Till huvudinnehåll
seriesimage

Filmer från ett svunnet Indien

Med hjälp av journalfilmer och amatörfilmer, från slutet av 1800-talet fram till 1947, får vi följa hur Indien går från brittisk kolonial regim till självständighet. Handkolorerade filmer visar hur den brittiska överklassen levde, men även inhemska filmare har dokumenterat det gamla Indien. Här finns allt från bad av ett barn, te-partyn och parader till Gandhis fredliga frihetssträvan. Forskare och historiker kommenterar och lyfter fram koder och detaljer som förklarar dåtidens syn på Indien.

Programbild

Den brittiska storhetstiden

Handkolorerade filmer från början av förra seklet visar indiskt vardagsliv, teets betydelse för landet och det tuffa arbetet med hamparepstillverkning. Vi ser hur engelsmännen fokuserar på det exotiska Indien med bad i Ganges och elefantparader där den engelska kolonialmakten visas i all sin glans. Och vi får en lektion i hur man läser av de olika kasternas klädkoder. Men hur kunde dessa journal- och amatörfilmer också bli ett vapen i den indiska frihetskampen?

Om programmet

Ämnesord:

1900-1947, Asiens historia, Exotism, Film och samhälle, Historia, Indien, Journalfilm, Kolonialism , Kolonialvälde, Storbritannien, Vardagsliv

Produktionsår:

2019

Tillgänglig till:

31 december 2022

Internationell titel:

India on Film

Talat språk:

Engelska

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Bild, Filmhistoria, Historia, Efter ca 1900

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program