Till huvudinnehåll

Varför ska jag rösta?

Spännande möten och utmaningar ger dig det mesta du behöver veta om politik och demokrati inför valet. Deltagarna Fatou, Markus, Mir och Maria diskuterar val och lär sig mer om politik och demokrati inför intervjuer de ska göra med politiska nyckelpersoner. Vi möter även personer med intellektuell funktionsnedsättning som berättar om hur de bidragit till vår demokrati och hur man kan göra för att vara med och påverka.

Serien finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Programbild

Demokrati

Finns även som Syntolkat · Teckenspråkstolkat

Rätten att rösta är en av de saker som är viktigast i vår demokrati och alla röster är lika mycket värda, men så har det inte alltid varit. Det här avsnittet handlar om demokrati och viktiga årtal i vår demokratiska historia. Mir, Fatou, Markus och Maria bekantar sig med våra mänskliga rättigheter i ett av uppdragen och de träffar en före detta toppolitiker. I reportaget berättar Amanda om sitt politiska engagemang och sina drömmar om framtiden.

Om programmet

Ämnesord:

Demokrati, Historia, Mänskliga rättigheter, Politik, Politiskt deltagande, Samhällsvetenskap, Statskunskap, Sverige

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Syftet är att ge förståelse för vad demokrati är samt färdigheter i informationssökning, värdering och källkritik, hur man kan gå till väga för att själv vara med och påverka och hur det rent konkret går till att rösta. Genom övning i att göra sin röst hörd motiveras eleverna till aktivt deltagande i den demokratiska processen och till att rösta på valdagen.

Utbildningsnivå:

Gymnasiesärskola

Skolämne:

Samhällskunskap, Demokratiska fri- och rättigheter, Mänskliga rättigheter, Politik och statskunskap

Arbetsmaterial

Lärarhandledning

      Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

      Liknande program