
LärarhandledningMin fråga om demokrati
I fem avsnitt i programserien Min fråga om demokrati får vi möta några nya svenskar som vill få en bättre förståelse för hur demokratin fungerar i Sverige. Varje avsnitt har en egen frågeställning:
● Vad händer med min röst när jag röstar?
● Hur får vi ett mer jämställt land?
● Får man tänka, säga och skriva vad man vill i Sverige?
● Hur fungerar skatten och vad går mina skattepengar till?
● Hur kan jag påverka samhället i min vardag?
Huvudpersonen i varje avsnitt har varit i Sverige endast några år. De får hjälp av programledaren Dona Hariri, som är jurist, att söka svar på sin fråga. Var och en träffar också en expert inom det området de är nyfikna att lära sig mer i. Även folk på stan får komma till tals och delge sina tankar och åsikter om demokrati, jämställdhet, yttrande- och tryckfrihet, skatt och delaktighet.
Avsnitten har ett återkommande upplägg:
● Presentation av huvudpersonen som formulerar sin huvudfråga och olika problem och dilemman.
● Programledaren och huvudpersonen träffas och resonerar kring frågan.
● Huvudpersonen får sedan träffa en expert som förklarar och reder ut begrepp.
● Avsnittet sammanfattas genom att Dona och huvudpersonen träffas igen och pratar om hur mötet med experten gick och vad huvudpersonen nu tänker och tycker om sin inledande frågeställning. Vad nytt har personen lärt sig?
Handledningen inspirerar dig som lärare till olika undervisningssätt och aktiviteter som passar vuxna elever. Förslagen på aktiviteter ger möjlighet för eleverna att träna förmågorna höra, läsa, berätta, diskutera samt erbjuder erfarenhetsbaserat lärande genom olika aktiverande uppdrag och övningar.
Syfte och målgrupp
Programserien ger inspiration till att lära mer om, och samtala om, demokrati. Syftet med programmen är att genom autentiska frågor hos fem nyanlända ge igenkänning och engagemang till samtal om egna funderingar kring de rättigheter och skyldigheter som en demokrati innebär för alla som bor här.
Serien riktar sig till elever som studerar svenska för invandrare (SFI) kurserna B, C och D på studievägarna 1–3. Övningar och aktiviteter går att anpassa till gruppens nivå och kurs.
Kursplan för kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare - några nedslag
Utbildningens syfte
- Utbildningen ska ge språkliga redskap för att kommunicera och delta aktivt i vardags-, samhälls- och arbetsliv samt fortsatta studier.
- Undervisningen ska planeras och utformas tillsammans med eleven och anpassas till elevens intressen, erfarenheter, allsidiga kunskaper och långsiktiga mål.
Utbildningens mål och karaktär
- Eleven ska också ges möjlighet att utveckla sin interkulturella kompetens genom att reflektera över egna kulturella erfarenheter och jämföra dem med företeelser i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv i Sverige.
Läroplan för Vuxenutbildningen - några nedslag
Vuxenutbildningens uppdrag
- Vuxenutbildningen ska förmedla kunskaper och stödja eleverna så att de kan arbeta och verka i samhället.
- Vuxenutbildningen ska förmedla sådana kunskaper som utgör den gemensamma referensramen i samhället och som utgår från de grundläggande demokratiska värderingarna och de mänskliga rättigheterna.
Grundläggande värden
- Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.
- Utbildningen ska i överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism gestalta människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor.
Förståelse och medmänsklighet
- Vuxenutbildningen ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Ingen ska inom vuxenutbildningen utsättas för diskriminering som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Alla tendenser till diskriminering eller kränkande behandling ska aktivt motverkas.
- Vuxenutbildningen ska behandla det etiska perspektivet samt ge en grund för och främja elevernas förmåga att göra personliga ställningstaganden och agera ansvarsfullt mot sig själva och andra. Vuxenutbildningen ska ta till vara de kunskaper och erfarenheter som vuxna elever inhämtat genom arbetsliv eller tidigare studier.
