
LärarhandledningSånger med TAKK
Bakgrund
Tecken som Alternativ Kompletterande Kommunikation – TAKK
Att stödja det talade språket med tecken stimulerar språkutvecklingen och gynnar alla barn, i synnerhet barn med funktionsvariationer. Genom att använda TAKK, Tecken som Alternativ och Kompletterande kommunikation, får barnen ytterligare ett verktyg för kommunikation. För barn som har annat modersmål än svenska kan TAKK vara en brygga till det svenska språket, som talat språk. Att lägga tecken till det talade språket innebär att använda tecken från svenska teckenspråket. I övrigt följs den talade svenska grammatiken.
Programserien
Fem sånger från UR:s språkstärkande serie för förskolan Tripp Trapp Träd har i den här serien bearbetats i versioner med TAKK. Till varje sång finns det kort information om sången samt ett manus som visar teckenbegreppen för respektive sång.
Produktionen är genomförd i nära samarbete med specialpedagog Malin Hartman som har översatt sångerna till TAKK och guidat Petra Hellsing som framför dem. Sångernas illustrationer förstärker textens innehåll.
TAKK-översättning – pedagogiska utgångspunkter:
- I handledningsmaterialet ingår ett programmanus för de tecken som används i berättandet. Du hittar manuset på UR Play under pedagogiskt material.
- Två teman är aktuella för alla sånger: matematik och djur.
- Sångerna har enkel text för att möjliggöra sjungande med TAKK – och för att hålla musikens originaltempo. I texten förekommer upprepningar som ger möjlighet att höra begreppen flera gånger.
Sånger med TAKK finns att hitta på UR Play och i Tripp, Trapp, Träd-appen.
Syfte och målgrupp
Syftet med sångerna som ett pedagogiskt material för undervisning är att stimulera barnets/elevens språk- och kommunikationsutveckling.
Den primära målgruppen är barn och elever inom förskoleverksamhet och grundsärskola.
Genom att titta på och arbeta med programserien finns det möjlighet att arbeta mot flera mål inom
Lpfö18 – Omsorg, utveckling och lärande
(...) Utforskande, nyfikenhet och lust att leka och lära ska vara grunden för utbildningen. Den ska präglas av att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet. (...)
Mål
- nyfikenhet, kreativitet och lust att leka och lära,
- förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
- förmåga att skapa samt förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, drama, rörelse, sång, musik och dans,
- ett nyanserat talspråk och ordförråd samt förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra i olika sammanhang och med skilda syften,
- både det svenska språket och sitt modersmål, om barnet har ett annat modersmål än svenska
Om handledningen
Struktur och upplägg
Före lyssnandet
Sångerna är gestaltade med tydliga bilder och enkla animationer som förstärker innehållet. Att sjunga sångerna flera gånger ger möjlighet att upptäcka detaljer i sången.
Förbered sjungandet utifrån gruppens språkutvecklingsnivå. Gå därför igenom teckenmanus för att se vilka teckenbegrepp sången innehåller.
Här kommer en tiger
Vårat hus
Apelsinsången
Benlåten
Ugglelåten
Upphovsrätten till innehållet i den här lärarhandledningen tillkommer UR, om inte något annat särskilt anges. Lärarhandledningen får fritt kopieras, distribueras digitalt och visas i undervisningssammanhang. När lärarhandledningen eller delar av innehållet används på olika sätt ska den ideella upphovsrätten iakttas. Det här betyder att du som lärare i din undervisning bland annat får kopiera upp så många kopior du behöver av hela eller delar av lärarhandledningen och dela ut till elever, tillhandahålla den digitalt till eleverna i en elevportal eller liknande, eller visa i en Powerpointpresentation. Viktigt att tänka på när du använder lärarhandledningen, på olika sätt, är att det alltid ska gå att se vem eller vilka som har upphovsrätten. Om lärarhandledningen kopieras upp i sin helhet så framgår det redan, men om det är så att du väljer att bara använda någon del behöver du skriva i anslutning till det du använder vem eller vilka det är (UR och/eller annat namn, som framgår i lärarhandledningen).