Till huvudinnehåll
seriesimage

Perspektiv på världen

Är mänskliga rättigheter en självklarhet överallt? Hur fungerar extremism och hur långt är människor beredda att gå för sin övertygelse? Varför har vi krig och vad gör vi för att förhindra dem? Frågor om demokrati, makt och rättigheter tas upp ur nya vinklar och från olika delar i världen. Det som är självklart för någon kan vara en omöjlighet för en annan. Perspektiv på världen finns i två versioner - dels 22 kortdokumentärer för skolan med tydliga teman samt arbetsblad, dels sex längre och bredare program.

Serien finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Programbild

Hbtq

1944 avskaffade Sverige den lag som förbjöd homosexualitet. Men ända fram till 1979 klassades det som en psykisk sjukdom. I andra länder kan lagar och fördomar mot hbtq-personer baseras på ideologi eller religion. Endast en femtedel av världens cirka 200 länder erkänner samkönade äktenskap. Homosexualitet är olagligt i drygt 70 länder, och världen över riskerar hbtq-personer förföljelse och grova kränkningar. Vi reser jorden runt för att få olika perspektiv på hbtq-personers livsvillkor.

Finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Om programmet

Ämnesord:

Diskriminering av homosexuella, HBTQ-personer, Hbtq, Homofobi, Homosexuella, Lagar, Mänskliga rättigheter, Samhällsvetenskap, Sociala frågor

Produktionsår:

2018

Tillgänglig till:

30 juni 2023

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska, Danska

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Gymnasieskola, Grundskola 7-9

Skolämne:

Samhällskunskap, Individer och gemenskaper, Mänskliga rättigheter

Liknande program