Till huvudinnehåll
seriesimage

Rasismens historia

Hur kunde en belgisk kung personligen äga Kongo? Hur kunde England styra över en femtedel av jordens yta? Vi får lära oss om kolonialismen, slavhandeln och de vita européernas övergrepp mot olika folkslag i hela världen. Genom starka bilder, dramatiseringar, intervjuer och dokumentärt material berättas historien om européernas rasistiska handlingar. Vi ställer också frågor om demokrati, jämlikhet och respekt utifrån ett nutida perspektiv. Serien riktar sig till mellanstadiet.

Programbild

Detta program finns tillgängligt under UR Access!

Läs mer om UR Access och hur du tar del av programmet

Är indianer människor?

År 1492 steg Christoffer Columbus i land på det som senare skulle kallas Västindien och Amerika. Man brukar säga att han "upptäckte" Amerika men det bodde människor där före Columbus ankomst. För indianerna, som urfolken här felaktigt kallades, blev mötet med spanjorerna en katastrof. De förslavades, mördades och dog i sjukdomar som spanjorerna förde med sig. Samtidigt diskuterade man i Spanien om indianen var en människa eller en annan, mindre värd, varelse som kunde behandlas som boskap.

Om programmet

Ämnesord:

Amerika (kontinent), Amerikanska urfolk, Columbus, Christofer, 1451-1506, Conquistadorer, Historia, Kolonisation, Rasism

Produktionsår:

2009

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Serien följer en grundläggande tidslinje. Teveprogrammen berättar historiska fakta om européernas rasistiska handlingar. I radioprogrammen möter vi människor som var med och som drabbades. Genom att förklara vilka drivkrafterna bakom rasismen var kan vi också ställa frågor om demokrati, jämlikhet och respekt i ett nutida perspektiv.

Utbildningsnivå:

Grundskola 4-6

Skolämne:

Historia, Nya tiden - Europa och världen, Samhällskunskap, Individer och gemenskaper

Liknande program