

Fatta Sveriges demokrati - syntolkat
Två unga, nyfikna programledare, Leila och Noah, får i uppdrag att lära sig och tittarna mer om hur Sverige styrs. För att göra det abstrakta mer konkret skickar Noah ut Leila på olika uppdrag som är kopplade till grundläggande samhällsfunktioner och politiska frågor. Leila får till exempel ta sig an kvalgränsen i stavhopp för att lära sig mer om fyraprocentsspärren. Uppdragen kompletteras med reportage, kommentarer av statsvetaren Jenny Madestam och med animationer som fördjupar och förtydligar det aktuella ämnet. Syftet är att tittarna ska få ökad kunskap om Sveriges politiska system, kunna hitta och tillgodogöra sig kunskap om de politiska partierna, samt stärka medvetenheten och insikten om vår demokrati och vårt statsskick.
Serien finns även som Teckenspråkstolkat

Monarki och grundlagarna
Vad är skillnaden mellan monarki och republik och hur har maktförhållandet mellan kungen och riksdagen förändrats genom århundradena? Vilka grundlagar finns det i Sverige och varför är de viktiga för vår demokrati? Vi får träffa historikern Christopher O´Regan och lära oss mer om den svenska monarkins historia. Programledaren Leila gör en provokativ musikvideo med internetprofilen Thomas Sekelius, för att testa yttrandefrihetslagens gränser. Och statsvetaren Jenny Madestam reder ut de politiska begreppen.
Finns även som Teckenspråkstolkat
Om programmet
Ämnesord:
Grundlagar, Monarki, Politik, Republik, Samhällsvetenskap, Statskunskap, Sverige, Sveriges politik, Tryckfrihetsförordningen, Yttrandefrihet
Produktionsår:
2018
Tillgänglig till:
30 juni 2023
Pedagogiskt syfte
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Skolämne:
Samhällskunskap, Demokratiska fri- och rättigheter, Politik och statskunskap
Arbetsmaterial
Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.
Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud