Till huvudinnehåll
seriesimage

Typiskt teknik - lätt version

Med hjälp av teknik har vi människor lyckats att hitta lösningar på problem och att uppfylla de behov vi har. I takt med att världen har utvecklats har vi också utvecklat våra innovationer. Det är typiskt teknik. I serien undersöker vi allt från teknik i kläder till tekniska storheter som datorn och hjulet.

Programbild

Datorer

Erik berättar om utvecklingen från de första datorerna som var lika stora som ett rum, till dagens små. Vi besöker en robotutställning där Linda berättar vad AI är och vad det kan användas till. Erik programmerar också en robotarm som ska starta ett laserprogram för ett scenframträdande.

Om programmet

Ämnesord:

Artificiell intelligens, Databehandling, Datasystem, Datorer, Industri, Kommunikationer, Persondatorer, Teknik, Teknikhistoria, Teknikutveckling, Tekniska innovationer

Produktionsår:

2020

Tillgänglig till:

30 juni 2025

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Serien fokuserar på kopplingarna mellan teknik, samhälle och människa och vill verka för ökad förståelse av begrepp och sammanhang. I avsnitten undersöks och analyseras olika tekniska lösningar, drivkrafterna bakom samt dess inverkan på människan och samhället. Serien är tänkt för teknikundervisningen i åk 7-9 i grundsärskolan och är en bearbetning av serien Typiskt teknik. Avsnitten är bland annat nedkortade med ett lugnare tempo och en tydligare grafik. I lärarhandledningen finns samtalsfrågor samt teoretiska och praktiska lektionsförslag, nära kopplade till avsnitten och till Lsär11.

Utbildningsnivå:

Grundsärskola 7-9

Skolämne:

Information och media, Teknik, Kommunikations- och informationsteknik, Teknikhistoria

Liknande program