
Hur skapar vi en hållbar köttindustri?
24 min · UR Samtiden - Eat 2019 · Går det att framställa kött utan att det påverkar klimatet negativt?
I "Hållbarhetsmyten" granskar ekonomhistorikerna Christer Gunnarsson och Martin Andersson begreppet hållbar utveckling, något som blivit ett nyckelbegrepp i internationell fattigdomsbekämpning. Bevarandet av ursprungliga natur- och kulturmiljöer anses av många debattörer vara en riktigare väg framåt för utvecklingsländerna än modernisering, tillväxt och samhällsomvandling. Författarna vill visa att detta resonemang inte håller, och går igenom den ideologiska, idéhistoriska och faktamässiga bakgrunden till det utvecklingsmotstånd som idag dominerar hållbarhetsdebatten. För att dagens utvecklingsländer ska kunna sätta igång en hållbar utvecklingsprocess där fattigdomen kontinuerligt minskar och miljön förbättras behövs istället en omvandling av jordbruket. Dagens vurm för ekologiskt jordbruk är ett hinder för en sådan omvandling. Intervjuare: Birger Schlaug.
Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.
Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial