
Kaffe, valfrihet och matsvinn
· Avsnitt 1 · 28 min · Vilket kaffe väljer vi, och varför? Och varför kastar vi så mycket mat?
Det har aldrig varit billigare att köpa kläder, mat och hemelektronik. Vi handlar oss ur finanskriser och skilsmässor. Vi handlar oss genom dagarna. Men varför gör vi det? Följ komikern Robin Paulssons resa mot att bli en mer hållbar konsument. Till sin hjälp har han antropologen Katarina Graffman. Tillsammans besöker de olika familjer och tar reda på hur vi svenskar konsumerar, vad vi tror är bra för miljön och vilka historier som döljer sig bakom våra vanliga vardagsprylar.
Serien finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning
Svenskar tillhör dem som dricker mest kaffe i världen. Men vilket kaffe väljer vi, och varför? Och varför slänger vi så mycket mat? Robin lär sig om märkningar och nudging. Katarina och Robin hälsar på hos familjen Rizwani i Valsta utanför Stockholm som har hittat en hållbar livsstil när det gäller matkonsumtion. Vi får också veta hur vi styrs i mataffären och hur livsmedelsjättarna påverkar oss.
Finns även som Teckenspråkstolkat · Utan tolkning
Dryck, Hållbar livsstil, Hållbar utveckling, Kaffe, Livsmedel, Livsmedelskonsumtion, Marknadsföring, Mat, Matavfall, Matvanor, Miljöfrågor, Naturvetenskap, Tillagning av matrester, Val (psykologi)
2021
30 juni 2026
Syftet är att vi ska börja reflektera över vårt eget beteende: varför konsumerar vi som vi gör? Vad är det som påverkar våra köp? Och hur kan vi göra mer hållbara val?
Allmänbildande
Hem- och konsumentkunskap, Miljö
Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.
Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud