir anklagad för vanvård. Men Francis har inga avsikter att förändra deras livsstil.

Kroppsgranskarna: Det oemotståndliga sockret

TV. Det oemotståndliga sockret

Längd
28:27

Kroppsgranskarna. Programledaren Stephan Wilson Yüceyatak försöker ta reda på varför det är så svårt att stå emot allt det söta som omger oss. Läkarstudenterna Puran och Linda kollar skillnader i blodsockernivåerna om de äter snabba respektive långsamma kolhydrater. Är det en myt att man kan få sockerkickar? Och hur mår man när blodsockret sjunker?

Guds stad - tio år senare

TV. Guds stad - tio år senare

Längd
51:59

Guds stad - tio år senare. Filmen "Guds stad", som hade premiär 2002, handlade om ungdomar i Rio de Janeiros slumkvarter. Tio år efter att strålkastarljuset slocknade möter vi dem igen, och tar del av deras liv som rör sig mellan skådespelarkarriärer och grov brottslighet.

Världen: Krigsveteraner på hemväg

TV. Krigsveteraner för ett 50 mil långt samtal om krig

Längd
1:27:34

Världen. De vandrar till fots i USA och sover under bar himmel. Filmaren Sebastian Junger följer krigsveteraner som berättar om sina erfarenheter. De har svårt att förhålla till ett vardagsliv utan adrenalinkickar och ständig livsfara. Samtidigt som de saknar vissa delar av det livet i krig så vill de aldrig vara med om det igen.

Mästerspionens hemlighet

TV. Mästerspionens hemlighet

Längd
1:12:53

Mästerspionens hemlighet. Kim Philby är historiens mest framgångsrika spion. Han var även en briljant dubbelagent som länge lyckades dölja sitt dubbelspel. Han ledde det brittiska kontraspionaget mot ryssarna i början av det kalla krigets dagar. Genom intervjuer med hans dotter, tidigare kollegor, journalister och vänner ges ett tidsdokument över hans liv som spion och dubbelagent.

Kärlek till alla

Här hittar du program om kärlek för alla åldrar. Fira kärleken med en dokumentär, saga eller varför inte en föreläsning? 

Anthony Bourdain på okända platser

Serie. Anthony Bourdain på okända platser

Säsong 1. Kocken, tv-personligheten och författaren Anthony Bourdain besöker olika platser i världen och träffar köksmästare, journalister, författare och människor med lokalkännedom. Han provar maträtter och vi får lära oss om ländernas historia, aktuella politiska händelser och kultur.

Nyligen kommenterat

Rawfood inför rätta

TV. Rawfood inför rätta

Längd
54:50

Rawfood inför rätta. Francis har valt strikt kosthållning, rawfood, till sig själv och sonen Tom. Men skolan och sjukvården tycker inte att Tom växer som han ska och hälsotester visar att han är undernärd. Myndigheter och åklagare kopplas in och Francis blir anklagad för vanvård. Men Francis har inga avsikter att förändra deras livsstil.

The endless summer

TV. The endless summer

Längd
1:31:39

The endless summer. En berättardriven dokumentär från 1966 om två unga surfare och deras jakt efter den perfekta vågen och ett äventyr för livet. Dokumentären av filmaren Bruce Brown är ett tidsdokument från 60-talet och var banbrytande inom sin genre som reseskildring. Surfingkulturen blev känd för en större publik och dokumentären påverkade inte bara dokumentärgenren utan även sportens utveckling.

Skolministeriet: Hur mycket kontroll tål den svenska skolan?

Radio. Hur mycket kontroll tål den svenska skolan?

Längd
29:08

Skolministeriet. Skolinspektionens uppdrag är att granska våra skolor, men går det att kontrollera fram kvalitet i skolan? Kan en alltför omfattande kontroll rentav vara skadlig? Vi hör också hur politiker ser på Skolinspektionens roll i framtiden. Del 3 av 3 i Skolinspektionen - med ett omöjligt uppdrag? - en serie i tre delar av Skolministeriet och Sveriges Radios Kaliber.