Till huvudinnehåll

Nattkorpen

En dramatiserad uppläsning som ger en inblick i hur livet kunde se ut för barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm. Följ med till år 1880 och en av de kallaste och svåraste vintrarna på länge. Mika är 11 år och bor på allmänna barnhuset. En natt i februari knackar det på dörren. Utanför står en ung man som lämnar över ett litet bylte till Mika - ett nyfött barn. Efter det blir inget sig likt. Nattkorpen är skriven Johan Rundberg och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2021.

Den svarta ängeln

Den svarta ängeln

Del 1 av 33. Följ med på en resa tillbaka i tiden. Till en vinter i Stockholm år 1880. Det är februari månad och en av de kallaste och farligaste månaderna på länge. På ett av stadens barnhem, Allmänna barnhuset, bor Mika som är 11 år. Och det är henne den här historien handlar om. Alltsammans börjar en natt, i en stor sal, full av sovande föräldralösa barn.Om programmet

Ämnesord:

1800-talet, 1880-talet, Barnhem, Fattigdom, Fiktiva berättelser, Föräldralös, Hittebarn, Poliser , Stockholm, Sverige

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2025

Talat språk:

Svenska

 • Författare:

  Johan Rundberg

 • Skådespelare:

  Amanda Gordon, Lily Wahlsteen, Björn Bengtsson

 • Kompositör:

  Åsa Jacobsson

 • Illustratör (bokomslag):

  Alvaro Tapia

Pedagogiskt syfte

Med denna gestaltande och språkstärkande uppläsning av boken Nattkorpen, kan elever träna på lässtrategier i ämnet svenska genom att lyssna på uppläsningen och samtidigt följa med i texten ur boken. En spännande berättelse som kan väcka läslust såväl som nyfikenhet för ämnet historia.

Utbildningsnivå:

Grundskola 4-6

Skolämne:

Historia, Nya tiden - Sverige och Norden, Svenska, Uppläsningar och dramatiseringar

Arbetsmaterial

Lärarhandledning

   Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

   Liknande program