Barn

860 program
Superhemligt - teckenspråk: Hinkbuset

TV. Superhemligt - teckenspråk

Hinkbuset

Alindes kusiner brukar alltid kasta vatten på henne på sommaren. Busgänget bestämmer sig för att tillverka en egen vattenhinksanordning med iskallt vatten. Men hur ska de knyta repet för att hinken ska falla ner på bästa sätt och vad är tyngdkraft egentligen?

Längd:
11:00
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Matildas mattegåta: Mönster

TV. Matildas mattegåta

Mönster

Pappa har börjat dekorera tårtan de ska ha till kalaset i eftermiddag. Matilda ska fortsätta med mönstret. Men i vilken följd ligger godbitarna?

Längd:
3:26
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer

Ämnesord:

Lässugen: Amanda och Nour El Refai

TV. Lässugen

Amanda och Nour El Refai

Sexåriga Amanda klarar allt utan vuxna - utom att läsa högt för sig själv. Men med sin lässug lyckas hon suga in lämpliga berättare som landar hemma i soffan! Den här gången läser skådespelaren och komikern Nour El Refai "Hugo - elak, blodtörstig och jättefarlig?" av Mia Nilsson.

Längd:
14:22
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Spelet om hjärnan: Minnet

Radio. Spelet om hjärnan

Minnet

Del 1 av 5. David och Emma börjar spela dataspelet Brains League. Med sina avtarer, Ursus och Lynx ska de försöka ta sig från nivå 1 till nivå 5. Men de får genast problem och tvingas använda en livlina. De ringer jourhavande hjärnforskare och ber om råd. Hur ska avatarerna hitta till minnet och hippocampus? Lyckas de att lösa den kluriga uppgiften?

Längd:
14:30
Sändes:
i SR P4
Visa mer
Tiggy testar: Para ihop figurer

TV. Tiggy testar

Para ihop figurer

Tiggy får öva på sin språkutveckling och kommunikationsförmåga genom att sortera olika sorters geometriska figurer. Hon tittar på hur en triangel, kvadrat, rektangel, cirkel och oval ser ut.

Längd:
4:05
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer

Ämnesord:

Vara vänner: Får Gabriel vara prinsessa?

TV. Vara vänner

Får Gabriel vara prinsessa?

Gabriels klass ska spela en sagopjäs. När Gabriel vill vara prinsessa börjar alla skratta, och fröken säger att bara flickor kan vara prinsessor. Varför finns det regler för hur tjejer och killar ska vara?

Längd:
9:05
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Superhemligt: Ljudbuset - Hur sprids ljud?

TV. Superhemligt

Ljudbuset - Hur sprids ljud?

Busgänget busar med Nikkis moster som är superrädd för råttor. De bestämmer sig för att tillverka ett eget ljudsystem som ska låtamsom en personalhögtalare och ropa ut att det är en råtta lös i butiken. Men hur transporteras och förstärks ljud egentligen?

Längd:
6:29
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Åsså har jag dyslexi: Vi hjälper varandra

TV. Åsså har jag dyslexi

Vi hjälper varandra

Björn och hans bästa kompis Gustaf går i samma klass. De har båda dyslexi och tycker det är skönt att ha varandra så att någon förstår en när det känns svårt i skolan.

Längd:
9:02
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Zing!: Ya salio de la mar la galana

Radio. Zing!

Ya salio de la mar la galana

Sången handlar om ett rituellt bad före ett bröllop. En flicka hoppar i havet, omgiven av sina väninnor och klädd i rött och vitt. Upp kommer en ung kvinna, beredd att gifta sig. Sång: Anne Kalmering Josephson, violin: Semmy Stahlhammer, dragspel: Miriam Oldenburg, cello: Isabel Blommé.

Längd:
4:00
Sändes:
i SR P2
Visa mer
Buoris Dunji: Stállu

Radio. Buoris Dunji

Stállu

I skogen finns det mycket spännande att se och höra. Kanske en saga om Stállu, den läskiga jätten? Per Erik och Birgitta vandrar runt i en skog där de hör olika historier på svenska och på lulesamiska. De ser bockar på en bro och hör en vaggsång om Stállu. Till slut drar de till fjälls med hjälp av en vandringsjojk.

Längd:
11:31
Sändes:
i SR P2
Visa mer
Newsreel Easy: 2015-11-28

Radio. Newsreel Easy

2015-11-28

Nyheter från hela den engelskspråkiga världen, presenterade på lätt engelska. Rubriker: Hur har terrordåden i Paris påverkat övriga världen? Universitet i Sydafrika byter officiellt språk för att minska diskriminering. Nya Zeeland röstar om ny flagga. Succé för sjuåringen som hickade sig igenom nationalsången.

Längd:
4:41
Sändes:
i SR P2
Visa mer
Retorikmatchen 2015: Bronsmatch

Radio. Retorikmatchen 2015

Bronsmatch

I bronsmatchen ställs Abrahamsbergsskolan i Stockholm mot Svartbjörnsbyns skola i Boden. Genom att tävla i att hålla ett hyllningstal till sängen och övertyga stadens rikaste person om att donera pengar till klassens projekt efter ett möte i en hiss kommer det att avgöras vilken skola som tar hem den hedrande tredjeplatsen i Retorikmatchen 2015.

