Till huvudinnehåll
seriesimage

Källkoll valet

En programserie om källkritik. Journalisterna och viralgranskarna Åsa Larsson och Jack Werner tar sig an valet 2022. Är allt du ser och läser om valet verkligen sant? Hur granskar man fakta i den politiska debatten? Tillsammans med olika gästexperter tittar Åsa och Jack närmare på valrörelsen. De djupdyker i utspel, påståenden och rykten som cirkulerar på nätet för att ta reda på vad som är sant - och vad som är falskt.

Programbild

Hur blir framtidens val?

Åsa och Jack spanar framåt. Långa köer, förtidsröstning och valsedlar - hur blir det i framtiden? Och finns det några ledtrådar till framtidens politiska verklighet i resultat från skolvalet? Statsvetaren Jonas Hinnfors hjälper Källkoll-gänget att reda ut.

Om programmet

Ämnesord:

Framtidsfrågor, Framtidsstudier, Källkritik, Politik, Röstning, Samhällsvetenskap, Skolval, Statskunskap, Sveriges politik, Ungdomar, Val (statsvetenskap)

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2023

Talat språk:

Svenska

Undertexter:

Svenska

  • Programledare:

    Åsa Larsson, Jack Werner

  • Medverkande:

    Jonas Hinnfors

Pedagogiskt syfte

Elever på högstadiet är inte bättre på källkritik än övriga delar av Sveriges befolkning. De har till exempel, precis som många andra, svårt att avgöra om det är en redaktionell text eller en annonstext de möter. Källkoll valet avkodar desinformation, falska påståenden och visar vikten av samtal och fördjupning för att motverka faktaresistens.

Utbildningsnivå:

Grundskola 7-9

Skolämne:

Information och media, Informationssökning och källkritik, Samhällskunskap, Politik och statskunskap

Liknande program