
Desinformation – vad är det?
Avsnitt 1 · 8 min · Hur kan man avslöja propaganda och falska eller vilseledande nyheter?
Desinformation och propaganda är vanligt förekommande i konflikten i Ukraina. Vem och vad kan man lita på? Vi reder ut vad propaganda och desinformation är, och hur man kan skilja det från sann information. Vi diskuterar begreppet källkritik och ger konkreta exempel på hur man kan tänka och agera. Vi träffar journalister som berättar hur de arbetar för att sprida en så sann bild som möjlig. Serien tar dessutom upp hur algoritmer och sociala medier fungerar, och hur vi själva reagerar när vi möter olika typer av budskap.
Serien finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat
Desinformation och propaganda är vanligt. Båda sidor i en konflikt vill att just deras budskap och verklighetsbeskrivning ska nå ut. Hur avslöjar man desinformation? Hur ska man tänka och göra för att bli källkritisk i praktiken? Vi går bakåt i tiden och visar hur desinformation använts genom historien. Men vad utmärker informationsflödet i just den här konflikten? Och finns det desinformation som är riktad mot Sverige? Vi får konkreta exempel på vilseledande och falska nyheter, och handfasta tips på hur man kan bemöta dem.
Finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat
Desinformation, Informationskompetens, Informationskrigföring, Kunskapsteori, Källkritik, Mediekompetens, Militärväsen, Propaganda, Ryssland, Ukraina, Vetenskapsteori
2022
30 juni 2026
Grundskola 7-9
Information och media, Informationssökning och källkritik, Samhällskunskap, Politik och statskunskap