Längd:
41:04
Sändes:
i SR P4
Visa mer
En flugas liv: Jag blir kär

Radio. En flugas liv

Jag blir kär

Del 5 av 5. Flera dagar gammal är flugan vuxen och det är dags att para sig så det blir nya fluglarver. Åke Lundqvist berättar om flugans äventyrliga liv. En berättelse av Bisse Falk.

Längd:
11:30
Sändes:
i SR P4
Visa mer
Lilla Aktuellt teckenspråk: 2015-11-27

TV. Lilla Aktuellt teckenspråk

2015-11-27

Nyheter på teckenspråk för barn och unga. När olyckor sker ställer sig många i vägen och fotar med sina mobiler i stället för att hjälpa skadade. Hur renas smutsigt vatten i reningsverk? I Kosovo är det inte någon självklarhet att ha rent eller rinnande vatten i hemmet. Eleverna på Birgittaskolan i Örebro berättar vad de tycker att man kan göra för miljön. Vi träffar en familj i Härnösand som försöker leva helt ekologiskt och miljövänligt.

Längd:
14:53
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Lilla Aktuellt skola: 2015-11-27

TV. Lilla Aktuellt skola

2015-11-27

Nyheter för barn och unga. Rasmus är fadder åt en ny klasskompis som flytt till Sverige. Vart tar kisset och bajset vägen? Häng med från spolning till reningsverk. Och veckans #minskola-klass spelar teater med pensionärer.

Längd:
14:40
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Tiggy testar - teckenspråkstolkat: Vatten över huvudet

TV. Tiggy testar - teckenspråkstolkat

Vatten över huvudet

Tiggy undrar varför man måste äta mat ur en tub när man är i rymden? Beppe berättar att det är för att maten inte ska flyga iväg åt alla håll och kanter och Tiggy får veta att detta har att göra med något som kallas för gravitation.

Längd:
4:35
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Tiggy testar - teckenspråkstolkat: Vackraste oljan

TV. Tiggy testar - teckenspråkstolkat

Vackraste oljan

Tiggy får lite olja över efter att ha smort in hjulen på sin skateboard. Istället för att kasta den tillverkar Tiggy och Beppe en lavalampa. Tiggy förstår att anledningen till att den blir så bubblig och tjusig är att oljan inte har någon löslighet i vatten.

Längd:
5:00
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer

Ämnesord:

Honungsfabriken: Pollen är gott

TV. Honungsfabriken

Pollen är gott

Pollen och nektar, humlor, honungsbin och alla andra pollinerande insekter.De behövs för att vi ska få några grönsaker, frukt och blommor överhuvudtaget.

Längd:
9:30
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Animated science - Magma: Under dinosauriernas tid

TV. Animated science - Magma

Under dinosauriernas tid

Tecknad film. Några dinosaurier porträtteras av ett litet däggdjur som lever i vegetationen.

Längd:
4:35
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Tax och Tass: Utan vanlig ryggrad

TV. Tax och Tass

Utan vanlig ryggrad

Snäckan är ett blötdjur, en mollusk, medan den vandrande pinnen är en insekt. Vad har de gemensamt? De är båda djur som saknar ryggrad och den nervsträng som går inne i ryggraden. Något de delar med många andra djurgrupper med åtta, tio, tolv eller fler ben - eller inga alls.

Längd:
8:54
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Med all rätt: Henke

TV. Med all rätt

Henke

Avvisningsbeslut. Enligt barnkonventionen ska barnets bästa beaktas vid alla beslut som rör barn. Här möter du Henke. Han och hans bästa kompis har en egen koja. En dag försvinner kompisen. Det visar sig att kompisen och hans familj har gått under jorden, de har gömt sig undan utvisning.

Längd:
9:30
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
En flugas liv: Ett farligt hus

Radio. En flugas liv

Ett farligt hus

Del 4 av 5. Åke Lundqvist berättar om flugan som flyger in i ett hus där han smakar på en god potatis och räddas ur ett spindelnät. En berättelse av Bisse Falk.

Längd:
11:30
Sändes:
i SR P4
Visa mer
Livet i Mattelandet: Större än och mindre än

TV. Livet i Mattelandet

Större än och mindre än

I Räknebageriet vill detektiven Colombo ha färre munkar än sin kollega och får hjälp av Bullino. Men en munk försvinner hela tiden. Kan det vara det där hungriga "större än"-tecknet som har varit i farten? Geometribanken får besök av en vilsen orienterare på jakt efter en geometrisk form som kan hjälpa honom att hitta vägen ut. På Matematikrestaurangen gör Uno, Kaxi, Teresa och Kvartz en låt i tretakt.

Längd:
14:30
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer

Ämnesord:

Skrutt samlar höst: Lavar

TV. Skrutt samlar höst

Lavar

Den lilla samlaren Skrutt bor under en förskoletrapp. Nu är det höst och Skrutt letar efter natursaker. Vad ska man samla på då? Jo, lavar är fina att titta på ute i skogen. Berättarröst: Vanna Rosenberg.

Längd:
4:30
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer