Till huvudinnehåll
series

Bildningsbyrån - mänskliga rättigheter

En grundkurs i de mänskliga rättigheterna.

• Högskola

• Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter

Programbild

Ingen får godtyckligt anhållas

"Ingen får godtyckligt anhållas, hållas fängslad eller landsförvisas." Den svenska polisen och åklagarmyndigheten har strikta regler som måste följas när de misstänker någon för brott. Håkan Hallbäck vid polisutbildningen på Växjö universitet, redogör för de här reglerna, och åklagaren Sandra Rohdin berättar hur hon fattar beslut om att anhålla en person. Dessutom träffar vi Britt-Marie Lundberg som är byråchef hos Justitiekanslern - den myndighet som betalar ut skadestånd till den som suttit häktad men inte blivit fälld för något brott. I Örkelljunga i Skåne finns ett av Migrationsverkets förvar för flyktingar som ska avvisas från landet. Vi träffar Farid från Afghanistan och tar reda på vad som legat till grund för Migrationsverkets beslut att hålla honom i förvar. Dessutom berättar Guantanamogruppen i Malmö om sin verksamhet. Programmet anknyter till artikel 9 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Om programmet

Ämnesord:

Emigration, FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, Flyktingfrågor, Immigration, Juridik, Politik, Processrätt, Rättsvetenskap, Samhällsvetenskap, Sociala frågor, Statskunskap, Sveriges politik

Produktionsår:

2008

Talat språk:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Programserien om mänskliga rättigheter har för avsikt att ge kunskap om de mänskliga rättigheterna genom att gestalta och exemplifiera artiklarna i FN:s allmänna förklaring. Denna folkbildningssatsning kan användas som en grundkurs i ämnet.

Utbildningsnivå:

Högskola

Skolämne:

Samhällskunskap, Individer och gemenskaper, Lag och rätt, Mänskliga rättigheter, Politik och statskunskap

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program