Till huvudinnehåll

Jakten på den glömda historien

Glömskan och Minnet är två varelser som funnits sedan tidernas begynnelse. På senare tid har Glömskan växt sig starkare än någonsin. Människorna håller på att glömma sina historier. Men i varje generation föds en skaffare, ett barn utsett av Minnet att resa i tiden och samla in barns historier från förr. Vår tids skaffare heter Fabella. Hennes uppdrag är att föra barnens berättelser till Minnesarkivet där Minnet bor. Jakten på den glömda historien är en äventyrsserie för 10-12-åringar som handlar om hur barn har haft det i Sverige från 1890 fram till våra dagar. Berättelserna är inspirerade av verkliga livshistorier från Nordiska museets arkiv.

Serien finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Programbild

Fabellas färd till 1890

Finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Del 1 av 10. Fabella slungas till en magisk plats som heter Minnesarkivet där hon får veta att hon är en utvald skaffare. Skaffaren har i uppdrag att resa i tiden och hämta hem barns historier och föra dem till Minnesarkivet där de sparas som minnesjuveler. Fabellas första tidsresa går till 1890. Där möter hon Sofia vars lillasyster Karin är dödssjuk. Enligt folktron är det enda som kan bota hennes syster en amulett av silver som kallas ellakors.

Om programmet

Ämnesord:

1890-talet, Barn, Fiktiva berättelser, Folktro, Historia, Sjukdomar, Sverige, Tidsresor

Produktionsår:

2019

Tillgänglig till:

30 juni 2023

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Engelska, Svenska

  • Medverkande:

    Viva Östervall Lyngbrant, Mia Benson, Danilo Bejarano, Figge Norling, Tuva Carlsson, Ia Axelsson

Pedagogiskt syfte

Serien visar att alla är en del av historien och inspirerar barn till att berätta sina egna historier. Utifrån ett dåtidsperspektiv beskrivs samhällsfrågor som har lett till var vi står idag. Levnadsvillkor, identitets- och livsfrågor utifrån olika tider i Sverige. Rättigheter som rösträtt, diskriminering och rätten att få strejka. Krigsbarn, naturresurser och ekonomiska villkor.

Utbildningsnivå:

Grundskola 4-6

Skolämne:

Historia, Nya tiden - Sverige och Norden, Religionskunskap, Etik och moral, Samhällskunskap, Barns rättigheter, Svenska, Värdegrund

Liknande program