Till huvudinnehåll
series

Entreprenörerna

Vi möter sex svenska kvinnor som varit framgångsrika entreprenörer.

• Gymnasieskola

• Historia, Samhällskunskap, Arbetsmarknad och arbetsliv

Programbild

Wilhelmina Skogh

Wilhelmina Skogh kom från enkla förhållanden men arbetade sig snabbt upp inom hotell- och restaurangbranschen och blev som ung kvinna hotelldirektör i toppskiktet. Hon tog över och lät bygga nya egna hotellanläggningar präglade av den bästa servicen och den yttersta lyxen med inspiration från kontinenten. Hon introducerade till exempel grönsaker till maten och var den som först lockade utländska turister till Sverige genom att erbjuda vila i kombination med naturupplevelser, jakt och fiske. Hennes entreprenörskap under det sena 1800-talet präglas av pionjärskap och var banbrytande på många sätt. Vi följer med till Grand hôtel i Stockholm där Wilhelmina var chef och ser hur många av hennes idéer lever kvar än idag. Journalisten Ingela Östlund berättar om det som gjorde att Wilhelmina kom att lyckas.

Om programmet

Ämnesord:

Biografi, Entreprenörer, Företagsekonomi, Företagsformer, Företagsledning, Företagsorganisation, Kvinnliga företagare, Skogh, Wilhelmina, 1849-1926

Produktionsår:

2011

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Serien vill uppmuntra till entreprenörskap genom att lyfta fram entreprenörskap ur ett historiskt perspektiv, men också att sätta ljuset på banbrytande kvinnliga entreprenörer.

Utbildningsnivå:

Gymnasieskola

Skolämne:

Historia, Samhällskunskap, Arbetsmarknad och arbetsliv

Arbetsmaterial

Lärarhandledning

      Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

      Liknande program