Barn

791 program
Matildas mattegåta: Busstidtabell

TV. Matildas mattegåta

Busstidtabell

Matilda måste ta sig till basketen själv efter skolan för att pappa jobbar. Han har lagt fram en busstidtabell. Vilken tid måste Matilda ta bussen för att hinna?

Längd:
3:39
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer

Ämnesord:

Katten, musen, tiotusen: Mönster och matte

TV. Katten, musen, tiotusen

Mönster och matte

Om Bä, bä vita lamm, tårta och ballonger.

Längd:
9:27
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer

Ämnesord:

Superhemligt: Paketbuset - Hur fungerar koldioxid?

TV. Superhemligt

Paketbuset - Hur fungerar koldioxid?

Busgänget vill busa med Alindes mamma som är rädd för höga smällar. De bestämmer sig för att fixa ett paket som smäller, med hjälp av c-vitamin, vatten och en plastburk. Men varför smäller det och vad är koldioxid egentligen?

Längd:
6:29
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Mitt liv som grej: Gaffeln

TV. Mitt liv som grej

Gaffeln

Fanny slänger sin gaffel men missar papperskorgen. På så sätt får gaffeln en sista chans att hålla ett brandtal om varför den inte ska slängas. När behövde man en gaffel för första gången och vad skulle hända om den inte fanns?

Längd:
9:02
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer

Ämnesord:

Zing!: Az ich vel zogn "Lecho dojdi"

Radio. Zing!

Az ich vel zogn "Lecho dojdi"

Om man vill sjunga "tralala" på jiddisch sjunger man "tshiribim" eller "tshiribom". Sången använder två rader från en judisk sabbatsbön och väver in dem i en sånglek. Det är lätt att sjunga med i den här sången! Sång: Anne Kalmering Josephson, musik: Stahlhammer Klezmer.

Längd:
2:20
Sändes:
i SR P2
Visa mer
Ealli muitalusat: Heavjni

Radio. Ealli muitalusat

Heavjni

Mihkal-Ailo, Anne-Merethe och Lova får höra en saga om hur spindeln räddade människan. Anna Sunna samtalar med barnen om varför man inte skall döda spindeln, berättelser om spindlar man sett och hur det är att hålla i en spindel. Tekla och Alina sjunger Imse vimse spindel.

Längd:
7:00
Sändes:
i SR P2
Visa mer
Radioskrivarklubben - romani chib: Ängeln Esmeralda och papegojan Migi

Radio. Radioskrivarklubben - romani chib

Ängeln Esmeralda och papegojan Migi

Esmeralda var en flicka som gifte sig med en icke-romsk prins för länge sedan. Hennes familj blev arg och stötte ut henne och hon dog ung och väldigt olycklig. En dag kommer Esmeralda tillbaka som en ängel. Hon vill hitta sin familj och bli sams för att få ro. Med sig har hon papegojan Migi som inte kan hålla tyst.

Längd:
14:30
Sändes:
i SR P2
Visa mer
Tripp, Trapp, Träd: Ett eget djur

Radio. Tripp, Trapp, Träd

Ett eget djur

Baura Magnusdottir sitter vid trädet och samtalar med en femårig pojke. Han bor på en gård med många olika djur. Reine Brynolfsson läser sagan "Musse" av Eva Lindström. Petra Hellsing sjunger en låt på temat antal. Den heter "Ben" och handlar om olika djur och hur många ben de har. Text och musik: Klas Widén.

Längd:
11:30
Sändes:
i SR P4
Visa mer

Ämnesord:

Lilla Aktuellt teckenspråk: 2015-10-09

TV. Lilla Aktuellt teckenspråk

2015-10-09

Nyheter på teckenspråk för barn och unga. Just nu är det FN-möte i New York där världens ledare diskuterar klimat, fattigdom och oroligheterna i världen. NASA har upptäckt att det finns vatten på Mars. Man har tidigare vetat att det har funnits vatten på Mars, men att det finns än idag är en ny upptäckt. Nobelpriset i medicin gick till forskarna C. Campbell, Satoshi Õmura och Youyou Tu för deras upptäckt av mediciner mot malaria och parasitmask. Forskare har kommit fram till att ris och kan innehålla arsenik och att det kan leda till farliga sjukdomar om man får i sig för mycket.

