series

Fria ordets dag

Elever från olika skolor diskuterar om källkoll och yttrandefrihet.

• Grundskola 4-6

• Information och media, Samhällskunskap, Demokratiska fri- och rättigheter

Programbild

Yttrandefrihet och källkritik

Om programmet

Hur vet man om en nyhet är sann? Får man verkligen säga vad som helst? Och hur är det att jobba som journalist i ett land där pressfriheten inte är självklar? 16 skolor runt om i landet kopplar upp sig mot live-eventet Fria ordets dag. Det blir samtal om yttrandefrihet, källkoll och sociala medier med Kristoffer Fransson från Lilla Aktuellt, Åsa Larsson, expert på källkritik, Sam Edward, journalist från Syrien och journalister från lokaltidningar runt om i landet. Förutom samtal blir det övningar där eleverna får rösta.

Ämnesord:
Demokrati, Internet, Journalistik, Källkritik, Sociala medier, Yttrandefrihet
Produktionsår
2021
Talat språk
Svenska
Undertexter
Svenska
Programledare
Kristoffer Frasse Fransson
Medverkande
Åsa Larsson, Sam Edward

Pedagogiskt syfte

Syftet är att kunna förstå, tolka och engagera sig i omvärldsfrågor; förstå begrepp som yttrandefrihet, public service och journalistikens roll i demokratier, samt att förhålla sig källkritiskt till all information, i synnerhet på sociala medier. Målet är att detta i förlängningen ska bidra till en starkare tilltro till demokrati och yttrandefrihet.

Utbildningsnivå:
Grundskola 4-6
Skolämne:
Information och media, Informationssökning och källkritik, Internet och digitala medier, Massmedier, Samhällskunskap, Demokratiska fri- och rättigheter

Liknande program