UR Play: Just nu 2119 program

Världen: Amerikan på iransk planhalva

TV. Amerikan på iransk planhalva

Längd
59:27

Världen. Basketspelaren Kevin Sheppard från USA får jobb i ett proffslag i Iran. Kevins släktingar är oroliga inför hans avresa och flickvännen tycker att det är en dålig idé att arbeta i Iran. Vi följer Kevins möte med den iranska kulturen och sin nya vardag.

Bokmässan 2014

Här hittar du spännande seminarier och föreläsningar som UR spelade in under Bokmässan i Göteborg den 25-28 september. 

Barnaministeriet dokumentär: Den lille elektrikern

Radio. Den lille elektrikern

Längd
53:15

Barnaministeriet dokumentär. 11-årige Emanuel bor i Lappland i en liten by med endast fyra personer. Hans stora intresse är att hålla på med elektriska prylar och kopplingar. Emanuel uppmärksammades för sin talang för elektronik i ett tv-inslag när han var 8 år och blev något av en kändis. Idag tre år senare verkar hans liv i byn Grundfors vara sig likt. Och det är bra tycker han.

Afripedia: Angola

TV. Angola

Längd
28:04

Afripedia. Artisten Titica utmanade tabun och fördomar som transsexuell i det religiösa Angola. Nu är hon superstjärna och en populär artist inom den angolanska musikstilen kurudu, som är en sorts blandning av rap och techno. I huvudstaden Luanda möter vi henne och flera andra företrädare för det nya dynamiska kulturlivet.

Nyfiken på döden: Livet efter

TV. Finns ett liv efter döden?

Längd
53:02

Nyfiken på döden. Över nittio procent av världens befolkning tror på ett liv efter detta. Vad anser vetenskapen, filosofin och religionen händer när livet är över? Fotbollsspelaren Carl-Erik Torp berättar hur han upplevde en nära-döden-upplevelse. I Madagaskar gräver folkgruppen merina upp de begravda vart sjunde år och i Mexiko firas De dödas dag.

Sanningen om konsumtion: Slit och släng

TV. Slit och släng

Längd
48:36

Sanningen om konsumtion. I dag blir det nya vi köper snabbt gammalt och elektronikprodukter är skapade så att de går sönder inom en viss tid. Allt för att öka vår konsumtion. Varför accepterar vi det och konsumerar mer? Har vi konsumtionsplikt?

Demokratins utmaningar

Här hittar du tänkvärda serier och program om det demokratiska samhällets utmaningar. Hör andras röster och berättelser om olika värderingar, rättigheter och skyldigheter i en demokrati.

Familjen

Serie. Familjen

Att vara förälder är att ingå i en spännande, svår och underbar relation tillsammans med en växande liten människa. Föräldraskapet innebär att ständigt pröva sig fram och att hitta sitt eget sätt att vara förälder på. Hur vill jag göra och vilket slags familjekultur vill jag ge mitt barn?

Sex och musik

Serie. Sex och musik

Med start i 1950-talets rock'n'roll gör vi en historisk resa i musikindustrin. Vi lär oss hur artister anspelar på sex i sin image och i sångtexter. Vilken betydelse har detta och vem bestämmer över artisternas image?

Sex och musik: Genusrebellerna

Genusrebellerna

Längd
50:50
Sex och musik: Kvinnomakt

Kvinnomakt

Längd
49:10
Idrottslärarens drömmar och dilemman: Trygg i sin kropp

TV. Trygg i sin kropp

Längd
28:34

Idrottslärarens drömmar och dilemman. Hur kan man stärka elevers självförtroende och få dem att känna tillit till sina egna kroppars förmåga? Omklädningsrummet är en av de otryggaste platserna i skolan. Reportern Mona Abbasnejad träffar idrottsläraren Martin, som reflekterar över hur man kan göra omklädningsrummen tryggare.

Välkommen till vårt kollektiv: Program 3

TV. Välkommen till vårt kollektiv

Längd
21:09

Välkommen till vårt kollektiv. Megan, Sam, Lewis och Hilly har en lektion om mat och hälsosam kost. Lucy arbetar i en affär för begagnat där vinsten går till välgörenhet. Vi får följa med de boende när de roar sig på maskerad. När Megan inte lyckas komma närmare Lewis gör hon slut. Stämningen förändras i huset och de boende blir upprörda och nedstämda.

Tänk om jag?: Tänk om jag var en hund?

Barn Radio. Tänk om jag var en hund?

Längd
11:30

Tänk om jag?. Märta Levin från Gotland funderar på hur det är att leva som en hund. Vilka nya dofter känner man med nosen? Hur känns det att ha päls och att gå med tassar? Märta träffar hundpsykologen Susanne för att lära sig allt om hundar. Hon får också en oväntad present.

Från Star Wars till Avatar

TV. Så har digital teknik förändrat filmen

Längd
52:03

Från Star Wars till Avatar. De senaste tjugo åren har digitala effekter i filmer blivit allt mer avancerade. Animerad film är oftast skapad i en dator. ”Terminator 2” från 1991 var en av de första filmerna med helt digitala scener. Regissörer som George Lucas, Lars von Trier, David Fincher och andra verksamma inom film berättar hur yrkesrollen förändrats av den digitala tekniken.

Att skära sig fri

TV. Att skära sig fri

Längd
58:42

Att skära sig fri. Sofia Rapp Johanssons barndom präglades av missbruk, incest, övergrepp och misshandel. Hon berättar om sin uppväxt och ger en bild av vad det innebär att bli sviken och utnyttjad av familj, fosterfamilj och sociala myndigheter. I ett försök att få upprättelse polisanmäler hon Enköpings kommun. Idag använder Sofia skrivandet för att berätta om utsattheten och det som gör ont.

Se världen med våra program

Du behöver inte köpa en resa för att upptäcka avlägsna platser och spännande kulturer. Här har vi samlat program från världens alla hörn som du kan njuta av från soffan!

Bästa bokstaven

Serie. Bästa bokstaven

Bokstävernas ljud är vägen in till ordens värld. Här får varje bokstav ett eget program där den får sola sig i uppmärksamhet. Vi får höra hur den låter, luktar och ser ut och varför just den bokstaven är så fantastiskt speciell. Den bästa bokstaven helt enkelt!

Nyligen kommenterat

Sanningen om konsumtion: Slit och släng

TV. Slit och släng

Längd
48:36

Sanningen om konsumtion. I dag blir det nya vi köper snabbt gammalt och elektronikprodukter är skapade så att de går sönder inom en viss tid. Allt för att öka vår konsumtion. Varför accepterar vi det och konsumerar mer? Har vi konsumtionsplikt?