series

Entreprenörerna

Vi möter sex svenska kvinnor som varit framgångsrika entreprenörer.

• Gymnasieskola

• Historia, Samhällskunskap, Arbetsmarknad och arbetsliv

Programbild

Wilhelmina Skogh

Om programmet

Wilhelmina Skogh kom från enkla förhållanden men arbetade sig snabbt upp inom hotell- och restaurangbranschen och blev som ung kvinna hotelldirektör i toppskiktet. Hon tog över och lät bygga nya egna hotellanläggningar präglade av den bästa servicen och den yttersta lyxen med inspiration från kontinenten. Hon introducerade till exempel grönsaker till maten och var den som först lockade utländska turister till Sverige genom att erbjuda vila i kombination med naturupplevelser, jakt och fiske. Hennes entreprenörskap under det sena 1800-talet präglas av pionjärskap och var banbrytande på många sätt. Vi följer med till Grand hôtel i Stockholm där Wilhelmina var chef och ser hur många av hennes idéer lever kvar än idag. Journalisten Ingela Östlund berättar om det som gjorde att Wilhelmina kom att lyckas.

Ämnesord:
Biografi, Entreprenörer, Företagsekonomi, Företagsformer, Företagsledning, Företagsorganisation, Kvinnliga företagare, Skogh, Wilhelmina, 1849-1926
Produktionsår
2011
Talat språk
Svenska
Undertexter
Svenska

Pedagogiskt syfte

Serien vill uppmuntra till entreprenörskap genom att lyfta fram entreprenörskap ur ett historiskt perspektiv, men också att sätta ljuset på banbrytande kvinnliga entreprenörer.

Utbildningsnivå:
Gymnasieskola
Skolämne:
Historia, Samhällskunskap, Arbetsmarknad och arbetsliv

Liknande program