Till huvudinnehåll
seriesimage

UR Samtiden - Asea i Västerås

Asea AB var ett svenskt elektrotekniskt företag med huvudkontor i Västerås. Det grundades 1883 och var fram till 1987 stadens största industriföretag. Idag heter företaget ABB efter en sammanslagning 1988 med schweiziska Brown Boveri. Företaget har satt en stark prägel på Västerås. Lena Engström Englin berättar om Aseas historia genom några nedslag i företagets historia. Inspelat den 14 juni 2021 i Västerås. Arrangör: Västmanlands läns museum.

Programbild

Asea och kvinnorna

Hur var det att vara kvinna på en mansdominerad arbetsplats? Lena Engström Englin, museipedagog, berättar om Aseafruarnas klubb. Dessutom berättar hon om kvinnor som arbetade på Asea och om interna inlägg som väckte starka känslor och bemöttes med vad som idag skulle ha klassats som trakasserier. Inspelat den 14 juni 2021 i Västerås. Arrangör: Västmanlands läns museum.

Om programmet

Ämnesord:

ABB, Asea AB, Elektrisk industri, Elektroteknik, Företag, Industrihistoria, Kvinnohistoria, Kvinnor, Kvinnor på arbetsmarknaden, Könsdiskriminering på arbetsmarknaden, Sverige, Teknik, Västerås, Västmanland, Yrkeskvinnor

Produktionsår:

2021

Tillgänglig till:

30 juni 2024

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Föreläsare:

    Lena Engström Englin

Ladda ner programmet:

Pedagogiskt syfte

Utbildningsnivå:

Allmänbildande

Skolämne:

Teknik, Teknikhistoria, Värdegrund, Genus och jämställdhet

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program