
Kronobergsmodellen
25 min · UR Samtiden - Alkohol och våld · Scott Goodwin berättar om den framgångsrika Kronobergsmodellen.
"Ingen får godtyckligt anhållas, hållas fängslad eller landsförvisas." Den svenska polisen och åklagarmyndigheten har strikta regler som måste följas när de misstänker någon för brott. Håkan Hallbäck vid polisutbildningen på Växjö universitet, redogör för de här reglerna, och åklagaren Sandra Rohdin berättar hur hon fattar beslut om att anhålla en person. Dessutom träffar vi Britt-Marie Lundberg som är byråchef hos Justitiekanslern - den myndighet som betalar ut skadestånd till den som suttit häktad men inte blivit fälld för något brott. I Örkelljunga i Skåne finns ett av Migrationsverkets förvar för flyktingar som ska avvisas från landet. Vi träffar Farid från Afghanistan och tar reda på vad som legat till grund för Migrationsverkets beslut att hålla honom i förvar. Dessutom berättar Guantanamogruppen i Malmö om sin verksamhet. Programmet anknyter till artikel 9 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.
Emigration, FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, Flyktingfrågor, Immigration, Juridik, Politik, Processrätt, Rättsvetenskap, Samhällsvetenskap, Sociala frågor, Statskunskap, Sveriges politik
2008
Programserien om mänskliga rättigheter har för avsikt att ge kunskap om de mänskliga rättigheterna genom att gestalta och exemplifiera artiklarna i FN:s allmänna förklaring. Denna folkbildningssatsning kan användas som en grundkurs i ämnet.
Högskola
Samhällskunskap, Individer och gemenskaper, Lag och rätt, Mänskliga rättigheter, Politik och statskunskap
Det här programmet har inget arbetsmaterial