Om handledningen
Vuxna elevers sätt att lära skiljer sig från barns och ungdomars. Vuxnas behov ställer andra krav på undervisningen. Därför genomsyras denna handledning av kontext och verklighetsanknytning, och har stort fokus på elevaktivitet. Den tar avstamp från elevernas egna föreställningar och erfarenheter och håller sig nära vardags- och samhällsliv. Den ger även förslag på hur kunskaperna kan befästas och fördjupas genom gemensamma upplevelser.
Handledningen vill bidra till kognitivt utmanande och språkutvecklande övningar och uppdrag. Språket tränas genom att innehållet i avsnitten diskuteras och kopplas till eleverna själva och deras omvärld.
Praktisk användbarhet är viktigt i vuxenundervisningen. Därför inleds varje avsnittsdel med ett kulturellt och historiskt perspektiv som en introduktion till det temat. Här kan läraren själv sätta in avsnittets fråga i ett sammanhang utifrån grupp, behov, mål och förutsättningar.
Förslag på fler elevaktiva och konkreta uppdrag till varje avsnitt finns under momentet Arbeta vidare. Här kan man knyta avsnittets grundfråga till verkligheten och eleverna får gemensamma upplevelser och erfarenheter. Det kan handla om att besöka olika platser, bjuda in gäster till klassrummet eller att lämna klassrummet och fråga vad andra tycker. Men även om att arrangera en aktivitet, göra sin röst hörd eller att undersöka aktuella frågor i olika media.
Handledningen går att variera utifrån elevernas behov, förutsättningar och mål.
Struktur och upplägg
I varje avsnitt presenteras och problematiseras en viktig aspekt av demokrati i Sverige. Kopplat till avsnitten finns övningar och aktiviteter här i lärarhandledningen för att utmana tankar och få igång samtal. Det finns även förslag på hur man kan arbeta vidare för att ytterligare befästa kunskaper och träna språket.
Varje avsnitt kan bearbetas i tre delar;
Inför visning: förförståelsedel som man arbetar med innan man ser avsnittet.
Under visning: "pausa och reflektera-del” som man kan använda under tiden man tittar.
Efter visning: bearbetningsdel med frågeställningar, övningar och aktiviteter att använda efter avsnittet. Här finns även ett Se mer och Läs mer-avsnitt.
Inför visning
Förförståelse
För att kunna utgå från elevernas förförståelse och erfarenheter kan det vara viktigt att verbalisera detta innan man tittar på avsnittet. Det kan göras som en EP/GA (först enskilt, sen i par/grupp och sist alla) och ett tips är att utgå från orden i begreppslistan som finns till de specifika avsnitten.
I varje avsnitt besvaras ett antal frågor som huvudpersonen undrar över. Titta gärna på frågorna tillsammans innan ni tittar på programmet och fundera över vilka svaren blir.
Fler förslag på frågor:
● Vad får du lära om i avsnittet, tror du? (ges som konkret förslag med tidskoder, i varje avsnittsdel nedan)
● Vilka ord och begrepp tror du vi får höra?
Begreppsförståelse
Till varje avsnitt finns en begreppslista med relevanta, centrala och betydelsebärande ord och begrepp. Flera av dessa ord förklaras även i tal och text i avsnitten eller förstås utifrån kontext men listan kan ändå komma till användning, inte minst i förarbetet inför visningen av programmet.
Förslag på hur du kan arbeta med orden i begreppslistan:
● Gå igenom orden. Vilka är nya? Vad betyder de? Låt gärna eleverna gissa sig till betydelsen.
● Vad heter orden på elevernas förstaspråk? Liknar det svenska? Låter orden lika på andra språk?
● Ge orden passande sammanhang genom att skriva meningar där orden ingår.
● Hitta synonymer.
● Tag hjälp av orden före tittandet för att förutsäga vad programmet ska handla om.
Elevaktivitet
Be eleverna lyssna aktivt genom att använda papper och penna. Be dem skriva ord, fraser och begrepp som är nya, viktiga eller på annat sätt relevanta för dem i avsnittet. Anpassa beroende på kurs och kunskapsnivå.
