Till huvudinnehåll
seriesimage

Vår enda jord

Vår enda jord utspelar sig i en fiktiv rättegångssituation där planetens unga anklagar de äldre generationerna för ett ansvarslöst bruk av planetens resurser och vad detta har lett till. Åtalet och bevisningen sker genom förklarande reportage om det ämne som avhandlas i respektive program. Då argument ställs på sin spets i rättegången blir det tydligt vilka konflikter som uppkommer i hållbarhetsfrågor och eleven får se att det kan finnas olika anledningar till hur vi agerat när det gäller våra ekosystemtjänster och naturresurser.

Programbild

Matjord

Vi hamnar mitt i en fiktiv rättegång där planetens unga anklagar de äldre generationerna för ett ansvarslöst bruk av planetens resurser. Här handlar det om ekosystemtjänster som bildandet av jord, matjord och matproduktion, pollinering och hoten mot matjorden och den biologiska mångfalden. Vi får möta professor Line Gordon från Stockholm resilience center samt lantbrukaren och "planetskötaren" Adam Arnesson.

Om programmet

Ämnesord:

Besprutning, Humanekologi, Jordbruk, Jordförstöring, Matjord , Miljöfrågor, Människans påverkan på naturen, Naturvetenskap

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2025

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Medverkande:

    Adam Arnesson, Line Gordon

Pedagogiskt syfte

Genom att förklara vikten av planetens ekosystemtjänster, hur allt i biosfären hänger ihop samt hur ekosystemen påverkar våra liv och skyddar mot klimatkatastrofen ges verktyg för att fundera över hur våra val påverkar planeten, vilket i sin tur kan leda till ökad handlingskompetens.

Utbildningsnivå:

Grundskola 4-6

Skolämne:

Geografi, Klimat och vegetation, Naturresurser, varor och tjänster, Risker och hot, Miljö, Föroreningar och miljögifter, Hållbar utveckling

Liknande program