Till huvudinnehåll
seriesimage

Skeppet Cambria

Året är 1845. Frederick Douglass har rymt från slavplantagen där han föddes och växte upp. Han har i hemlighet lärt sig läsa och skriva och är frihetskämpe och motståndare till slaveri. Nu reser han under falskt namn med skeppet Cambria över Atlanten för att söka asyl i Irland. I hytten intill finns Matilda som är dotter till en slavägare. Hon blir vän med "mr Johnson" mot sin pappas vilja. I nutid någonstans i Sverige ligger en nyanländ flicka tyst och uppgiven i en säng och lyssnar på berättelsen. Radiodrama för barn om slaveri, rasism och människorätt.

Programbild

Detta program finns tillgängligt under UR Access!

Läs mer om UR Access och hur du tar del av programmet

Trollerilådan

Året är 1845. Den amerikanske frihetskämpen Frederick Douglass har rymt från en plantage och reser under falskt namn över Atlanten för att söka asyl i Irland. Ombord blir han vän med flickan Matilda. Men Matildas pappa är slavägare och tycker inte om deras vänskap. Historien berättas i nutid av flickan Ailis för Leanna, som ligger uppgiven i sin säng. Radiodrama för barn om slaveri, rasism och människorätt.

Om programmet

Ämnesord:

Fiktiva berättelser, Flyktingar, Slaveri

Produktionsår:

2016

Talat språk:

Svenska

  • Skådespelare:

    Eagle-Eye Cherry, Gloria Tapia, Mikael Odhag, Anna Azcárate, William Ddumba, Carlos Francisco Romero, Alicia Tapia, Sara Simone Bergenström, Isa Aouifia

  • Manus:

    Donal O'Kelly

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Grundskola 4-6

Skolämne:

Svenska, Uppläsningar och dramatiseringar

Liknande program