Till huvudinnehåll
seriesimage

Himmel och jord

Vilken roll har religionen i det moderna samhället? Hur lever vi ett gott liv? Vad är skillnaden mellan religion och kultur? Utifrån allmänmänskliga livsfrågor belyser vi världsreligionerna. Filmaren Erik Sandström reser runt i världen och träffar människor som berättar vad religionen betyder för dem. Religionshistorikern Karen Armstrong resonerar. Psykologen Susan Gantt berättar om gruppdynamik.

Programbild

Varför finns religion?

Hur och varför fungerar religion? Och hur kan den fortfarande stå stark i vårt upplysta samhälle? Tröst, kärlek, gemenskap och makt - religion kan betyda olika saker för olika människor. Vi följer med Ramkrishnu första gången han ska träffa "Den heliga modern" som lär besitta gudomliga krafter. Vi möter också den amerikanska republikanen Lila Rose som jobbar som lobbyist mot abort i Washington, och fattiga i Calcutta som söker tröst i den religion som finns till hands. Religionshistorikern Karen Armstrong resonerar kring religion som fenomen och dess betydelse. Psykologen Susan Gannt talar om hur vi människor fungerar i grupp och hur detta påverkar vår dragning till religionen.

Om programmet

Ämnesord:

Gruppdynamik, Religion, Religion och politik, Religionshistoria, Samhällsvetenskap, Sociala relationer, Socialpsykologi, Sociologi

Produktionsår:

2012

Tillgänglig till:

30 juni 2023

Talat språk:

Engelska, Svenska

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Gymnasieskola, Grundskola 7-9

Skolämne:

Religionskunskap, Livsfrågor

Liknande program