series

Bildningsbyrån - mänskliga rättigheter

En grundkurs i de mänskliga rättigheterna.

• Högskola

• Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter

Programbild

Detta program finns tillgängligt under UR Access!

Läs mer om UR Access och hur du tar del av programmet

Rätten till egendom

Om programmet

Artikeln om äganderätt i FN-förklaringen om de mänskliga rättigheterna kom, liksom de andra, till som en reaktion på övergreppen under andra världskriget. När nazisterna berövade den judiska befolkningsgruppen deras ägodelar, var det ett sätt att frånta dem makten över livet och framtiden. Vi möter Aron Krakowiak, vars familj flydde från Polen under andra världskriget. Här i Sverige är marken som används för renskötsel en besvärlig fråga. Rennäringslagen skrevs om i början av sjuttiotalet och innebär att det i Tornedalen är länsstyrelsen som delar ut de tillstånd för renskötsel som ger uppfödarna tillgång till marken. Vi möter Bosse Sunnas, vars familj förlorade rätten att bedriva renskötsel i och med den nya lagen. Vi möter också Bosses son Anders som är konstnär och blivit mycket påverkad av familjens kamp för sina rättigheter. Programmet anknyter till artikel 17 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Ämnesord:
Civilrätt, Egendom, Juridik, Mänskliga rättigheter, Politik, Rättsvetenskap, Samhällsvetenskap, Statskunskap, Äganderätt
Produktionsår
2008
Talat språk
Svenska

Pedagogiskt syfte

Programserien om mänskliga rättigheter har för avsikt att ge kunskap om de mänskliga rättigheterna genom att gestalta och exemplifiera artiklarna i FN:s allmänna förklaring. Denna folkbildningssatsning kan användas som en grundkurs i ämnet.

Utbildningsnivå:
Högskola
Skolämne:
Samhällskunskap, Lag och rätt, Mänskliga rättigheter

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program