Till huvudinnehåll
seriesimage

Att köra i rädsla

Att vara svart och köra bil i USA är, och har alltid varit, förenat med livsfara. Varför stoppas och dödas så många av polis i samband med bilkörande? Svaret finns i gamla strukturer. Även efter att slaveriet avskaffats var de svartas rörelsefrihet begränsad; av lagar, geografi och rasism. Vi får bakgrunden i två avsnitt, baserade på en studie av Gretchen Sorin, om hur bilen och motorvägarna förändrade de svartas liv under 1920-talet. Personliga upplevelser varvas med kommentarer av historiker, journalister och författare.

Programbild

Effekten av Jim Crow-lagarna

För de svarta i 1920-talets USA blev bilen en fristad. I den behövde man inte följa rasåtskillnadslagarna, det blev lättare att besöka släkt och vänner, och man kunde resa ut och predika om medborgerliga rättigheter. Men rörligheten hade också ett pris. Svarta blev ofta nekade service, illa behandlade eller utsatta för våld. Personliga berättelser varvas med samtal med historiker, journalister och författare.

Om programmet

Ämnesord:

1920-talet, Bilresor, Diskriminering av afro-amerikaner, Förenta staterna, Historia, Kommunikationer, Lagar, Landsvägsfordon, Landsvägstrafik, Medborgarrättsrörelser, Minoriteter, Rasdiskriminering, Rasism, Samhällsvetenskap, Sociala frågor, Teknik, Transportmedel, Vägtrafik

Produktionsår:

2020

Tillgänglig till:

31 juli 2023

Internationell titel:

Driving while black

Talat språk:

Engelska

Undertexter:

Svenska

  • Medverkande:

    Gretchen Sorin

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Historia, Efter ca 1900, Samhällskunskap, Individer och gemenskaper

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program