Längd:
14:56
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Lilla Aktuellt skola: 2015-10-09

TV. Lilla Aktuellt skola

2015-10-09

Nyheter för barn och unga. I veckan har flera Nobelpriser tillkännagivits, men vem var egentligen Alfred Nobel? Vi är med i Oslo får höra vem som får fredspriset. Det har pratats mycket om mobbning. Vi träffar Alexandra som mobbades på sin gamla skola och Alex från Sommarlov berättar att han brukade vara taskig mot andra. Dessutom tips på vad man kan göra om man ser att någon blir mobbad.

Längd:
14:43
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Pinos dagbok - kirundi: Pino på sjukhus

TV. Pinos dagbok - kirundi

Pino på sjukhus

Pino är på sjukhus. Doktor Pinolina frågar Pino om han har ont i huvudet. Pino skakar på huvudet. Nä, det har han inte. Pingvinen tar tempen på Pino. Han har ingen feber. Men vad är det för fel på Pino? Varför känner Paulina på Pinos ben och lindar ett bandage runt det? Berättare: Pamela Inagakima

Längd:
4:33
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Runt i naturen - Här kommer äggdjuren - Teckenspråk: Mjuka ägg och sköldpaddor

TV. Runt i naturen - Här kommer äggdjuren - Teckenspråk

Mjuka ägg och sköldpaddor

Om ormar, ödlor och sköldpaddor.

Längd:
4:27
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Animated science - Magma: Sten

TV. Animated science - Magma

Sten

Tecknad film. En gråsten berättar om sin färd från jordens inre till en vägbank i storstaden.

Längd:
4:35
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Geografens testamente - Norden: Skogarnas och sjöarnas rike

TV. Geografens testamente - Norden

Skogarnas och sjöarnas rike

Del 8 av 10. Medan Mortensen vilar upp sig från sin skada bestämmer sig den gamla kvinnan Sirpa för att träna upp Holger till en mästergeograf. Det blir ett tufft träningsläger vid kvinnans torp. Med Sirpas eka och nyvunna krafter tar de sig söderut genom Finlands väldiga sjösystem. Efter att ha lärt sig dansa tango tar de en ångbåt till den gamla borgen Olofsborg i Nyslott på jakt efter den sista kartbiten.

Längd:
19:05
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Med all rätt: Elin

TV. Med all rätt

Elin

Om rätten att få hjälp. Enligt barnkonventionen ska barnets bästa komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn. Här möter du Elin. Hennes mamma dricker för mycket, och det är Elin som tar hand om hemmet och sig själv. Men hur länge ska hon orka? Att vara nio år och ha så mycket ansvar blir för tungt för Elin. Hon måste få berätta för någon hur hon har det.

Längd:
9:30
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Livet i Bokstavslandet: Kärlek

TV. Livet i Bokstavslandet

Kärlek

Del 8 av 8. Inför säsongens sista föreställning kommer teaterdirektören själv för att lämna bokstaven K. Ledtråden är ett hjärta. Det blir en svår nöt för gänget att knäcka. Ordförrådet besöks av ett nyförälskat par som är på jakt efter ett alldeles speciellt ord. Bobby och Epa föreslår "kompisar", men tvingas motvilligt plocka fram något helt annat. I Meningsbygget beställer Allan en riktigt fin kärleksmening.

