Till huvudinnehåll
seriesimage

Ajankohtaista suomeksi

Nyheter, aktualiteter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen presenteras av Heidi Liekola. Här hör du även sverigefinska röster om teman som väcker intresse för att samtala på det nationella minoritetsspråket. Språknivå: B2-C1. Vt + Ht 2020.

Programbild

2020-12-12

Aktualiteter, nyheter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen. Coronaårets reserestriktioner från Sverige till Finland har lett till att fler svenskar ansöker om finskt medborgarskap. Sedan 2003 tillåter Finland dubbelt medborgarskap. En sverigefinsk youtuber Beatrice Reiman berättar om sitt jobb som influencer och vilket ansvar hon anser sig ha med 170 000 följare på sin kanal. Julen firas i skuggan av corona, vi hör en sjundeklassare berätta om familjens julplaner och traditionerna. Och så blir det julmusik från Haloo Helsinki tillsammans med Cantores Minores-kören.

Om programmet

Produktionsår:

2020

Tillgänglig till:

12 december 2021

Talat språk:

Finska

Ladda ner programmet:

Pedagogiskt syfte

Elever i årskurs 7-9 får möjlighet att utveckla kunskaper i och om finska som modersmål, samt om minoritetens kultur. Möjlighet ges att utveckla färdigheter i att lyssna på det talade modersmålet, samt med hjälp av tillhörande manus även läsa på modersmålet. Programmen ger en kulturell inblick i Finland och till sverigefinskheten och stärker elevens egna språkliga och kulturella identitet.

Utbildningsnivå:

Grundskola 7-9

Skolämne:

Modersmål och minoritetsspråk, Finska

Språknivå:

B2, C1

Liknande program