Till huvudinnehåll

Läs och skriv med Ylva

Hundratals barn runt om i Sverige har varit med och skrivit sagor som de tillsammans med Ylva läser upp, reflekterar över och samtalar om. Avsnitten innehåller dessutom olika skriv- och lästips. Knep som Ylva själv använder sig av som författare och berättare.

Huvudpersonen - vem?

Huvudpersonen - vem?

Sagolådor är ett roligt och inspirerande sätt att komma i gång med skrivandet. Varje låda representerar en av sagans fem viktigaste byggstenar: Vem, var, målet, hotet och slutet. Vi börjar med låda nummer ett: Vem? Vem ska historien handla om? En människa, ett djur, en robot, ett talande kylskåp eller en sagoprinsessa? Och hur ser huvudpersonen ut och vad tycker den om? ”Hon är inte rädd för ormar eller spindlar, eller för allt!” berättar 9-åriga Agnes från Ösmo om sin huvudperson.

Om programmet

Ämnesord:

Berättarteknik, Eget skrivande, Kreativt skrivande, Skrivarkurser, Skrivprocessen

Produktionsår:

2022

Tillgänglig till:

30 juni 2026

Talat språk:

Svenska

  • Programledare:

    Ylva Hällen

Pedagogiskt syfte

Eleven tränas i att läsa egna och andras texter, känna igen och plocka ut byggstenar samt att reflektera kring texterna. De första fem programmen fokuserar på skrivandet. Eleven skriver en egen saga med inledning, händelseförlopp och avslutning samt personbeskrivningar. De resterande avsnitten ägnas åt läsandet och olika lässtrategier.

Utbildningsnivå:

Grundskola F-3

Skolämne:

Svenska, Skrivande

Arbetsmaterial

Lärarhandledning

      Läs mer om hur vi arbetar medprogram och pedagogiskt material

      Liknande program