
LärarhandledningMå bra med Djuren på Djuris
Förmågan att kunna slappna av och att identifiera och uttrycka sina känslor är viktiga för oss alla för att må bra. Därför behöver man ge verktyg för barn att utveckla dessa förmågor redan när de är små. Med bekanta karaktärer från tv-serien Djuren på Djuris guidar radioserien Må bra med djuren på Djuris barnen på olika sätt att komma till ro och hantera sina känslor.
Med Må bra med djuren på Djuris får barnen även en möjlighet att träna förmågan att lyssna och skapa egna inre bilder, och samtidigt fylla på sitt ordförråd. Att lyssna tillsammans ger en gemensam upplevelse som man kan återkomma till. Innan du spelar upp ett avsnitt kan det vara bra att hjälpa barnen med strategier för att aktivt lyssna, exempelvis tips på hur man sitter eller ligger bekvämt medan man lyssnar.
Se gärna också


Syfte och målgrupp
Syftet med serien är att lära sig att identifiera och uttrycka sina känslor på ett för andra och sig själv lämpligt sätt samt att få verktyg för att slappna av.
Serien riktar sig främst mot förskolan.
Om handledningen
Struktur och upplägg
Lärarhandledningen ger en kort bakgrund till varför arbetet med avslappning och känslor är viktiga i förskolan. Den länkar även vidare till det gedigna pedagogiska materialet till tv-serien Djuren på Djuris. I den finns det ett antal samtalsfrågor, övningar och material för att arbeta vidare med.
Avslappning
Tillhörande program
Kryp i hela kroppen
Den vandrande pricken
Sagomeditation
Skrattyoga med Janni
Lyssna på tystnaden
Känslor
Tillhörande program
Jag är bra
Ödlis är död
Rädd efteråt
Arga Fiolin
Det bästa med idag
Hur låter känslan?
Sluttråkad
Referenser / källor
Vill du veta mer om hur man kan arbeta vidare med känslor och avslappning kan du läsa det pedagogiska materialet till tv-serien Djuren på Djuris.
Upphovsrätten till innehållet i den här lärarhandledningen tillkommer UR, om inte något annat särskilt anges. Lärarhandledningen får fritt kopieras, distribueras digitalt och visas i undervisningssammanhang. När lärarhandledningen eller delar av innehållet används på olika sätt ska den ideella upphovsrätten iakttas. Det här betyder att du som lärare i din undervisning bland annat får kopiera upp så många kopior du behöver av hela eller delar av lärarhandledningen och dela ut till elever, tillhandahålla den digitalt till eleverna i en elevportal eller liknande, eller visa i en Powerpointpresentation. Viktigt att tänka på när du använder lärarhandledningen, på olika sätt, är att det alltid ska gå att se vem eller vilka som har upphovsrätten. Om lärarhandledningen kopieras upp i sin helhet så framgår det redan, men om det är så att du väljer att bara använda någon del behöver du skriva i anslutning till det du använder vem eller vilka det är (UR och/eller annat namn, som framgår i lärarhandledningen).