Till huvudinnehåll
seriesimage

Ajankohtaista suomeksi

Nyheter, aktualiteter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen presenteras av Heidi Liekola. Här hör du även sverigefinska röster om teman som väcker intresse för att samtala på det nationella minoritetsspråket. Språknivå: B2-C1. Vt + Ht 2021.

Programbild

2021-12-18

Aktualiteter, nyheter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen. Temat är jul. Den svenska och finska julmaten liknar varandra i mångt och mycket. Men framför allt bland efterrätterna finns det olikheter. Köksmästaren Ina Niiniketo, som arbetat i båda länderna, jämför ländernas julmatstraditioner. Handstickade yllestrumpor är en populär vara på sverigefinska julmarknader. Vi besökte marknaden på Stockholms finska församling. Vi avslutar med jullåten Rosolli av finska popduo Otos.

Om programmet

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

18 december 2022

Talat språk:

Finska

Ladda ner programmet:

Pedagogiskt syfte

Elever i årskurs 7-9 får möjlighet att utveckla kunskaper i och om finska som modersmål, samt om minoritetens kultur. Möjlighet ges att utveckla färdigheter i att lyssna på det talade modersmålet, samt med hjälp av tillhörande manus även läsa på modersmålet. Programmen ger en kulturell inblick i Finland och till sverigefinskheten och stärker elevens egna språkliga och kulturella identitet.

Utbildningsnivå:

Grundskola 7-9

Skolämne:

Modersmål och minoritetsspråk, Finska

Språknivå:

B2, C1

Liknande program