Till huvudinnehåll
seriesimage

Historiehopparna - syntolkat

I den här animerade serien upptäcker Cleo och Klotus tvålen. Vad är tvål? Vem uppfann den? Och varför är den livsviktig för vår hälsa? Cleo är nyfiken och gillar att ta reda på saker. Klotus är en knasig robot. Han kan ta dem tillbaka i tiden och var som helst på jorden. För att få svar på sina frågor reser kompisarna på historiska upptäcktsresor. Vi får lära oss mycket på kort tid och ha roligt på vägen!

Serien finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning

Programbild

Världens första tvål

När uppfanns tvålen? Cleo och Klotus reser tillbaka i tiden och hittar det allra första tvålreceptet i Mesopotamien. De besöker ett romerskt badhus och får veta att det var i det romerska riket man började med bad som nöje. I Aleppo får de höra hur tvålen kom till Europa. Cleo lär oss också vad tvål består av och hur den fungerar.

Finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning

Om programmet

Ämnesord:

Antiken, Forntiden, Historia, Hygien, Personlig hygien, Romerska bad, Tvål

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2025

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Serien kopplar genom ett tvärvetenskapligt perspektiv till läroplanen i ämnena biologi och historia. Tittaren lär sig om hur virus och bakterier sprids och utplånas, hur hälsomyter och osanningar spridits genom tiderna och hur samhällen runt om i världen utvecklats med hjälp av tvål. Tittaren får även fördjupad kunskap i hur handtvätt och hygien räddar liv och skyddar mot sjukdomar.

Utbildningsnivå:

Grundskola F-3

Skolämne:

Biologi, Kropp och hälsa, Historia, Forntid och medeltid

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program