Under visning
Pausa och reflektera
Till varje avsnitt finns tidsangivelser där det kan passa bra att pausa. Begrepp kan behöva förklaras eller eleverna kan få gissa hur avsnittet ska fortsätta.
Det går också att använda som metod genom att göra två olika tittningar. Pausa och samtala antingen under en första tittning, och sedan titta en gång till utan pauser. Eller tvärtom, titta igenom en gång först, och pausa och diskutera under andra genomtittningen.
Efter visning
Ord och begreppslista
● Vilka ord, fraser och begrepp skrev eleverna ned? Vad betyder de? Hur stavas och uttalas de? Hur kan de användas i en mening?
● Vad undrar eleverna fortfarande över efter att ha sett avsnittet?
● Titta igen på orden i begreppslistan. I vilket sammanhang användes de?
● Använd orden för att sammanfatta vad avsnittet berättade! Välj att göra det muntligt eller skriftligt.
Frågor
Till varje avsnitt finns en mängd olika typer frågor. Först presenteras frågor om innehåll och förståelse. Det är samma som huvudpersonens frågeställningar. Sedan följer diskussionsfrågor som kopplar till elevernas åsikter, upplevelser och erfarenheter. Frågor som jämför födelselandet med Sverige finns också.
Aktiviteter
Under rubriken Aktiviteter finns förslag på övningar och uppgifter som är direkt kopplade till avsnittet. Kooperativa övningar som engagerar och främjar språket finns alltid med (Fråga, fråga, byt, Listan, Heta stolen, Topplistan och Kloka pennan) liksom att eleverna formulerar frågor till varandra. För att träna uttal finns övningen att lyssna på och härma de svenska medverkande och för att träna grammatik finns uppgiften Hjälp huvudpersonen. Här kan eleverna utgå från variationer i språket och ge förslag på hur man kan säga på korrekt svenska.
Arbeta vidare
Här finns möjlighet att bredda och generalisera de nya kunskaperna genom att omsätta i praktiken och engagera eleverna som delaktiga aktörer. Konkreta och verklighetsnära uppgifter som Bjud in! Besök! Arrangera/genomför! Kolla media! Gå ut på stan! syftar till att ge gemensamma upplevelser samtidigt som kunskaperna befästs och fördjupas. Det finns också tips på hur eleverna själva kan testa det som avsnitten lär ut, till exempel lämna in medborgarförslag eller skriva insändare.
Se mer på UR och Läs mer!
Till varje avsnitt finns förslag på andra filmer från UR men även information från andra relevanta aktörer och myndigheter. Till avsnittet om jämställdhet finns även en lista på lättläst skönlitteratur.
Vad händer med min röst när jag röstar?
Begreppslista
demokrati Folket bestämmer. Motsatsen är diktatur.
jämlikhet Alla människor har lika värde oavsett kön, religion mm.
jämställdhet Att kvinnor och män har samma rättigheter.
förstagångsväljare person som röstar för första gången
en röst en valsedel/röstsedel
rösta delta i ett val, att välja, att säga sin åsikt
påverka ändra, att ha inflytande över
ett medborgarskap ha ett pass från ett land, att tillhöra ett land
en medborgare en person som har ett pass i ett land, som tillhör ett land
demokratisk något är demokratiskt, att folket bestämmer
en riksdag ett parlament
ett val en tid eller plats då man väljer
ett riksdagsval välja personer till parlamentet
myndig En person som är 18 år eller äldre.
ett samhälle Består av människor som delar det vardagliga livet på en plats. Det kan till exempel innebära tillgång till skola, sjukvård, myndigheter och att människorna till viss del delar kultur och traditioner.
en rättighet Något som du har rätt att göra eller att få.
diskriminera Särbehandla någon på grund av exempelvis kön, religion mm.
en talman chefen, ledaren för riksdagen
en stat ett rike, ett land
en regering en grupp som valts att leda ett land
en minister en medlem i regeringen
ett uppdrag en uppgift, ett jobb
en statsminister en premiärminister
utrikespolitik politiskt samarbete med andra länder
EU Europeiska unionen
en ordförande person som leder en grupp eller ett möte
ett sammanträde ett möte
debattera diskutera, argumentera
föreslå ge förslag, ge tips och råd
delaktig är del av, arbetar tillsammans med
ett beslut ett val, en dom, någon man bestämt
en lag en regel, en bestämmelse
en invånare en person som bor i ett land eller en stad
ett folkstyre folket bestämmer
en valsedel en lapp med namnet på ett politiskt parti
ett parti en grupp med en politisk åsikt
ett partinamn namnet på en grupp med en politisk åsikt
blank tom, utan text
rösta blankt rösta men inte välja något parti
en region ett stort område, till exempel flera kommuner tillsammans
Frågor
- Får du rösta i Sverige? Ska du rösta?
- Har du röstat förut? Var? Hur gjorde du då?
- Amitier är nervös inför att rösta för första gången. Hur känner du?
- Hur fungerar val och rösträtt i ditt födelseland? Jämför med Sverige! Vad är lika och vad är olika?
- Är det viktigt att rösta? Varför/varför inte?
- Hur tror du att man kan påverka samhället med sin röst?
Arbeta vidare
Koppla ihop avsnittets grundfråga med verkligheten. Eleverna blir aktiva och får gemensamma upplevelser och erfarenheter i lärandet.
Besök sessionssalen där kommunfullmäktige sammanträder i din kommun. Testa gärna att säga något från talarstolen och att votera.
Boka skolvisning av riksdagshuset. Skaffa konto och logga in för att boka: www.riksdagen.se/sv/besok-riksdagen/
Bjud in politiker som ansvarar för skolfrågor i din kommun. Förbered frågor och dilemman.
Kolla media! Vilka demokratifrågor är aktuella i Sverige och världen just nu? Vilka olika åsikter finns kring dessa frågor?
Gör som i programmet och gå ut på stan. Fråga om val och att rösta. Formulera några frågor som eleverna tycker är relevanta. Skapa diagram av svaren via excel eller liknande, eller omvandla till procent.
Se mer från UR:
○ UR Play: Fatta Sveriges demokrati - Demokrati eller diktatur?
○ UR Play: Fatta Sveriges demokrati - Beslutsnivåer
○ UR Play: Fatta Sveriges demokrati - Välfärden
○ UR Play: Fatta Sveriges demokrati - Parlamentarism
○ UR Play: Fatta Sveriges demokrati - Monarki eller republik?
○ UR Play: Fatta Sveriges demokrati - Ideologi
○ UR Play: Fatta Sveriges demokrati - Fyraprocentsspärren
○ UR play: Vem bestämmer vad? Riksdagen
○ UR play: Vem bestämmer vad? Kommunen
○ UR play: Vem bestämmer vad? Landstingen (regionen)
○ UR play: Vem bestämmer vad? EU
○ UR play: Nyfiken på Sverige: Den svenska demokratin
Hur jämställt är Sverige?
Begreppslista
jämställdhet Att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.
jämlikhet Att alla människor har lika värde oavsett kön, ålder, religion mm.
en rättighet något du har rätt att göra eller att få
en skyldighet något du måste göra
generaldirektör chef för en myndighet
en myndighet en organisation som staten bestämmer över
expertmyndighet myndighet där personer som kan väldigt mycket inom ett område, experter, arbetar
Jämställdhetsmyndigheten Har ett uppdrag att nå regeringens mål inom jämställdhetspolitiken.
en orättvisa något är inte rätt
en skillnad något är inte samma, något är olikt
statlig staten äger
Frågor
- Vad är jämställdhet för dig?
- Vem bestämmer vad män och kvinnor får göra i ditt födelseland? Vem bestämmer över ekonomi, kroppen, utbildning och arbete? Jämför erfarenheter!
- Vem bestämmer det i Sverige?
- Tycker du att det är jämställt i Sverige?
- Har män och kvinnor samma möjligheter i Sverige, tror du?
- Vad behövs för att det ska bli mer jämställt?
- Vad kan du göra för att förbättra jämställdheten?
Arbeta vidare
Koppla ihop avsnittets grundfråga med verkligheten. Eleverna blir aktiva och får gemensamma upplevelser och erfarenheter i lärandet.
Bjud in den lokala kvinnojouren, polisen eller en person med ansvar för jämställdhetsarbetet inom kommunen. Förbered med frågor och dilemman.
Sätt lappar med information inne på elevtoaletterna. Informera om exempelvis Kvinnojouren, Killfrågor och RFSU eller annat som eleverna tycker är relevant.
Bjud in en klass från grundskolan eller gymnasiet och diskutera jämställdhet över ålders-, religions- och språkgränser. Här finns inspiration och färdiga lektionsupplägg: https://varldenfinnshar.se/kom-igang/
Studera skolans Likabehandlingsplan och tyck till om den. Vad säger den och vad behöver förbättras? Skriv förslag eller prata direkt med rektor.
Kolla media! Vilka jämställdhetsfrågor är aktuella i Sverige och världen just nu? Vilka olika åsikter finns kring dessa frågor?
Gör som i programmet och gå ut på stan. Fråga om jämställdhet. Formulera några frågor som eleverna tycker är relevanta. Skapa diagram av svaren via excel eller liknande, eller omvandla till procent.
Läs mer skönlitteratur:
○ Nivå 1: Börja i förskolan av Eva Thors Rudvall
○ Nivå 2: Vardag - föräldraledig av Christina Wahldén
○ Nivå 3: Hand i hand av Mårten Melin
○ Nivå 4: Konserten och Jag kan bli rektor av Christina Wahldén samt Azras bok av Moa Eriksson Sandberg
○ Nivå 5: Kort kjol av Christina Wahldén
Får man säga vad man vill i Sverige?
Begreppslista
yttrandefrihet Du har rätt att säga och skriva vad du vill utan censur.
tryckfrihet Du har rätt att trycka och sprida text utan censur.
en myndighet En organisation som staten bestämmer över
censurera kontrollera och ta bort information
ett samhälle Består av människor som delar det vardagliga livet på en plats. Det kan till exempel inkludera skola, sjukvård, myndigheter mm. Människorna delar också ofta kultur och traditioner.
hetsa pressa, mana, stressa upp
kränka förolämpa, göra en person arg och ledsen
en grundlag en lag som styr Sverige och skyddar demokratin
yttrandefrihetsgrundlagen lagen om yttrandefrihet
tryckfrihetsförordningen lagen om tryckfrihet
förtal elakt skvaller
Frågor
- Vad betyder yttrandefrihet för dig?
- Är yttrandefrihet viktigt? Varför/varför inte?
- Vem bestämmer vad du får säga och skriva i ditt födelseland?
- Har du erfarenheter av censur? Jämför erfarenheter!
- Vem bestämmer i Sverige?
- I vilka sammanhang ville andra veta din åsikt i födelselandet? I hemmet? På jobbet? I skolan? I samhället? Jämför! Vad är lika och olika?
- I vilka sammanhang vill andra veta din åsikt i Sverige? I hemmet? På jobbet? I skolan? I samhället? Jämför! Vad är lika och olika?
- Hur använder du, dina vänner och din familj yttrandefrihet och tryckfrihet i Sverige?
- Enligt studier så fungerar ett land som har yttrandefrihet bättre, och människorna i landet mår bättre. Förklara varför det är så och ge även några exempel!
- Utan yttrandefrihet finns det ingen demokrati. Varför är det så?
- Var går gränsen mellan yttrandefrihet och kränkning, tycker du?
Arbeta vidare
Koppla ihop avsnittets grundfråga med verkligheten. Eleverna blir aktiva och får gemensamma upplevelser och erfarenheter i lärandet.
Bjud in en reporter från lokaltidningen. Förbered med frågor och dilemman.
Skriv insändare, förslag och tips och till lokaltidningens insändarsida.
Kolla media! Vilka yttrandefrihets- och tryckfrihetsfrågor är aktuella i Sverige och världen just nu? Vilka olika åsikter finns kring dessa frågor?
Gör som i programmet och gå ut på stan. Fråga om yttrandefrihet och tryckfrihet. Formulera några frågor som eleverna tycker är relevanta. Skapa diagram av svaren via excel eller liknande, eller omvandla till procent.
