Till huvudinnehåll

Den magiska kartan

Den magiska kartan är en spännande geografiserie för 6-9-åringar full av äventyr, monster och magi. Andrea, 9 år, har precis flyttat till Soldalen och trivs inte alls. Men så lockas hon in i en främmande värld av en korp. Skuggdalen heter världen och här är allting förstört. Det finns inget vatten, inga vägar, ingen mat, och alla barn är förvandlade till korpar och de vuxna till monster. Endast ett människobarn kan lösa mysteriet med det förstörda samhället. Med sina magiska steg erövrar Andrea, med korpen som vägvisare, bit för bit och steg för steg. Till slut lyckas hon återskapa kartan och befria Skuggdalen.

Programbild

Ett hus med många rum

Del 1 av 5. Andrea får en tom förtrollad karta i sin hand och uppdraget att med sina magiska steg trampa stigarna i Skuggdalen. På så sätt kommer kartan att återskapas och förbannelsen att släppa. Genom gåtor på kartan får Andrea sina uppdrag och hennes första utmaning i Skuggdalen blir att hitta till ett hus med många rum. Men det är många hinder på vägen och farliga monster lurar där man minst anar det.

Om programmet

Ämnesord:

Barn, Fiktiva berättelser, Förvandlingar, Geografi, Parallella världar, Samhället, Sverige, Övernaturligt

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2025

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Engelska, Svenska, Finska

Pedagogiskt syfte

En serie om geografi och om närområdesstudier. Genom att följa Andreas vandring i Skuggdalen får eleverna samtidigt förståelse för sitt eget närområde. Om hur natur, mark och vatten samspelar med bebyggelse och samhällsfunktioner - alltså ett helhetsperspektiv av ett samhälle. Då kartan är central i serien så tränar eleverna rumsliga begrepp som storleksrelationer, läge och väderstreck.

Utbildningsnivå:

Grundskola F-3

Skolämne:

Geografi, Sverige, Samhällskunskap

Arbetsmaterial

Lärarhandledning

      Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

      Liknande program