Till huvudinnehåll
series

Bildningsbyrån - mänskliga rättigheter

En grundkurs i de mänskliga rättigheterna.

• Högskola

• Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter

Programbild

Ingen får utsättas för tortyr

I USA har The ticking bomb argument framförts till försvar för de så kallade förstärkta förhörsmetoder som har tagits i bruk i kriget mot terrorismen. Tanken är att myndigheterna tillåts använda tortyr för att få fram nödvändig information för att kunna stoppa terroristdåd. Elin Jönsson talar med den amerikanske juridikprofessorn Alan Dershowitz som förespråkar den här hållningen, och Europarådets kommissionär Thomas Hammarberg som förklarar varför förbudet mot tortyr måste vara absolut. Elin träffar också Zelim från Tjetjenien som berättar om sina erfarenheter av att utsättas för tortyr, och Brita Sydhoff på International Rehabilitation Council for Torture Victims som arbetar i över hundra länder med att rehabilitera människor som utsatts för tortyr.

Om programmet

Ämnesord:

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, Mänskliga rättigheter, Politik, Samhällsvetenskap, Statskunskap, Tortyr, Tortyroffer

Produktionsår:

2008

Talat språk:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Programserien om mänskliga rättigheter har för avsikt att ge kunskap om de mänskliga rättigheterna genom att gestalta och exemplifiera artiklarna i FN:s allmänna förklaring. Denna folkbildningssatsning kan användas som en grundkurs i ämnet.

Utbildningsnivå:

Högskola

Skolämne:

Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program