
Alla ska med
27 min · Barnet och orden - om språk i förskolan · Om språkstimulans för barn med funktionshinder.
Fotbollslaget Gränssprängarna i Gävle består av ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, bland annat ADHD, DAMP, Aspergers syndrom och autism. Vi får följa spelarna på och utanför planen när de tränar inför den stora fotbollscupen Dalecarlia Cup sommaren 2011. Vi möter tränare, föräldrar och andra anhöriga, fosterfamiljer, personliga assistenter, lärare och kompisar i ungdomarnas omgivning. Vi hör och ser dessa hantera de situationer som dagligen kan uppstå hos människor med dessa diagnoser och hör även ungdomarna själva berätta om sina handikapp, sina framgångar och motgångar. Vad kan utmärka personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och hur man kan hantera de utmaningar som dessa diagnoser ofta medför?
Fotbollslaget Gränssprängarna ska spela en match i Sandviken. På bussen på vägen dit diskuterar Jesper och Simon hur det är att bli arg och vad man ska göra för att inte skada andra. Lagkamraten Andreas berättar om sin fosterfamilj, där mamma Erica är den som står honom närmast. Struktur, planering och gränser är hennes sätt att hjälpa Andreas. Rosa, som är mamma till Oscar, berättar om sonens temperament, hans ensamhet och utanförskap. Det var svårt för Rosa att acceptera diagnosen från början. Tränaren Mia Lindgren berättar om sin dubbla roll som tränare och observatör av hur spelarna mår. Hon beskriver vilka diagnoser ungdomarna har. Att få lagkamraterna att vara tillsammans och umgås och vara snälla mot varandra, det är det uppdrag hon och den andre tränaren Göran Djusberg har vid sidan av att göra dem till goda fotbollsspelare.
Fotboll, Personer med funktionsnedsättning, Samhällsvetenskap, Sociala frågor, Ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning
2011
Lärarfortbildning
Samhällskunskap, Individer och gemenskaper
Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.
Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud