series

Bildningsbyrån - mänskliga rättigheter

En grundkurs i de mänskliga rättigheterna.

• Högskola

• Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter

Programbild

Detta program finns tillgängligt under UR Access!

Läs mer om UR Access och hur du tar del av programmet

Familjens helgd

Om programmet

FN:s förklaring om mänskliga rättigheter säger att ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i privat- och familjeliv. Men vad är det egentligen som händer när samhället griper in och omhändertar barn? Socialtjänsten ska se till barnets bästa men kritiseras både när de ingriper och när de inte gör det. Vi träffar Elias Markewärn, aktiv i föreningen Samhällets styvbarn, som vanvårdades när han bodde på fosterhem, och Youssef Dhouibi, som själv gick till socialen och krävde att bli omhändertagen när han var sexton. Christin Johansson, ordförande för socionomernas fackförbund SSR, berättar om socialarbetarnas arbetsvillkor och hur det påverkar deras utredningar, och advokat Ghita Hadding Wiberg berättar hur det går till då länsrätterna ska besluta om ett barn ska omhändertas eller inte. Dessutom talar ekonomihistorikern Urban Herlitz om förhållandet mellan familj, stat och mänskliga rättigheter. Programmet anknyter till artikel 12 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Ämnesord:
Barn- och ungdomsvård, Mänskliga rättigheter, Omhändertagande av barn, Samhällsvetenskap, Social omsorg, Sociala frågor, Socialtjänst
Produktionsår
2008
Talat språk
Svenska

Pedagogiskt syfte

Programserien om mänskliga rättigheter har för avsikt att ge kunskap om de mänskliga rättigheterna genom att gestalta och exemplifiera artiklarna i FN:s allmänna förklaring. Denna folkbildningssatsning kan användas som en grundkurs i ämnet.

Utbildningsnivå:
Högskola
Skolämne:
Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program