series

UR Samtiden - Nya rön inom functional food

• Allmänbildande

• Biologi, Idrott och hälsa, Hälsa och livsstil

Programbild

Inledning och bakgrund

Om programmet

Lotta Törner, moderator för seminariet "Nya rön om functional food" inleder. Lotta är vd för Skånes Livsmedelsakademi. Därefter kommer Inger Björck, professor och föreståndare för Functional Food Science Centre vid Lunds universitet, och berättar om doktorandprogrammet Funcfood, som med tvärvetenskaplig prägel syftar till att ta fram ny kunskap för profilering av livsmedel med hälsomervärden i relation till det metabola syndromet och i relation till tarmens hälsa. Ett övergripande mål med Funcfood är att bidra med ny kunskap kring sambandet mellan kost och hälsa. Kostens betydelse för förbättrad folkhälsa, vid sidan av rökning och motion, betonades av WHO redan 2004. Det metabola syndromet är ett kluster av kostrelaterade störningar som ökar risken för typ 2 diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och andra inflammatoriska sjukdomar. 30 miljoner europeer beräknas idag behandlas med farmaka för störning i det metabola syndromet.

Ämnesord:
Dietik, Funktionell mat, Medicin, Terapimetoder
Produktionsår
2010
Talat språk
Svenska

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Skolämne:
Biologi, Kropp och hälsa

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program