Till huvudinnehåll
series

Bildningsbyrån - mänskliga rättigheter

En grundkurs i de mänskliga rättigheterna.

• Högskola

• Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter

Programbild

Detta program finns tillgängligt under UR Access!

Läs mer om UR Access och hur du tar del av programmet

Rättssäkerhet

Alla som anklagas för ett brott har rätt till en offentlig förhandling inför en opartisk domstol. Men hur öppna kan vi vara i en värld som hotas av terrorister? Trots att han bott i Sverige länge har Hassan Assad blivit nekad svenskt medborgarskap med hänsyftning till rikets säkerhet - något han inte kan försvara sig mot eftersom han inte får veta vad han anklagas för. Vi träffar Hassan Assad och diskuterar hur kriget mot terrorismen påverkar den enskildes rättssäkerhet. I studion får vi besök av Karol Nowak från Raoul Wallenberg-institutet i Lund, som resonerar kring vilken öppenhet vi kan kräva om vi både vill respektera de mänskliga rättigheterna och bekämpa terrorism. Programmet anknyter till artiklarna 10 och 11 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Om programmet

Ämnesord:

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, Politik, Rättssäkerhet, Samhällsvetenskap, Statskunskap, Terrorismbekämpning

Produktionsår:

2008

Talat språk:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Programserien om mänskliga rättigheter har för avsikt att ge kunskap om de mänskliga rättigheterna genom att gestalta och exemplifiera artiklarna i FN:s allmänna förklaring. Denna folkbildningssatsning kan användas som en grundkurs i ämnet.

Utbildningsnivå:

Högskola

Skolämne:

Samhällskunskap, Lag och rätt, Mänskliga rättigheter

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program