series

Bildningsbyrån - mänskliga rättigheter

En grundkurs i de mänskliga rättigheterna.

• Högskola

• Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter

Programbild

Rätten att byta land

Om programmet

Enligt artikel 14 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har alla rätt att söka asyl i ett annat land än sitt eget. Just nu är 20 miljoner människor på flykt i världen; de flesta i Afrika och Mellanöstern. Under 2007 kom 36 000 flyktingar bara till Sverige och ungefär hälften av dem fick stanna. Vi möter Whrismin och Asset och hör deras berättelse om den långa vägen till frihet i Sverige. De kommer från Afghanistan respektive Tjetjenien, möttes på universitetet i Moskva och fick två söner tillsammans. På grund av krigen i deras hemländer splittrades familjen och deras enda utväg var att på varsitt håll försöka fly till Sverige.

Ämnesord:
Asylrätt, Flyktingar, Flyktingfrågor, Flyktingpolitik, Folkrätt, Internationella relationer, Rättsvetenskap, Samhällsvetenskap, Sociala frågor
Produktionsår
2008
Talat språk
Svenska

Pedagogiskt syfte

Programserien om mänskliga rättigheter har för avsikt att ge kunskap om de mänskliga rättigheterna genom att gestalta och exemplifiera artiklarna i FN:s allmänna förklaring. Denna folkbildningssatsning kan användas som en grundkurs i ämnet.

Utbildningsnivå:
Högskola
Skolämne:
Samhällskunskap, Individer och gemenskaper

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program