Till huvudinnehåll
seriesimage

Drakskeppet

Riddardottern Petite rövas bort av vikingar och förs till Norden. Hon blir såld som träl och befinner sig plötsligt i en annan värld. Petite kämpar för att överleva och längtar ofta hem till Frankerriket. En dag lyckas hon fly från trälbyn och räddas av paret Boel och Stein, som bor i den lilla byn Tuvekärr. Byborna är inte alls välkomnande mot Petite. Serien tar upp historiska skillnader i människors levnadsvillkor och lyssnaren får en inblick i vardagen för barn och vuxna under vikingatiden.

Programbild

I borgen

Del 1 av 23. Petite bor med sin familj i en stor borg i Frankerriket. Som flicka får hon inte lära sig att läsa fast hon verkligen vill. Hon förväntas sitta inne och lära sig att sy, vilket hon tycker är väldigt tråkigt. Petite gillar att hoppa och skutta och drömmer om att någon gång ta sig utanför borgen på upptäcksfärd! Men det är inte helt lätt eftersom borgen omges av en vallgrav och vakter.

Om programmet

Ämnesord:

Familjen, Fiktiva berättelser, Identitet, Jämställdhet, Vardagsliv, Vikingar, Vikingatiden

Produktionsår:

2020

Tillgänglig till:

30 juni 2025

Talat språk:

Svenska

 • Berättare:

  Josefin Ljungman

 • Skådespelare:

  Josefin Ljungman

 • Regissör:

  Frida Fernqvist

 • Författare:

  Maj Bylock

Pedagogiskt syfte

Med Drakskeppet kan elever träna på lässtrategier i ämnet svenska genom att lyssna på uppläsningen samtidigt som de kan följa med i texten. Drakskeppet handlar om en ung flickas kamp för att överleva i ett nytt land, erfarenheter som många kan identifiera sig med. Boken beskriver skillnader i människors livsvillkor och ger eleverna kunskap om livet under vikingatiden vilket kan väcka nyfikenhet även för ämnet historia.

Utbildningsnivå:

Grundskola 4-6

Skolämne:

Historia, Forntid och medeltid

Liknande program