
Det första alfabetet
Avsnitt 1 · 51 min · Har våra nutida skriftspråk ett gemensamt ursprung?
Vi följer det skrivna ordets historia med start i de fornegyptiska hieroglyferna för över 3000 år sedan. Den kinesiska kalligrafin är en utveckling av bildskriften, där olika tecken kombineras. Och så vi följa med i utvecklingen av Johannes Gutenbergs uppfinning, lösa "typer", som gjorde att texter, från mitten av 1400-talet, kunde mångfaldigas med tryckpress. Vi träffar historiker, forskare och de som än idag praktiserar kalligrafi.
Vi besöker Egypten för att undersöka den hieroglyfiska bildskriften. Hur tolkar man olika kombinationer av tecken och hur nyanserade man en bildskrift? I Kina ser vi hur kalligrafin utvecklades till en egen konstform. I Australien tittar vi på hur aboriginernas bildspråk lever kvar och tolkas av vår egen tid. Också den arabiska kalligrafins utveckling jämte andra kulturer tolkas. Men hur är det? Har våra nutida skriftspråk ett gemensamt ursprung?
Alfabet, Antiken, Arabländerna, Australien, Bildskrift, Egypten, Forntiden, Grekland, Hieroglyfer, Historia, Kina, Skrift, Språkvetenskap
2020
31 juli 2023
Allmänbildande
Historia, Forntid och medeltid, Svenska, Språkbruk
Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.
Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud