Till huvudinnehåll
seriesimage

Uppdrag framtid

Säsong 2. Vi reser genom hela Sverige och träffar hjältar som engagerar sig för att skapa en mer hållbar värld att leva i. Youtube-gänget Boys från Viken som vill stoppa matsvinnet, Leo, Isabella och deras vänner som räddar utrotningshotade salamandrar på sin lunchrast och Sanna och Kiara i Floda som inte ger upp förrän deras sjö är fri från skräp. Den här serien visar att ingen är för liten för att göra skillnad! Och kanske blir du själv sugen på att göra något bra för vår värld?

Serien finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Programbild

Boys from Viken stoppar matsvinnet

Kompisarna i Youtube-gruppen Boys from Viken vill göra skillnad! Förutom att filma sketcher tänker de också rädda mat från att slängas. De utmanar varandra i en matlagningstävling där de bara får använda rester. Isabelle Karnik från organisationen Foodsharing Stockholm räddar också mat genom att ta hand om det som butikerna slänger bort. Matsvinn ger en negativ miljöpåverkan, eftersom all matproduktion orsakar utsläpp av växthusgaser. Det används även stora mängder vatten för att producera livsmedel. Så gör en insats för miljön och spara pengar - hjälp till att minska matsvinnet!

Finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Om programmet

Ämnesord:

Hållbar utveckling, Livsmedelskonsumtion, Mat, Matavfall, Tillagning av matrester

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2025

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Uppdrag framtid syftar till att lära barn och unga om hållbar utveckling genom att visa på goda exempel. Serien är kopplad till Lgr 11 värdegrund och uppdrag, där skolans uppgift är att genom ett miljöperspektiv ge eleverna möjlighet att både ta ansvar för sin egen miljö och skaffa sig ett personligt förhållningssätt till de övergripande globala miljöfrågorna.

Utbildningsnivå:

Grundskola F-3

Skolämne:

Miljö, Avfall och återvinning, Hållbar utveckling

Liknande program