Till huvudinnehåll
seriesimage

Glöd

Glöd är namnet på en satsning från Svenska Filminstitutet, en serie kortfilmer med möten och historier på Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Filmer som berättar olika historier, från det poetiska till det ibland absurda vardagslivet, från det som händer här och nu till det som hör det förflutna till.

Programbild

Badjelánnda

Kortfilm i regi av Jonah Senften och Jimmy Sundin. Årstiderna förskjuts; vintrarna blir varmare och somrarna längre, media rapporterar om klimatförändringarna nästan varje dag. En poetisk berättelse om marken och om naturens värde genom tankar hos den som nyttjar marken dagligen. Filmen ingår i Svenska Filminstitutets projekt Glöd, där Sveriges urfolk och nationella minoriteter berättar sina historier.

Om programmet

Ämnesord:

Klimatförändringar, Minoritetsspråk, Nationella minoriteter, Naturen, Samer, Samhällsvetenskap, Sociala frågor, Sverige, Sápmi, Ursprungsbefolkningar

Produktionsår:

2020

Tillgänglig till:

1 september 2025

Talat språk:

Nordsamiska

Undertexter:

Svenska, Nordsamiska

  • Regissör:

    Jimmy Sundin, Jonah Senften

Pedagogiskt syfte

Syftet med serien är att spegla livet och tillvaron ur andra perspektiv och att låta publiken ta del av ett berättande på de nationella minoritetsspråken.

Utbildningsnivå:

Gymnasieskola

Skolämne:

Modersmål och minoritetsspråk, Samiska, Samhällskunskap, Individer och gemenskaper

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program