Till huvudinnehåll

Monstret Frank – Monstret i natten

En gestaltande berättelse om nioåriga Frank som hatar sport och mörker, men som älskar böcker, grannen, tanten Alice och hennes lilla hund Uffe. Alice är Franks enda vän, något som lillebror Oliver retar honom för. När Frank blir biten av Uffe börjar ett märkligt och hisnande äventyr. Bettet förvandlar Frank till ett monster, men bara ibland och inte alls alltid när Frank vill.

Älskade grannen Alice

Älskade grannen Alice

Del 1 av 7. Det är sommarlov. Frank fyller nio år. Men inga kamrater kommer till kalaset fast mamma och pappa ordnat tårta och lekar. Det är bara tanten Alice, grannen, som dyker upp med sin lilla hund Uffe. Frank ger tårta till Uffe som av misstag råkar bita Frank i fingret. Det är inte alls meningen och det gör inte ens ont, så Frank glömmer hela saken. Men bettet blir början på ett hisnande äventyr, något riktigt märkligt som Frank aldrig kunnat ana.

Om programmet

Ämnesord:

Fiktiva berättelser, Förvandlingar, Hamnskiftare, Hundar, Monster, Rädd, Rädsla, Vara annorlunda, Vänskap

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

 • Författare:

  Mats Strandberg

 • Illustratör:

  Sofia Falkenhem

 • Berättare:

  Ivar Forsling

Pedagogiskt syfte

Syftet är att med en gestaltande och språkstärkande uppläsning träna elever i svenska dels genom förstärkande ljudeffekter dels genom möjligheten att följa med i bokens text. Berättelsen väcker också tankar och kan leda till samtal om värdegrund, till exempel utanförskap, mobbning, tolerans och allas lika värde.

Utbildningsnivå:

Grundskola F-3

Skolämne:

Svenska som andraspråk och sfi, Svenska som andraspråk, Svenska, Uppläsningar och dramatiseringar, Värdegrund

Arbetsmaterial

Lärarhandledning

   Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

   Liknande program