Arrangera en Speakers´ corner. Bestäm en lämplig tid, plats och låda, pall eller liknande att stå på och låt den som vill få säga sitt hjärtas mening.
Skapa ett klotterplank eller en klottervägg med hjälp av blädderblocksark eller kartongskärmar och sätt på en plats där många kan läsa. Låt alla som vill skriva sin åsikt.
Se mer på UR:
○ UR play: Demokrati helt enkelt - Argumentation
○ UR play: Demokrati helt enkelt - Protest
○ UR play: Så funkar Sverige - Yttrandefrihet
○ UR play: Fatta Sveriges demokrati - Yttrandefrihet
○ UR play: Nyfiken på Sverige: Grundlagarna
Läs, sjung och skriv! I detta avsnitt sjunger Monzer sin egen sång när han är i studion hos Jonathan Rollins. Skriv ut den bifogade sångtexten och låt er inspireras att samtala, tolka och skriva själva. Eller kanske läsa och sjunga tillsammans med Monzer i programmet.
Hur fungerar skatter?
Begreppslista
skatt en avgift för att betala för olika offentliga kostnader.
en avgift pengar man betalar
offentlig för alla, motsats till privat
en utgift något kostar, en kostnad, något du betalar
en kommun ett område med en eller flera orter. I Sverige finns 290 kommuner.
en region ett område med flera kommuner. I Sverige finns 21 regioner.
en stat ett rike, ett land
en omsorg en hjälp, vård
ett bidrag pengar som man får och inte behöver betala tillbaka
en pension pengar man får när man är pensionär
en moms en skatt på varor eller tjänster man köper
skattefinansierat betalt av skatten, betalt av oss alla
en förmån något bra, något positivt, en fördel
en ekonomi pengar, budget
ett belopp en summa, en total
en inkomst pengar man tjänar eller får, till exempel lön eller bidrag
Skatteverket en myndighet som arbetar för ta in skatt
ett företag en firma, ett bolag
deklarera redovisa skatt
ett avdrag en rabatt, en minskning, en sänkning
en solidaritet en lojalitet, ett ansvar tillsammans
Frågor
- Vilka skatter betalar du? Ge exempel!
- Vilka tankar finns om inkomstskatt? Varför är skatten olika för olika personer?
- Vilka tankar finns om moms? Varför är momsen olika hög? Har rätt saker låg och hög moms?
- Hur fungerade skatt i ditt födelseland? Hur hög är skatten där? Vart går pengarna?
- Hur fungerade vård, skola, polis, försvar, vägar, bibliotek, teater och annat i ditt födelseland? Hur betalades det?
Arbeta vidare
Koppla ihop avsnittets grundfråga med verkligheten. Eleverna blir aktiva och får gemensamma upplevelser och erfarenheter i lärandet.
Bjud in en person med insyn i kommunens ekonomi. Hur fördelar kommunen sina skatteintäkter? Vilka prioriteringar finns?
Skriv! Vilka frågor finns om skatt? Mejla till Skatteverket och fråga.
Kolla kvittot! Studera några kvitton och diskutera moms. Vilka momssatser finns och varför är de olika? Kategorisera och försök hitta mönster. Vad borde ha högre/lägre moms, tycker eleverna?
Fördela skattekronan! Arbeta i grupp och fördela skatt. Vilka områden skulle få skattemedel och hur mycket? Jämför grupperna emellan. Vad skiljer och varför?
Hur kan jag påverka samhället?
Begreppslista
påverka ha inflytande över
ett samhälle består av människor som delar det vardagliga livet på en plats. Det kan till exempel inkludera skola, sjukvård, affärer, myndigheter och så vidare. Människorna delar också ofta kultur och traditioner.
argumentera bevisa att man har rätt, diskutera
debattera diskutera
ett förslag en (bra) idé, ett erbjudande
ett argument en åsikt du tror på och argumenterar för
ett motargument ett skäl som styrker att en annan person har rätt
en kritik ett klagomål, att tycka att något är fel eller dåligt
övertyga få någon att tycka som du
engagera sig vara aktiv, bry sig om, intressera sig för
diskriminering särbehandling på grund av exempelvis kön, religion eller hudfärg
jämställdhet Handlar om att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter
likabehandling Alla människor har lika värde oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion och så vidare.
