Genmodifierad GI-potatis
28 min · UR Samtiden - Bioteknik för hållbarhet i jordbruket · Går det att med bioteknik göra nyttig och miljövänlig potatis?
Mats Widgren, professor i kulturgeografi vid Stockholms universitet, resonerar kring resultaten från ett pågående projekt där globala landskap och grödor kartläggs i ett tusenårsperspektiv. Bland annat visar han hur jordbruket i Amazonas gick tillbaka kraftigt med européernas intrång och faktiskt fortfarande inte har återhämtat sig helt. Men samtidigt spred sig de amerikanska grödorna över världen: majs, tomat, sötpotatis och kassawa, maniok eller yuka. Människans sätt att införskaffa mat har sedan urminnes tider påverkat det omgivande landskapet. Vi har bränt, beskurit, rensat och grävt för att främja matnyttiga vilda växter. Med den insikten är det inte längre möjligt att beskriva global landskapsomvandling som ett resultat av det moderna jordbrukets framryckning. Från Vetenskapsrådets kvartalsseminarium Mat på gott och ont. Inspelat 31 maj 2012.
Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.
Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial