Till huvudinnehåll
seriesimage

De fyra elementen

Vi undersöker "elementen" vatten, eld, luft och jord, deras egenskaper och hur de använts och påverkats av människan. Meteorologen Pär Holmgren berättar om miljöaspekterna och elever i årskurs tre i Sköndalsskolan funderar och tipsar. Vi får också träffa personer som på olika sätt arbetar med vatten, eld, luft eller jorrd. Det sista programmet i serien är en saga som knyter an till avsnittet om vatten.

Programbild

Vatten

För länge sedan var hela jordklotet täckt av vatten, ett enda stort hav. Med tiden höjde sig marken och vi fick slätter, berg och dalar. Men fortfarande består mer än hälften av vår planet av hav. Utan vatten kan ingenting leva. Men hur står det till med jordens vatten? I haven finns mängder med skräp och i många delar av världen är det brist på rent vatten. Pär, som är meteorolog, berättar om vilka problem och utmaningar vi står inför, och barn i årskurs tre medverkar med sina egna tankar och tips.

Om programmet

Ämnesord:

Dricksvatten, Fiskar, Fiske, Föroreningar, Hav, Klimatförändringar, Miljöfrågor, Temperatur, Vatten

Produktionsår:

2018

Tillgänglig till:

30 juni 2023

Talat språk:

Svenska

  • Medverkande:

    Pär Holmgren, Annelie Pompe

  • Programledare:

    Karin Andersson

Pedagogiskt syfte

Syftet är att förmedla kunskap om materials egenskaper och hur material och föremål kan sorteras, om människors användning och utveckling av olika material genom historien, vattnets olika former (fast, flytande, gas) och luftens grundläggande egenskaper.

Utbildningsnivå:

Grundskola F-3

Skolämne:

Biologi, Fysik, Geografi, Miljö

Liknande program