series

Bildningsbyrån - mänskliga rättigheter

En grundkurs i de mänskliga rättigheterna.

• Högskola

• Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter

Programbild

Ingen får godtyckligt anhållas

Om programmet

"Ingen får godtyckligt anhållas, hållas fängslad eller landsförvisas." Den svenska polisen och åklagarmyndigheten har strikta regler som måste följas när de misstänker någon för brott. Håkan Hallbäck vid polisutbildningen på Växjö universitet, redogör för de här reglerna, och åklagaren Sandra Rohdin berättar hur hon fattar beslut om att anhålla en person. Dessutom träffar vi Britt-Marie Lundberg som är byråchef hos Justitiekanslern - den myndighet som betalar ut skadestånd till den som suttit häktad men inte blivit fälld för något brott. I Örkelljunga i Skåne finns ett av Migrationsverkets förvar för flyktingar som ska avvisas från landet. Vi träffar Farid från Afghanistan och tar reda på vad som legat till grund för Migrationsverkets beslut att hålla honom i förvar. Dessutom berättar Guantanamogruppen i Malmö om sin verksamhet. Programmet anknyter till artikel 9 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Ämnesord:
Emigration, Flyktingfrågor, Immigration, Juridik, Politik, Processrätt, Rättsvetenskap, Samhällsvetenskap, Sociala frågor, Statskunskap, Sveriges politik
Produktionsår
2008
Talat språk
Svenska

Pedagogiskt syfte

Programserien om mänskliga rättigheter har för avsikt att ge kunskap om de mänskliga rättigheterna genom att gestalta och exemplifiera artiklarna i FN:s allmänna förklaring. Denna folkbildningssatsning kan användas som en grundkurs i ämnet.

Utbildningsnivå:
Högskola
Skolämne:
Samhällskunskap, Individer och gemenskaper, Lag och rätt, Mänskliga rättigheter, Politik och statskunskap

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program