Längd:
14:30
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Tripp, Trapp, Träd: Nappar

TV. Tripp, Trapp, Träd

Nappar

Tripp och Trapp hittar nappar som de tar sig över sjön med. Bakom dörren i Träd mattetrollar och sorterar barnen nappar i olika färger. I fågelholken sjunger koltrasten Kol-Erik en sång om stora och små saker som rimmar. I biografen visas en dokumentärfilm om Freja som ska säga hej då till sina nappar. Bokfågeln berättar godnattsagan "Valdemars nappar" av Maria Jönsson.

Längd:
14:29
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer

Ämnesord:

Tripp, Trapp, Träd: Födelsedagskalas

Radio. Tripp, Trapp, Träd

Födelsedagskalas

Baura Magnusdottir sitter vid trädet och samtalar med femåriga Ebba. Hon gillar varken tårtor eller kalas eftersom hon är blyg. Reine Brynolfsson läser sagan "Slottet" av Emma Adbåge. Petra Hellsing sjunger en låt på temat former. Den heter "Ta fram en penna" och handlar om cirklar, kvadrater och rektanglar. Text och musik: Klas Widén.

Längd:
11:30
Sändes:
i SR P4
Visa mer
Pinos dagbok - romani chib/svensk romani: Pinos restaurang

TV. Pinos dagbok - romani chib/svensk romani

Pinos restaurang

Pino har en restaurang. Pinos vänner är hungriga och beställer mat. Pinolina, Pingvinen, Dockan och Katten sitter vid olika bord. Pino är servitör och har med sig matsedeln. Han frågar vad de vill ha? Pinolina beställer köttbullar och spaghetti. Katten vill ha fisk. Dockan vill ha pannkakor. Men vem vill ha tacos? Och vem är det som ska vara kock? Berättare: Jon Pettersson.

Längd:
4:33
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Pinos dagbok - romani chib/svensk romani: Pinos regniga dag

TV. Pinos dagbok - romani chib/svensk romani

Pinos regniga dag

Pino, Pingvinen och Pinolina är ute och leker i regnet. Alla har regnkläder på sig. Det regnar lätt. Det är roligt att leka i regnet! De gräver kanaler och kör med sina båtar. Det regnar mer och mer. Bäst att gå in! Men vad vill Pino och vännerna leka med inomhus? Vad får dockan för mat på tallriken? Berättare: Jon Pettersson.

Längd:
4:32
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Livet i Bokstavslandet: Choklad

TV. Livet i Bokstavslandet

Choklad

Del 7 av 8. Coco älskar choklad. Därför är temat för kvällens show självklart när teatergruppen får C och H i bokstavslådan. Bara ingen får choko-chock! I Bokstavsbutiken försöker Dick och Doris att övertyga en chaufför att inte köpa med sig alla C och H utan stanna på fredagsmys med dem istället. Samtidigt kommer en tandläkare till Ordförrådet och ber om ett ord till sina barn. Men är det verkligen barnen som ska ha chokladen?

Längd:
14:27
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Tripp, Trapp, Träd: Flytta

Radio. Tripp, Trapp, Träd

Flytta

Baura Magnusdottir sitter vid trädet och samtalar med femåriga Wiggo. Han berättar om när han flyttade från Norge till Sverige. Reine Brynolfsson läser sagan "Tjingeling flyttar in" av Eva Susso. Petra Hellsing sjunger en låt på temat lägesord. Den heter "Vårat hus" och handlar om vad som finns på golvet och under bordet. Text och musik: Klas Widén.

Längd:
11:30
Sändes:
i SR P4
Visa mer

Ämnesord:

Asfaltsdjungel - sydsamiska: Rondellkaniner och trampgräs

TV. Asfaltsdjungel - sydsamiska

Rondellkaniner och trampgräs

Det är varmare i staden än i den vanliga naturen. Vissa djur har upptäckt fördelarna med det.

Längd:
9:56
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer
Kapten Balans och tidsmaskinen: Ett ögonblick

TV. Kapten Balans och tidsmaskinen

Ett ögonblick

Kapten Balans tror man kan missa ett ögonblick om man blinkar.

Längd:
4:33
Sändes:
i Barnkanalen
Visa mer