UR Play: Just nu 2236 program

George Takeis liv och kärlek

TV. Star Trek-stjärnan som blev aktivist

Längd
53:30

George Takeis liv och kärlek. George Takei växte upp i koncentrationsläger i USA och blev senare en av stjärnorna i kultserien Star Trek. 2005 bestämde han sig för att komma ut som homosexuell och kämpa för allas lika rätt till äktenskap. 

UR Pride: alla programmen

27/7-1/8 pågår Nordens största Pride-festival i Stockholm. UR visar den veckan flera premiärer av dokumentärfilmer med hbtq-teman. Här hittar du dessa tillsammans med flera andra program som har visats tidigare. 

Homo i populärkulturen: De dolda åren

TV. Homo i populärkulturen: De dolda åren

Längd
53:04

Homo i populärkulturen. Hur har homosexuella porträtterats I populärkulturen? Under 1920-talet och några decennier framåt gällde förbud och censur. Under tidigt 1960-tal framställdes homosexuella som farliga, sjuka män i propagandafilmen ”Boys beware”. Bob Mizer lyckades kringgå censuren och startade en tidning med foton av lättklädda män. Den lanserades som en tidning för fotografer och muskelbyggande män.

Homo i populärkulturen: Nya tider

TV. Homo i populärkulturen: Nya tider

Längd
51:42

Homo i populärkulturen. Under 1960- och 1970-talets sexuella frigörelse och med Stonewall-upploppet 1969 förändrades synen på homosexualitet och fler började ”komma ut”. Homosexuella karaktärer började också synas i film, tv-serier och böcker. I musiken var bland andra David Bowie betydelsefull med sin androgyna image och öppenhet kring sin bisexualitet.

Låter jag gay?

TV. Gay-röst med humor och allvar

Längd
53:47

Låter jag gay?. Journalisten David Thorpe konfronterar sin egen rädsla över att låta gay, och utforskar det språkliga, kulturella och historiska ursprunget till stereotypen av gay-rösten. 

Transpersoner - att vara den man är

TV. Att vara stolt över den man är

Längd
58:56

Transpersoner - att vara den man är. Möt transpersoner som berättar om rädsla, utsatthet och andras okunskap. De talar om fördomar som de möter i vardagen, men också om lyckan i att ha hitta sin identitet.

Ryan Cassatas första kärlek

TV. Om ung kärlek och sökandet efter en identitet

Längd
1:14:05

Ryan Cassatas första kärlek. Ryan är 18 år, musiker och transperson. Han och flickvännen Alexis är djupt förälskade men får kämpa för sin kärlek.

Livet är en tågresa: Thailand

TV. Kåkstäder och hopp i Thailand

Längd
51:54

Livet är en tågresa. På denna tågresa möter vi unga människor som lämnat risfälten och hoppas på lyckan i storstan, en munk som älskar att resa, och den lilla kåkstadens första transsexuella.

Livet är en tågresa: Vietnam

Vietnam

Längd
51:33
Livet är en tågresa: Sri Lanka

Sri Lanka

Längd
51:51
Livet är en tågresa: Ryssland

Ryssland

Längd
52:18
Bilderna som förändrade vetenskapen

Serie. Bilderna som förändrade vetenskapen

I tolv korta program berättar vi om några av vetenskapshistoriens största ögonblick förevigade som fotografier, skisser eller filmer. Här får vi träffa människorna bakom bilderna som förändrat vår syn på världen.

Aktivismens tid: Priset

TV. Aktivismens tid: Priset

Längd
28:34

Aktivismens tid. Vad är aktivismens pris? Roegshanda Pascoe utanför Kapstaden har fått fiender genom sitt arbete med klimatfrågan. Vapenvägraren Uriel Ferera får genom sin judiska tro kraft att uthärda sina fängelsestraff.

Sverige sviker: Jag vill inte ha nån framtid

TV. Jag vill inte ha nån framtid

Längd
58:29

Sverige sviker. Vi träffar Markus, Sebastian och Pamela som alla vet vad utanförskap handlar om. Deras föräldrars liv har präglats av arbetslöshet, långtidssjukskrivningar, lågavlönade jobb och dåliga erfarenheter från skolåren och nu påverkar det även deras egna framtida möjligheter.

Modern Ghost Stories Junior: Take out the Trash!

Barn Radio. Take out the Trash!

Längd
12:00

Modern Ghost Stories Junior. Ruth och Jeremy jobbar deltid i en mataffär. De brukar slänga affärens överblivna mat och skräp i en container. Ibland hörs dova smällar från den. Har matresterna fått eget liv?

Vetenskapens stjärnor - Richard Dawkins och Lawrence Krauss

TV. Passionerade vetenskapsmän med humor

Längd
59:32

Vetenskapens stjärnor - Richard Dawkins och Lawrence Krauss. En roadmovie där Richard Dawkins, evolutionsbiolog och Lawrence M. Krauss, professor i astrofysik resonerar kring vetenskapligt tänkande och religiös tro.

Sommarradio i UR Play

Om du är på språng i sommar eller inte orkar hålla upp skärmen, så passar det kanske bäst att bara lyssna? Här hittar du alla möjliga bra radioprogram, korta som långa.

Underverk i världen: Katarinapalatset vid S:t Petersburg och Gyllene templet i Amritsar

TV. Katarinapalatset och Gyllene templet

Längd
5:32

Underverk i världen. Följ med till Peter den stores barockslott utanför S:t Petersburg och till det et bladguldstäckta templet i Amritsar, som är sikhernas viktigaste helgedom.

Badsmart

Serie. Badsmart i sommar

Programledaren Gurgin Bakircioglu träffar barn som tränar livräddning, åker båt med sjöräddningen och tar sig upp ur en isvak. Vi möter barn som har varit med om nödsituationer med lyckliga slut, och barn vars största intresse är aktiviteter i och på vattnet.

Livet i Bokstavslandet

Serie. Livet i Bokstavslandet

ABC-program med sketcher om bokstäver och ord för barn som har knäckt läskoden och nu behöver få upp sitt läs- och skrivflyt. Sketcherna bygger på pedagogiska moment och är fulla av humor, lekfullhet och musik.

Nyligen kommenterat

Låter jag gay?

TV. Låter jag gay?

Längd
53:47

Låter jag gay?. Journalisten David Thorpe konfronterar sin rädsla över att låta "homo". Med humor och allvar utforskar han det språkliga, kulturella och historiska ursprunget till stereotypen av gay-rösten. I möte med vänner, familj och kändisar förstår han att många, oavsett sexualitet, önskar sig en annan röst. David tar sin önskan på allvar och börjar hos en röstcoach för att lära sig att styra sitt sätt att prata.

UR Samtiden - Gräv 2015: Yttrandefrihetsdebatt

TV. Yttrandefrihetsdebatt

Längd
45:05

UR Samtiden - Gräv 2015. Kommer vi att våga berätta efter terrordåden i Paris och attentatet mot Charlie Hebdo? Paneldiskussion om varför det är viktigt att fortsätta arbetet för demokrati och yttrandefrihet. Medverkande: Özz Nûjen, ståuppkomiker och skådespelare, Lena Sundström, journalist och författare, Helle Klein, journalist och präst i Svenska kyrkan och My Vingren, journalist. Inspelat den 21 mars 2015 på Elmia i Jönköping. Arrangör: Föreningen grävande journalister.