Till huvudinnehåll
series

Bildningsbyrån - mänskliga rättigheter

En grundkurs i de mänskliga rättigheterna.

• Högskola

• Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter

Programbild

Simone Ek och Barnkonventionen

Redan på tjugotalet talades det om barns rättigheter, men det var inte förrän 1989 som FN antog Barnkonventionen. Vi träffar Simone Ek, som var chef för internationella Rädda Barnen under 1980-talet, och som påbörjade arbetet med konventionen redan 1979. Det har funnits internationella avtal för hur krig får föras i 150 år men ändå ökar antalet civila offer i krig för varje år. Vi träffar Wissam El Khatim, som flytt från ett krig där hon förlorade sin sexårige son, och Nathalie Wroblewski, som arbetar med folkrättsfrågor på Röda Korset. Röda Korset var initiativtagare till de så kallade Genèvekonventionerna. Programmet anknyter till Barnkonventionen och Genèvekonventionerna.

Om programmet

Ämnesord:

Barnkonventionen (1989), Barns rättigheter, Folkrätt, Internationella relationer, Krigets lagar, Politik, Rättsvetenskap, Samhällsvetenskap, Statskunskap

Produktionsår:

2008

Talat språk:

Svenska

Pedagogiskt syfte

Programserien om mänskliga rättigheter har för avsikt att ge kunskap om de mänskliga rättigheterna genom att gestalta och exemplifiera artiklarna i FN:s allmänna förklaring. Denna folkbildningssatsning kan användas som en grundkurs i ämnet.

Utbildningsnivå:

Högskola

Skolämne:

Samhällskunskap, Barns rättigheter, Individer och gemenskaper, Politik och statskunskap

Arbetsmaterial

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Lär dig mer om hur vi jobbar med arbetsmaterial för vårt utbud

Liknande program