

Nationen - syntolkat
Det finns berättelser som ingen har frågat om och platser få brytt sig om att skildra. Vi tittar närmare på Sveriges förflutna för att försöka förstå den tid vi lever i idag. En nation brukar benämnas som ett kollektiv av människor som förenas genom landgränser, språk, religion, härstamning, kultur, traditioner och historia. Genom att bredda bilden av vilka som ingår i kollektivet Sverige kan vi få en förståelse för att det hela tiden har gjorts val när historia har nedtecknats.
Serien finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning

Skitåret 1917
Under första världskriget led Sverige av hungersnöd och arbetarklassen svalt. 1917 inledde Sveriges arbetarklasskvinnor våldsamma hungerkravaller som låg på gränsen till revolution. Dessvärre nämns sällan arbetarkvinnornas hungerupplopp i beskrivningar av Sveriges demokratiprocess. Folkmusikern Sara Parkman besöker Söderhamn för att se var hungerprotesterna inleddes och berättar om kvinnor som kämpade för bröd och fred.
Finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning
Om programmet
Ämnesord:
Arbetarklassen, Demokratirörelser, Genusfrågor, Historia, Hungerkravallerna i Sverige 1917, Kvinnofrågor, Kvinnor, Samhällsvetenskap, Sociala frågor, Sverige, Sveriges historia
Produktionsår:
2017
Tillgänglig till:
30 juni 2023
Pedagogiskt syfte
Utbildningsnivå:
Folkhögskola / Studieförbund
Skolämne:
Historia, Efter ca 1900, Historieanvändning
Arbetsmaterial
Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.
Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud