Till huvudinnehåll
seriesimage

Bildningsbyrån - feminist och troende

Går det att vara feminist och samtidigt ha en tro? Vi möter kvinnor inom kristendom, judendom och islam som berättar om sin feministiska kamp inom uråldriga patriarkala strukturer. De tillhör en växande rörelse som opponerar sig mot traditioner och manlig dominans. Men feminismen har många ansikten. Programmen sänds inom ramen för Tendens i P1.

Programbild

Detta program finns tillgängligt under UR Access!

Läs mer om UR Access och hur du tar del av programmet

I kyrkan kan jag vara riktigt revolutionär

När nattvarden börjar sprider sig ett lugn i S:ta Eugenia kyrka i Stockholm. Men det är inte fridfullt överallt och hela tiden i katolska kyrkan. I kölvattnet efter alla pedofilskandaler tar sig motståndet mot kyrkans manliga dominans allt mer högljudda uttryck. Nunnor i USA gör uppror men tystas av Rom. Vi möter dominikansystern Madeleine Fredell som är en av dem som opponerar sig och stöder de amerikanska systrarna. Hon började studera feministteologi i början av åttiotalet och ifrågasätter det som vissa kallar sexismens synd i kyrkan. Hon lotsar oss runt i sitt hem, en kommunitet i Vasastan, där hon lever med andra apostoliska systrar och berättar om hur det går ihop att vara feminist och samtidigt inordna sig i en av de mest patriarkala strukturerna i vår tid.

Om programmet

Ämnesord:

Andliga ordnar, Feminism, Genusfrågor, Klosterväsen, Kristendomen, Kristna samfund, Kvinnofrågor, Kvinnor och Romersk-katolska kyrkan, Nunnor, Religion, Samhällsvetenskap, Sociala frågor

Produktionsår:

2013

Talat språk:

Svenska