series

Bildningsbyrån - mänskliga rättigheter

En grundkurs i de mänskliga rättigheterna.

• Högskola

• Samhällskunskap, Mänskliga rättigheter

Programbild

Detta program finns tillgängligt under UR Access!

Läs mer om UR Access och hur du tar del av programmet

Simone Ek och Barnkonventionen

Om programmet

Redan på tjugotalet talades det om barns rättigheter, men det var inte förrän 1989 som FN antog Barnkonventionen. Vi träffar Simone Ek, som var chef för internationella Rädda Barnen under 1980-talet, och som påbörjade arbetet med konventionen redan 1979. Det har funnits internationella avtal för hur krig får föras i 150 år men ändå ökar antalet civila offer i krig för varje år. Vi träffar Wissam El Khatim, som flytt från ett krig där hon förlorade sin sexårige son, och Nathalie Wroblewski, som arbetar med folkrättsfrågor på Röda Korset. Röda Korset var initiativtagare till de så kallade Genèvekonventionerna. Programmet anknyter till Barnkonventionen och Genèvekonventionerna.

Ämnesord:
Barnkonventionen (1989), Barns rättigheter, Folkrätt, Internationella relationer, Krigets lagar, Politik, Rättsvetenskap, Samhällsvetenskap, Statskunskap
Produktionsår
2008
Talat språk
Svenska

Pedagogiskt syfte

Programserien om mänskliga rättigheter har för avsikt att ge kunskap om de mänskliga rättigheterna genom att gestalta och exemplifiera artiklarna i FN:s allmänna förklaring. Denna folkbildningssatsning kan användas som en grundkurs i ämnet.

Utbildningsnivå:
Högskola
Skolämne:
Samhällskunskap, Barns rättigheter, Individer och gemenskaper, Politik och statskunskap

Vi har för närvarande inget arbetsmaterial för detta program.

Läs mer om hur vi arbetar med pedagogik och arbetsmaterial

Liknande program