UR Play: Just nu 2327 program

Hugh Hefner - playboy, activist and rebel

TV. Därför startade han herrtidningen Playboy

Längd
1:59:30

Hugh Hefner - playboy, activist and rebel. Hugh Hefner är mest känd för sin kontroversiella livsstil. Men här gestaltas en annan sida av playboymogulen. Hefner har fört en livslång kamp mot den amerikanska staten och den religiösa högern. Han har bland annat arbetat för yttrandefrihet, sexuell frihet och rätten till preventivmedel.

Populäraste programmen 2014

Här är några av programmen som våra besökare tittat mest på under 2014. Du har väl inte missat något av våra guldkorn?

Barnaministeriet dokumentär: Skogen brinner

Radio. Skogen brinner

Längd
29:29

Barnaministeriet dokumentär. Sveriges största skogsbrand i modern tid bröt ut i slutet av sommaren 2014. Det var ett kalhygge på 900 kvadratmeter som snabbt växte till ett brinnande inferno på 10 000 hektar. I takt med att branden spreds ökade oron bland de boende i området. Vi har träffat några av de barn som drabbades av branden i Västmanland.

TV. Lätta sexboken

Längd
18:31

En bok, en författare. Inti Chavez Perez är journalist och sexupplysare. "Lätta sexboken" är den första heltäckande sexboken på lättläst svenska. Boken ger mängder av fakta och tips. Man diskuterar även relationer, fördomar och grupptryck. Intervjuare: Tara Moshizi.

Världen: Tim Hetherington - livsfarligt foto

TV. Dödades när han skildrade människor i krig

Längd
1:18:24

Världen. Bildjournalisten Tim Hetherington ville beskriva hur människor påverkas av krig. I drygt tio år arbetade han i konflikthärdar och med sina bilder bröt han med tidigare stereotypa krigsbilder. Tim dödades 2011 under det libyska inbördeskriget - 40 år gammal. Hans liv och gärning skildras här av filmskaparen Sebastian Junger.

Världen: Sarabah - Syster Fas kamp

TV. Sarabah - Syster Fas kamp

Längd
58:17

Världen. Sångerskan och rapartisten Fatou, alias Sister Fa, blev årets nykomling i hemlandet Senegal. Hon åker på turné till Senegal med ett budskap mot kvinnlig könsstympning. I södra Senegal pågår fortfarande kvinnlig könsstympning, trots att det är olagligt. Fatou märker att både män och kvinnor börjar ifrågasätta den gamla sedvänjan.

Dokumentärklassiker

Här hittar du de klassiska dokumentärer som vi under hösten och vintern sänder på lördagskvällarna i Kunskapskanalen. Vill du se fler dokumentärer, klicka på Dokumentär i menyn. 

UR Samtiden - Förintelsens överlevande berättar

Serie. UR Samtiden - Förintelsens överlevande berättar

Sverige tog emot ungefär 45 000 flyktingar från koncentrationslägren i Europa åren efter andra världskrigets slut. Några få av dem lever fortfarande och berättar här sina egna historier från det största brottet mot mänskligheten. Samtalen spelades in av Föreningen Förintelsens överlevande.

TV. Följ med på vintagejakt i indonesiska Yogyakarta

Längd
45:36

På vintagejakt. Dominic Johnson-Hill lär sig om indonesisk vintage i Yogyakarta och besöker bland annat ett enormt buddistiskt tempel.

På vintagejakt: Auckland

Auckland

Längd
45:18
På vintagejakt: Gujarat

Gujarat

Längd
46:01
På vintagejakt: Shanxi

Shanxi

Längd
44:17
Idrottens himmel och helvete: Jämställdhet

Radio. Jämställdhet

Längd
29:25

Idrottens himmel och helvete. Hur ser problemen ut och vilka framtidsmöjligheter finns till jämställdhet inom idrotten? Håkan Wifvesson är ordförande för FC Rosengård och är engagerad för tjejfotbollen i många delar av världen. Vi träffar den amerikanska basebollprofilen Justine Siegal som berättar om hur hon arbetar för att tjejer ska få spela baseboll. Elin Norberg är programledare.

Andrea hälsar på: Hos Ellen

Barn TV. Hos Ellen

Längd
9:05

Andrea hälsar på. Möte med tolvåriga Ellen som tar oss med i skogen och på fisketur. Ellen och hennes familj är tornedalingar. Hon är stolt över att kunna tala meänkieli!

Bildningsbyrån - politiska tänkare: Konservatismen

Radio. Konservatismen

Längd
29:18

Bildningsbyrån - politiska tänkare. Franska revolutionen var det mest våldsamma brott mot den gamla ordningen som världen skådat. Det fick filosofen Edmund Burke att skriva en bok där han stämplade revolutionen som en förbrytelse mot både tidigare och kommande släkten. Idag kallar vi Burkes politiska filosofi för konservatism.

TV. Möt människor som vigt sina liv åt att föda fattiga

Längd
58:49

Mathjälparna. Allt fler ansluter sig till kampen mot hunger och utsatthet. Och viljan att hjälpa sprider sig. Möt stjärnkocken som lagar måltider till hemlösa, den pensionerade läraren som tillbringar nätterna med att dela ut smörgåsar och tonåringen som odlar grönsaker och skänker dem till soppkök och behövande.

Laura - yngsta världsomseglaren

TV. Laura - yngsta världsomseglaren

Längd
55:06

Laura - yngsta världsomseglaren. 14-åriga Laura Dekker fullföljer sin dröm och ger sig ut på en två år lång ensamsegling världen runt. På havet har hon bara sig själv att lita till. Med hjälp av handkameran berättar hon om sina upplevelser av stormar och ensamhet ute på oceanerna.

Vad har du på dig?

Svenskarnas textilkonsumtion ökar, men vad köper vi? Här hittar du program om kläder, design och hållbarhet. 

Idrottens himmel och helvete

Serie. Idrottens himmel och helvete

Säsong 2. För vem finns ungdomsidrotten? Och varför är det så viktigt att vinna? En serie om krossade drömmar, starka känslor och vilka konsekvenser som vuxenvärderingar får för barn- och ungdomsidrotten. Men också om de goda exemplen och de inspirerande tränarna.