göra skillnad påverka, förbättra
en medborgare en person i befolkningen, en invånare i ett land
ett ansvar en skyldighet
offentlighetsprincipen Alla får läsa statens och kommunens dokument
begära ut kräva att få se
en handling ett dokument, ett protokoll
en byråkrati administration, pappersarbete och dokumentation på ett företag eller myndighet
en minister en medlem i regeringen
lokalt i området nära dig
Frågor
- Irene tycker det är viktigt att påverka och förbättra. Är det viktigt för dig också? Varför/Varför inte?
- Vad skulle du vilja förändra i samhället? Vad "brinner" du för?
- Hur kan man ta plats i samhället? Hur och var tar du plats?
- Hur tänker du om att arbeta ideellt? Finns det någon fråga du skulle vilja jobba ideellt med för att påverka samhället?
- Hur och vad kan man påverka i ditt födelseland?
- Hur tar du plats på nätet? Har du egna åsikter eller delar du andras? Vad är viktigt att tänka på när man visar sina åsikter på nätet?
Arbeta vidare
Koppla ihop avsnittets grundfråga med verkligheten. Eleverna blir aktiva och får gemensamma upplevelser och erfarenheter i lärandet.
Bjud in en intresseorganisation som vill påverka elevernas vardag, till exempel Hyresgästföreningen, BRIS, Naturskyddsföreningen eller Amnesty. Skriv frågor och dilemman.
Bjud in en lokalpolitiker som kan berätta om aktuella frågor och om hur man kan påverka dem.
Besök en problematisk plats i närområdet, exempelvis en otrygg tunnel, en skräpig park eller en dåligt belyst väg. Skriv ett medborgarförslag med konkret förslag och skicka till kommunfullmäktige. Skaffa eventuellt namnunderskrifter för extra tyngd.
Ha ett klassråd med ordförande, sekreterare och justerare! Låt eleverna diskutera i grupper och berätta för skolledningen på skolan.
Låt eleverna diskutera och påverka undervisningen! Vad vill de förändra i skolan? Vad vill de lära mer om? Vad funkar inte? Ge förslag till läraren och rektorn!
Låt eleverna diskutera och påverka sin arbetsmiljö. Hur vill de förändra exempelvis möblering och annan inredning, schema och tillgång till kaffe?
Låt eleverna studera sina flöden i sociala medier. Vad är fakta och vad är åsikt? Vilka åsikter sprider de och vad vill de påverka? Är det andras åsikter eller egna? Diskutera och jämför!
Se mer på UR
○ UR play: Demokrati helt enkelt - Argumentation
○ UR play: Demokrati helt enkelt - Protest
○ UR play: Demokrati helt enkelt - Medborgarförslag
○ UR play: Demokrati helt enkelt - Namninsamling
○ UR play: Demokrati helt enkelt - Förening
○ UR play: Perspektiv på världen - Påverkan (om sociala medier)
○ UR play: Seniorsurfarna - Digital delaktighet
Upphovsrätten till innehållet i den här lärarhandledningen tillkommer UR, om inte något annat särskilt anges. Lärarhandledningen får fritt kopieras, distribueras digitalt och visas i undervisningssammanhang. När lärarhandledningen eller delar av innehållet används på olika sätt ska den ideella upphovsrätten iakttas. Det här betyder att du som lärare i din undervisning bland annat får kopiera upp så många kopior du behöver av hela eller delar av lärarhandledningen och dela ut till elever, tillhandahålla den digitalt till eleverna i en elevportal eller liknande, eller visa i en Powerpointpresentation. Viktigt att tänka på när du använder lärarhandledningen, på olika sätt, är att det alltid ska gå att se vem eller vilka som har upphovsrätten. Om lärarhandledningen kopieras upp i sin helhet så framgår det redan, men om det är så att du väljer att bara använda någon del behöver du skriva i anslutning till det du använder vem eller vilka det är (UR och/eller annat namn, som framgår i lärarhandledningen).