UR Play: Just nu 2386 program

Vintagelyx i LA: Exklusiva kläder

TV. Följ med till den bästa vintagebutiken i LA

Längd
25:01

Vintagelyx i LA. Passion för vintagekläder, stor kunskap om modehistoria och intresse av att ha nöjda kunder är butiksägaren Doris Raymonds signum. Här visas exklusiva kläder från olika decennier och vi får veta mer om olika designers och om klädernas historiska och kulturella värde. Burleskartisten Dita von Teese kommer på besök och söker en klänning från 1950-talet för ett evenemang på röda mattan.

Kvinnan i fokus

Hur ser situationen ut för världens kvinnor och vilka utmaningar finns?

The filth and the fury

TV. The filth and the fury

Längd
1:42:50

The filth and the fury. Sönderslitna t-shirts och spretigt punkhår, tonårsuppror och frustration. Följ det legendariska punkbandet Sex Pistols från uppkomsten i London 1975 till kollapsen i San Fransisco. Genom musik, konsertbilder och intervjuer med bandmedlemmarna får vi en bild av gruppen.

Sms från Soppero: Del 1

Barn Radio. Sms från Soppero

Längd
15:00

Sms från Soppero. 13-åriga Agnes får en dag ett sms från ett okänt mobilnummer. Ett sms på samiska! Maxida Märak läser och jojkar berättelsen som bygger på Ann-Helén Laestadius ungdomsroman.

Världen: Den ariska myten och jag

TV. Hon möter rasister i Tyskland och USA

Längd
53:40

Världen. Filmaren Mo Asumang möter nynazister i Tyskland, Ku Klux Klan-medlemmar i USA och arier i Iran. Hon ställer frågor kring deras syn på rasism, arier och ursprung. Det blir en personlig resa för Mo, vars morfar var nazist och militär i Nazityskland och farföräldrarna kom från Ghana.

Världen: Frihetskamp i Bahrain

TV. Frihetskamp i Bahrain

Längd
53:14

Världen. Inga journalister släpps in i Bahrain. Landet styrs av en emir ur Al Khalifadynastin och militären slår ned allt motstånd. Det finns stora motsättningar mellan den shiamuslimska majoriteten och den styrande, sunnitiska minoriteten. Shiamuslimerna har blivit inspirerade av den arabiska våren och vill nu slåss för sina rättigheter. Omvärlden fördömer regimen, men militärens tårgastuber är märkta ”Made in Pennsylvania”.

Dokumentärklassiker

Här hittar du de klassiska dokumentärer som vi under hösten och vintern sänder på lördagskvällarna i Kunskapskanalen. Vill du se fler dokumentärer, klicka på Dokumentär i menyn. 

Homo i populärkulturen

Serie. Homo i populärkulturen

Vi får följa hur homosexualitet har representerats i populärkulturen under 1900-talet och får inblick i några historiskt viktiga händelser som till exempel Stonewall-upploppet 1969. Vilken betydelse har den sexuella frigörelsen haft för gay-kulturens utveckling?

Barn TV. Hur vet man vilken vokal som är mjuk?

Längd
14:30

Livet i Bokstavslandet. Del 3 av 8. Ami, Bruno, Coco och Dani får en riktig utmaning. De ska göra en show om vokaler. En kund i Bokstavsbutiken vill gärna köpa vokaler. Men hur vet man egentligen vilka som är de mjuka och vilka som är hårda? I Ordförrådet försöker Epa berätta om skräckfilmen Vokalernas hämnd - utan att avslöja slutet.

Livet i Bokstavslandet: Camping

Camping

Längd
14:28
Livet i Bokstavslandet: Skönhet

Skönhet

Längd
14:29
Livet i Bokstavslandet: Glass

Glass

Längd
14:30
Justitia: Förtal

TV. Förtal

Längd
28:32

Justitia. Vad händer egentligen om man förtalar någon i sociala medier? Vi får följa ett autentiskt rättsfall - Instagramupploppet där flera unga blev uthängda på Instagram. Programledaren Dona Hariri diskuterar med panelen om hämnd och förtal och historikern Christopher O´Reagan reflekterar kring kränkningar och heder.

Nytt liv i sikte: Grönsaksleverans eller husbåt

TV. Grönsaksleverans eller husbåt

Längd
44:08

Nytt liv i sikte. Önskemål och drömmar ställs mot varandra när programledaren Carlton Hood hjälper mor och dotter Revel att hitta ett nytt liv tillsammans.

Barnaministeriet dokumentär: I terrorattackens skugga

Radio. I terrorattackens skugga

Längd
29:31

Barnaministeriet dokumentär. Hur är det att vara barn och jude i Europa när det sker alltfler terrorattacker? David är 15 år och han var med i synagogan i Köpenhamn när terrorattacken där genomfördes. Vi får även träffa David som bor i Stockholm och som är rädd och orolig för fler terrorattacker.

Besatt av porr

TV. Kan man missbruka porr?

Längd
46:54

Besatt av porr. Journalisten Martin Daubney undersöker porren av idag. Han har själv en gång varit redaktör för en porrtidning, idag är han förälder och oroar sig för hur lättillgänglig porren är. Vi får även träffa 19-årige Calum som är beroende av porr.

Livet med Guru Bhagwan

TV. Livet med Guru Bhagwan

Längd
54:36

Livet med Guru Bhagwan. Tusentals människor trollbands av Bhagwans nyreligiösa rörelse under 1970-talet och vallfärdade till guruns ashram för att utöva meditation och tantrasex i jakt på upplysning. Snart antog samhället totalitära former och Bhagwan ansågs av många vara en sektledare. Tidigare lärjungar berättar om livet med gurun och om tiden när det spårade ur.

Kärlek till alla

Här hittar du program om kärlek för alla åldrar. Fira kärleken med en dokumentär, saga eller varför inte en föreläsning? 

Pluggkoden

Serie. Pluggkoden

”Att plugga utan strategier är som att leta efter en skatt utan skattkarta.” Det säger guldäpplebelönade läraren Martin Fernström som här tillhandahålla praktiska tekniker och tips för hur man pluggar på bästa sätt. Strategier som syftar att ge eleverna självförtroende och motivation till en roligare och mer givande skolgång.

Nyligen kommenterat

Livet med Guru Bhagwan

TV. Livet med Guru Bhagwan

Längd
54:36

Livet med Guru Bhagwan. Tusentals människor trollbands av Bhagwans nyreligiösa rörelse under 1970-talet och vallfärdade till guruns ashram för att utöva meditation och tantrasex i jakt på upplysning. Snart antog samhället totalitära former och Bhagwan ansågs av många vara en sektledare. Tidigare lärjungar berättar om livet med gurun och om tiden när det spårade ur.

UR Samtiden - Unga mäns våld: Förebyggande arbete

TV. Förebyggande arbete

Längd
13:22

UR Samtiden - Unga mäns våld. Cecilia Narby jobbar på Myndigheten för ungdoms - och civilsamhällsfrågor. Hon berättar om det uppdrag som de har fått av regeringen som handlar om förebyggande arbete i våldsfrågor. Inspelat den 21 november 2014 på Scandic Foresta, Lidingö. Arrangör: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, Män för Jämställdhet, Sveriges Kommuner och Landsting.

När pianisten kom till psyket

TV. När pianisten kom till psyket

Längd
47:01

När pianisten kom till psyket. Konsertpianisten James Rhodes tar med sig pianot till en psykiatrisk klinik i England. Efter att själv ha drabbats av psykisk ohälsa och fått hjälp av musiken är detta något som han vill förmedla vidare. Han möter fyra patienter med olika diagnoser. En dokumentär om musikens kraft, psykisk ohälsa och möjligheten att hitta vägar till att må bättre.