
LärarhandledningBest English hacks
Serien ger nycklar till att uppgradera sin engelska genom att förklara språkligheter och ge tips kring hur man undviker de vanligaste misstagen. Allt från att ha koll på var apostroferna ska placeras till att kunna prata lite mer korrekt genom att träna på ljud som är extra svåra när man inte har engelska som modersmål. Vår ciceron Jamaine Taylor djupdyker i engelska språkets detaljer, och vi tar även hjälp av exempel från serien Best friends for a day.
Det finns elva avsnitt i serien, alla har tillhörande arbetsblad. Man kan utan problem se avsnitten i serien oberoende av varandra.
Följande språkliga innehåll ingår i delarna i serien:
- Linking words – förslag på hur man kan använda sammanfogande ord och uttryck för att skapa bättre sammanhang och utveckla sin meningsbyggnad
- Pronunciation – fokus på tonande /z/ och tonlöst /s/ s-ljud, sh-ljud /ʃ/ och /ʒ/ vs. ch-ljud /tʃ/, samt /dʒ/ och /j/
- The tenses – översiktlig genomgång av de tolv olika tidsformerna (past, present, future – simple, perfect, continuous, perfect continuous)
- Language strategies – åtta olika strategier som man kan använda sig av för att lösa språkliga svårigheter
- Idioms – en genomgång av elva vanliga uttryck och vad de betyder
- Apostropes – skillnaden mellan genitiv-s (inklusive genomgång av några olika typer av genitiv) och apostrofen som används vid sammandragna former
- Capitalization – förklararingar och exempel på när du ska använda gemener och versaler på engelska
- Clarity – om hur du kan uttrycka dig klart och tydligt och tips på hur du kan undvika onödiga misstag
- Formal English – om att anpassa språket till den situation du befinner dig i, framför allt i formella sammanhang
- Sentence structure – om regler för meningsbyggnad och hur du kan bygga meningar för att variera ditt språk
- Slang – om slang och olika varianter av engelska; hur uttalet och grammatiken fungerar och några vanliga slanguttryck
Syfte och målgrupp
Programserien och lärarhandledningens aktiviteter är först och främst avsedda för elever i årskurs 7-9, men skulle även kunna fungera i somliga grupper på gymnasiet, beroende på deras språkliga nivå. Syftet med serien är att på ett lustfyllt sätt gå genom och illustrera några olika aspekter av det engelska språket och ge förklaringar och tips på hur man kan ta sig an problem. Arbetsbladens övningar och exempel utgår från vad som tas upp i avsnitten.
Läroplanskopplingar
Enligt kursplanen i engelska (Lgr22) ska elevernas intresse för språket stimuleras genom undervisningen och med denna serie har vi försökt skapa just detta, samtidigt som eleverna ska få en förståelse för nyttan med att arbeta med olika delar i språkundervisningen.
Programserien och arbetsbladen kopplar bland annat till följande delar ur det centrala innehållet för årskurs 7-9:
- Aktuella och för eleven bekanta ämnesområden.
- Talad engelska, även med inslag av regional och sociolektal variation, och texter, från olika medier.
- Talad engelska och texter som är instruerande, informerande, beskrivande /…/
- Strategier för att uppfatta detaljer och förstå sammanhang samt för att anpassa lyssnande och läsning till framställningens form, innehåll och syfte.
- Språkliga företeelser, däribland uttal, grammatiska strukturer och satsbyggnad, ord med olika stilvärden och fasta språkliga uttryck samt stavning, i det språk eleverna möter.
- Hur sammanbindande ord och andra uttryck används för att skapa struktur och språkligt sammanhängande helheter.
Om handledningen
Struktur och upplägg
Förutom de arbetsblad som finns till varje avsnitt, så finns det många sätt att arbeta med serien. Best English Hacks tänkt som ett komplement till det ordinarie arbetet på lektionen.
Några metodförslag:
- Avsnitten kan vara inledningen till ett arbetsområde som man kan titta på i helklass eller användas som enskild eller gemensam repetition.
- Eftersom programmen är så korta så kan de med fördel även användas för flippad undervisning, dvs att eleverna ser avsnittet hemma med en tillhörande uppgift innan man sedan ser samma avsnitt tillsammans i klassen och arbetar vidare.
- Serien kan även användas för att träna inför nationella proven eller som del i en processkrivning - för att påminnas om språkvariation, idiomatiska uttryck eller apostrofbruk.
- En annan form av repetition är att eleverna sammanfattar i text eller i samtal (parvis eller i mindre grupper) vad som gicks igenom i programmet. De skulle kunna skapa dokument eller posters att hänga upp på väggarna i salen med de bästa idéerna/tipsen från serien. Detta kan sedan eventuellt utvecklas till en större samling idéer, utöver de som Best English Hacks levererar.
- Som en fortsättning kan eleverna i mindre grupper arbeta med att göra egna mini-program i samma stil som serien, där de förklarar andra grammatiska regler, eller ger egna språktips. Kanske kan sedan eleverna visa sina egna program för yngre elever?
Arbetsbladen
Arbetsbladen som tillhör serien är uppgifter och övningar till innehållet i varje avsnitt. Här är det tänkt att eleverna ska kunna använda dessa för att ytterligare befästa den muntliga information eleverna fått, genom att de själva får träna på exemplen i avsnitten. Uppgifterna i arbetsbladen är korta och av varierande slag, dels för att spegla själva programavsnitten och dels för att de flesta elever förhoppningsvis ska möta någon uppgift som tilltalar just dem. Förslagsvis arbetar man med arbetsbladen direkt efter ett avsnitt, som en hemuppgift, eller vid nästa lektionstillfälle. Man kan välja att arbeta med hela arbetsbladet eller välja ut specifika delar.
Apostrophes
Idioms
Language strategies
Linking words
Pronunciation
The tenses
Capitalization
Clarity
Formal English
Sentence structure
Slang
Upphovsrätten till innehållet i den här lärarhandledningen tillkommer UR, om inte något annat särskilt anges. Lärarhandledningen får fritt kopieras, distribueras digitalt och visas i undervisningssammanhang. När lärarhandledningen eller delar av innehållet används på olika sätt ska den ideella upphovsrätten iakttas. Det här betyder att du som lärare i din undervisning bland annat får kopiera upp så många kopior du behöver av hela eller delar av lärarhandledningen och dela ut till elever, tillhandahålla den digitalt till eleverna i en elevportal eller liknande, eller visa i en Powerpointpresentation. Viktigt att tänka på när du använder lärarhandledningen, på olika sätt, är att det alltid ska gå att se vem eller vilka som har upphovsrätten. Om lärarhandledningen kopieras upp i sin helhet så framgår det redan, men om det är så att du väljer att bara använda någon del behöver du skriva i anslutning till det du använder vem eller vilka det är (UR och/eller annat namn, som framgår i lärarhandledningen).