Till huvudinnehåll
seriesimage

Folkmordet i Rwanda

2019 är det 25 år sedan folkmordet på tutsibefolkningen i Rwanda. På bara tre månader dödades över 800 000 människor. Grannar mördade grannar, vänner mördade vänner. Hur kunde folkmordet ske? Och hur går ett land vidare efter ett folkmord? Tack vare rättsprocesser och en aktiv försoningsprocess är Rwanda i dag ett av de mer stabila länderna i regionen. Serien innehåller bilder och scener som kan upplevas som skrämmande. För ökad fördjupning finns en programserie med 10 personliga berättelser: Folkmordet i Rwanda - vittnesmål.

Serien finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Programbild

Hur kunde det ske?

Vad var det som ledde till allt detta dödande? Och vad skiljer ett folkmord från ett inbördeskrig? Vi får veta mer om orsakerna till folkmordet och om de bakomliggande mekanismerna. Vi ser hur man kan bygga upp hat mellan människor och vilken roll propagandan spelar. Dessutom får vi kunskaper om vad som kan hända i ett land när befolkningen delas upp och ställs mot varandra. Avsnittet innehåller bilder och scener som kan upplevas som skrämmande. För ökad fördjupning finns en programserie med 10 personliga berättelser: Folkmordet i Rwanda - vittnesmål.

Finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Om programmet

Ämnesord:

1990-talet, Afrika, Extremism, Folkmord, Folkmordet i Rwanda 1994, Hat, Historia, Hutu, Inbördeskrig, Inbördeskriget i Rwanda 1994, Propaganda, Rasism, Rwanda, Rwandas historia, Tutsi

Produktionsår:

2019

Tillgänglig till:

30 juni 2023

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska, Engelska

Pedagogiskt syfte

Seriens syfte är att belysa mekanismerna bakom ett folkmord, hur medborgarna påverkas och hur en försoningsprocess kan gå till. Serien kopplar till såväl samhällskunskap som historia och förmedlar kunskaper om aktuella konflikter i världen och historiska perspektiv på dessa. Även människors erfarenheter av förtryck, och folkfördrivningar skildras.

Utbildningsnivå:

Grundskola 7-9, Folkhögskola / Studieförbund, Gymnasieskola

Skolämne:

Historia, Efter ca 1900, Samhällskunskap, Politik och statskunskap

Liknande program