Till huvudinnehåll
seriesimage

Ajankohtaista suomeksi

Nyheter, aktualiteter och företeelser på finska från Finland, Sverige och världen presenteras av Heidi Liekola. Här hör du även sverigefinska röster om teman som väcker intresse för att samtala på det nationella minoritetsspråket. Språknivå: B2-C1. Vt + Ht 2022.

Programbild

2022-05-07

Nyheter på finska. Programmets tema är Sveriges riksdagsval. Den världspolitiska situationen påverkar även vilka frågor som blir avgörande i höstens riksdagsval. Kriget i Ukraina och inflationen tros bli viktiga teman i valrörelsen. Opinionsredaktören Lotta Ilona Häyrynen tipsar om hur man kan navigera bland informationsöverflödet och partiernas vallöften. Vi träffar också förstagångsväljaren Emilia Lukkarinen som funderar på hur hennes röst påverkar politiken. Programmet avslutas med låten Elämä on nyt av Titta.

Om programmet

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

7 maj 2023

Talat språk:

Finska

  • Medverkande:

    Lotta Ilona Häyrynen, Emilia Lukkarinen

Ladda ner programmet:

Pedagogiskt syfte

Elever i årskurs 7-9 får möjlighet att utveckla kunskaper i och om finska som modersmål, samt om minoritetens kultur. Möjlighet ges att utveckla färdigheter i att lyssna på det talade modersmålet, samt med hjälp av tillhörande manus även läsa på modersmålet. Programmen ger en kulturell inblick i Finland och till sverigefinskheten och stärker elevens egna språkliga och kulturella identitet.

Utbildningsnivå:

Grundskola 7-9

Skolämne:

Modersmål och minoritetsspråk, Finska

Språknivå:

B2, C1

Liknande program